Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zar opet? Stručnjak popravljao drveni kip i unakazio sv. Jurja

None Foto:

Pet stotina godina star drveni kip sv. Jurja u Španjolskoj zadesila je ista sudbina kao fresku Ecce Homo, pa je pokušaj restauracije završio kao teško popravljiva devastacija umjetničkog djela

Nakon što je posljednjih 500 godina bio čuvan u kapelici španjolskog grada Estella, kip Sv. Jurja zadesila je ista sudbina kao i fresku Ecce Homo.

Prije nekoliko godina, nakon nestručnog pokušaja restauracije dobronamjerne župljanke, lice Isusa Krista na fresci španjolskog slikara Eliasa Garcije Martineza, izgledalo je kao crtež bojicama 'vrlo dlakavog majmuna u tunici'.

Ovih dana slična je sudbina zadesila drveni kip sv. Jurja iz 16. stoljeća. Poslije amaterski izvedenog zahvata, lice na kipu izgleda kao da je zaliveno ružičastom bojom, uz diskretno osjenčane obraze.

Uz to, sv. Juraj je dobio i novi oklop koji sada, osim nekoliko mrljica hrđe, izgleda nov novcat. No teško se odati dojmu da je restauraciju napravilo dijete igrajući se u Paintu.

Vjeruje se da je nestručni zahvat izveo profesor tehničkog, na zahtjev lokalnih crkvenih vlasti, piše The Guardian

Gradonačelnik zahtijeva objašnjenje

Sve je prilično razljutilo gradonačelnika Estelle, koji zahtijeva objašnjenje zašto crkveni dužnosnici nisu prije restauracije konzultirali stručnjake. Gradonačelnik je otišao uživo vidjeti kako izgleda kip nakon restauracije i vrlo je nezadovoljan viđenim. 

- Župa je na svoju ruku odlučila da će restaurirati kip i posao je povjerila lokalnom nastavniku tehničke kulture. Nisu obavijestili ni gradsko vijeće niti pokrajinsku vladu Navarre - izjavio je gradonačelnik Koldo Leoz za The Guardian.

- Koristili su gips i pogrešnu vrstu boje, pa postoji velika mogućnost da su originalni slojevi boje zauvijek izgubljeni - objasnio je. 

- Restauraciju su trebali napraviti stručnjaci - izjavio je gradonačelnik, dodajući da su već pozvani stručnjaci koji će pokušati vratiti skulpturu u izvorno stanje.

- Danas, grad Estella nije u medijima zbog svojeg spektakularnog povijesnog, umjetničkog, arhitektonskog i kulturnog naslijeđa, napisao je gradonačelnik na Twitteru. Komentar je objavio s fotografijom naslovnice lokalnih medija, na kojoj je izašla priča o nesretnom kipu pod naslovom: Navarre je dobila svoj Ecce Homo

- U vijestima smo zbog nesretne restauracije kipa Sv. Jurja iz 16. stoljeća koji se nalazi u jednoj od najimpresivnijih religijskih hramova u gradu - dodao je Leoz.

Grad Estella nalazi se jugoistočno od Pamplone, u regiji Navarre. 

Sv. Juraj jedan je od najvažnijih kršćanskih mučenika. Štuje ga se kao sveca zaštitnika mnogih zemalja i gradova, uključujući španjolsku pokrajinu Kataloniju i grad Barcelonu. Nalazi se na brojnim slikama i freskama, a utjelovljen je u kipovima koji ga prikazuju kako ubija zmaja, koji je u počecima kršćanstva simbolizirao zlo. 

Komentari (26)
  • Sjetio sam se onog filma kad je mr. Bean na onoj slici Whistlerove majke nacrtao glavu sa penkalom...

    26. 6. 2018,   17:28
  • Ovo je stvarno za rubliku vjerovali ili ne... Evo ja vec cetvrti puta gledam jesam li dobro vidio haha

    26. 6. 2018,   19:08
  • Sad je kip sv. Reinera.

    27. 6. 2018,   21:31