Obavijesti

Viral

Komentari 26

Zar opet? Stručnjak popravljao drveni kip i unakazio sv. Jurja

Zar opet? Stručnjak popravljao drveni kip i unakazio sv. Jurja
1

Pet stotina godina star drveni kip sv. Jurja u Španjolskoj zadesila je ista sudbina kao fresku Ecce Homo, pa je pokušaj restauracije završio kao teško popravljiva devastacija umjetničkog djela

VIDEO

Nakon što je posljednjih 500 godina bio čuvan u kapelici španjolskog grada Estella, kip Sv. Jurja zadesila je ista sudbina kao i fresku Ecce Homo.

Prije nekoliko godina, nakon nestručnog pokušaja restauracije dobronamjerne župljanke, lice Isusa Krista na fresci španjolskog slikara Eliasa Garcije Martineza, izgledalo je kao crtež bojicama 'vrlo dlakavog majmuna u tunici'.

Ovih dana slična je sudbina zadesila drveni kip sv. Jurja iz 16. stoljeća. Poslije amaterski izvedenog zahvata, lice na kipu izgleda kao da je zaliveno ružičastom bojom, uz diskretno osjenčane obraze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz to, sv. Juraj je dobio i novi oklop koji sada, osim nekoliko mrljica hrđe, izgleda nov novcat. No teško se odati dojmu da je restauraciju napravilo dijete igrajući se u Paintu.

Vjeruje se da je nestručni zahvat izveo profesor tehničkog, na zahtjev lokalnih crkvenih vlasti, piše The Guardian

Gradonačelnik zahtijeva objašnjenje

Sve je prilično razljutilo gradonačelnika Estelle, koji zahtijeva objašnjenje zašto crkveni dužnosnici nisu prije restauracije konzultirali stručnjake. Gradonačelnik je otišao uživo vidjeti kako izgleda kip nakon restauracije i vrlo je nezadovoljan viđenim. 

- Župa je na svoju ruku odlučila da će restaurirati kip i posao je povjerila lokalnom nastavniku tehničke kulture. Nisu obavijestili ni gradsko vijeće niti pokrajinsku vladu Navarre - izjavio je gradonačelnik Koldo Leoz za The Guardian.

- Koristili su gips i pogrešnu vrstu boje, pa postoji velika mogućnost da su originalni slojevi boje zauvijek izgubljeni - objasnio je. 

- Restauraciju su trebali napraviti stručnjaci - izjavio je gradonačelnik, dodajući da su već pozvani stručnjaci koji će pokušati vratiti skulpturu u izvorno stanje.

- Danas, grad Estella nije u medijima zbog svojeg spektakularnog povijesnog, umjetničkog, arhitektonskog i kulturnog naslijeđa, napisao je gradonačelnik na Twitteru. Komentar je objavio s fotografijom naslovnice lokalnih medija, na kojoj je izašla priča o nesretnom kipu pod naslovom: Navarre je dobila svoj Ecce Homo

- U vijestima smo zbog nesretne restauracije kipa Sv. Jurja iz 16. stoljeća koji se nalazi u jednoj od najimpresivnijih religijskih hramova u gradu - dodao je Leoz.

Grad Estella nalazi se jugoistočno od Pamplone, u regiji Navarre. 

Sv. Juraj jedan je od najvažnijih kršćanskih mučenika. Štuje ga se kao sveca zaštitnika mnogih zemalja i gradova, uključujući španjolsku pokrajinu Kataloniju i grad Barcelonu. Nalazi se na brojnim slikama i freskama, a utjelovljen je u kipovima koji ga prikazuju kako ubija zmaja, koji je u počecima kršćanstva simbolizirao zlo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.

Hrvati su 'zatrpali' Plenkovićev TikTok: 'Daj 100 €', 'Po tebi sam nazvala mačku', 'Čekamo Zoku'
NEKI PIŠU DA JE SLADAK...

Hrvati su 'zatrpali' Plenkovićev TikTok: 'Daj 100 €', 'Po tebi sam nazvala mačku', 'Čekamo Zoku'

Dobro došli na moj službeni TikTok profil! Moji mlađi suradnici često mi govore da je vrijeme za priključenje novim komunikacijskim tehnologijama, poručio je Plenković u uvodnom videu...
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu