Obavijesti

Viral

Komentari 164

Uštedjela 140.000 kn: 'Ništa nisam kupovala godinu dana!'

Novinarka Michelle McGagh na Crni petak 2015. godine počela je provoditi drastičnu štednju - trošila je samo na obveze poput hipoteke i račune, no odrekla se kupovine - i o tome napisala knjigu

VIDEO

Američka novinarka Michelle McGagh 2015. godine je odlučila provesti eksperiment na vlastitim financijama i drastično srezati životne troškove te u godini dana uštedjeti čak 23.000 dolara. 

Sve je počelo nakon što se, kao novinarka, uglavnom bavila financijama pa su svi oko nje vjerovali da svoje troškove drži u savršenom redu. Primijetila je kako joj velik dio plaće odlazi na sasvim 'nepotrebne' stvari poput kave, večere u restoranu i odjeće te se sama sebi obvezala na njih ne trošiti punu godinu. Sa štednjom je počela na dan Crnog petka 2015. godine, dan kada trgovine početkom prosinca režu cijene i potrošači mahnito kupuju na rasprodajama. 

Naravno, nije mogla, a da u tom periodu uopće ne troši. Složila je troškovnik za 'obvezne' stvari poput hipoteke, održavanja, životno osiguranje, donacije i račune za mobitele što sve zajedno mjesečno nije prelazilo 2000 dolara. Dopuštala si je troškove za osobnu higijenu, a sa suprugom je dogovorila da tjedno na hranu neće trošiti više od 35 dolara. Iako su se bojali da to neće biti izvedivo, Michelle se plana strogo držala pa je svuda odlazila biciklom, odjeću koju je imala nosila je dok se ne raspadne te napokon primijetila da se drastična kontrola troškova itekako isplati - svota na računu samo je rasla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hipoteku je čak i preplaćivala, no nisu svi njezin eksperiment smatrali dobrim. Optuživali su je za 'turističko siromaštvo', no branila se kako je štedljivost njezin izbor.  

- Ovaj eksperiment nije se bazirao na život u siromaštvu, jer siromaštvo nije izbor, a štedljivost jest. Uredno sam plaćala sve svoje obaveze i odabrala da jednostavno - ne kupujem - objasnila je u svojem eseju za Telegraph. 

Pred kraj godine štednje već je bilo poprilično teško, no uspjela je održati obećanje. Nakon isteka eksperimenta ekipu s posla počastila je pivom u lokalnom baru i kupila zrakoplovnu kartu kako bi posjetila djeda, a o svemu je napisala i knjigu 'Godina ne-trošenja: Kako sam trošila manje, a živjela više'. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.