Obavijesti

Viral

Komentari 24

Uz ploče, vraćaju se i kasete: Prodaja skočila za 400 posto!

Uz ploče, vraćaju se i kasete: Prodaja skočila za 400 posto!
1

Iako je u ukupnom broju prodane glazbe udio kasete i dalje zanemariv, od početka godine u Velikoj Britaniji prodano je 18.500 kaseta 80 različitih izvođača. Prošle je godine taj broj iznosio 9753..

VIDEO

Novi albumi na gramofonskim pločama već odavno nisu nikakva novost kao ni sve veći broj kolekcionara tog uskrsnulog glazbenog formata. No, nakon velikog povratka vinila koji se iz godine u godinu sve bolje prodaju, na scenu se vraćaju i audio kasete. 

Njihova prodaja u svijetu je u posljednjih pet godina skočila za čak 408 posto pa su se već pojavili i izvođači koji svoje nove albume izdaju i na kasetama. 

Ove je godine to učinila Kylie Minogue. Osim u digitalnom formatu, na CD-u i ploči, Kylie je album "Golden" objavila i na kaseti prekrivenoj šljokicama, u ograničenoj nakladi. 

Pitate li se na čemu ih slušati, odgovor, naravno, možete naći na internetu gdje se i dalje prodaju polovni kasetofoni, a postoje i kompanije u svijetu koje ih ponovno proizvode. Osobito su popularni kompaktni kasetofoni koji zvuk s kasete, ako to želite, mogu pretvoriti u mp3 format i spremiti na USB stick. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je u ukupnom broju prodane glazbe udio kasete i dalje zanemariv, od početka godine u Velikoj Britaniji prodano je 18.500 kaseta 80 različitih izvođača. Prošle je godine taj broj iznosio 9753 i to za cijelu godinu, a prije pet godina samo 3640.

- Već smo kod vinila svjedočili rapidnom rastu prodaje, čini se da bi se slično mogli dogoditi i s kasetama, rekao je britanski diskograf Martin Talbot za Daily Mail. 

Iako je rast nezanemariv, brojke su ipak daleko od onih iz 1989. kada je na britanskom tržištu prodano više od 83 milijuna kaseta. S nešto manjim brojkama slično je tada bilo i kod nas. Kaseta je krajem 1980-ih u Jugoslaviji bila najprodavaniji glazbeni format jer ploče gubile na popularnosti još od sredine 1980-ih, a CD playeri još uvijek nisu bili rašireni u našim kućanstvima.

Zagrebački Jugoton, beogradski PGP RTB, ljubljanski ZKP RTVLJ, sarajevski Diskoton i drugi tržište su opskrbljivali velikim brojem audio kaseta domaćih i stranih izvođača. Nakon raspada Jugoslavije, glavni izdavač kaseta u Hrvatskoj bio je Croatia Records (bivši Jugoton), a proizvodile su se do 2007. godine kada je i službeno zatvoren pogon za njihovu proizvodnju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...
Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025.  želim da ih bude 600...'
'NE OSUĐUJTE ME'

Ambiciozna Australka: 'Ove ću godine spavati s 365 frajera. U 2025. želim da ih bude 600...'

On je odan, nježan, ne osuđuje, smiješan je, ima slične interese kao i ja, samouvjeren je, ali nikako bahat, opisuje Australka svojeg idealnog muškaraca...