Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vincelovu u čast: Vinari su napravili čak 20 kg kobasica

None Foto: pozega.eu 8

Prema posebnoj recepturi napravljeno je i nekoliko kulenova koji će se dimiti i sušiti, ali kušati tek naredne godine. Kušanje će biti upriličeno kada budu pripreme za Vincelovo 2020. godine

I za ovu se godinu članovi Udruge vinara „Veteri castra“ intenzivno pripremaju za Vincelovo koje iz godine u godine postaje sve prepoznatljivije. Samo jedna od tih priprema je i vlastito kolinje na kojem se na tradicionalan način pripreme delicije koje će biti u ponudi posjetiteljima, od domaće prosušene kobasice koja se peče na vatri i žaru, do prosušene slanine, suhih rebara i koljenica –  bunceka koji će biti dodatak grahu kojeg će također u više nego dovoljnim količinama biti za svakog koji bude raspoložen za tu poslasticu, piše Požega.eu.

- Priredili smo gotovo 200 kilograma kobasica koje ćemo staviti na nekoliko dimova i prirediti za naše posjetitelje. Ovdje je kao što vidite pripremljena slanina, rebra i koljenice, koje će se stavljati u grah koji ćemo kuhati. Pripremamo se za naše Vincelovo koje želimo da bude iz godine u godinu sve bolje – rekao je Branko Jakobović, predsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara „Veteri castra“.

Organizacija je na zavidnoj razini. Svatko zna svoj posao. Nakon što su obradili svinjske polovice jedni su pripremali meso za mljevenje i pravljenje kobasica, a drugi obrađivali slanine, rebra i bunceke.  

Prema posebnoj recepturi napravljeno je i nekoliko kulenova koji će se dimiti i sušiti, ali kušati tek naredne godine. Kušanje će biti upriličeno kada budu pripreme za Vincelovo 2020. godine.  

None Foto: pozega.eu 11

Kapljice vina nije nedostajalo koja je lakše niz grlo klizila uz harmonikaša i dobrog pjevača prof. Slavka Davidovića koji je svake godine na raspolaganju za tu vrstu posla.

Budući da su se svi poslovi obavljali u sklopu ugostiteljskog objekta „Kod Prke“ gazda Stipo se pobrinuo kako bi gladni mesari imali dovoljno hrane za okrjepu.

Kao i prethodnih godina svojim dolaskom ih je počastio i predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić. Ne samo dolaskom već i mliječnim delicijama koje proizvodi njegova supruga Marija, domaćim sirom pripremljenim na više načina s različitim dodatcima.

Održavanje Vincelova u Vetovu je uvijek na istom mjestu na Trgu sv. Vinka, prve subote iza samog blagdana. Dakle ove godine 26.siječnja 2019. od 16 sati.

Uz bogatu gastro ponudu nastupit će i više KUD-ova i tamburaških sastava, „Posegana“, „Bisernica“ i „De Gotho“.

Fotografije: Požega.eu / D. Krstanović 

Komentiraj, znaš da želiš!