Obavijesti

Viral

Komentari 10

Violine od smeća ovu su djecu spasile od pakla droge i bandi

'Reciklirani orkestar' sastoji se od djece rođene u siromašnom gradiću Cateuru. To je njihov način borbe protiv droge i kriminala čime su inspirirali milijune ljudi...

VIDEO

Gradić Cateura u Paragvaju doslovno je sagrađen na smetlištu . Smeće je na svakom koraku i većina ionako siromašnog stanovništa preživljava od njegovog skupljanja, sortiranja i prerade. Sigurno ćete se složiti da to nije najidealnije mjesto za odrastanje.

Mnogo djece već u vrlo ranoj dobi završava u paklu bandi i droge , a kako bi barem dio njih odvratili od toga, maestro Szaran i učitelj glazbene kulture Favio Chavez došli su na ideju, navodi Business Insider .

Kreirali su glazbeni program za siromašnu djecu , no uskoro su naišli na prve probleme. Naime, imali su mnogo zainteresirane djece, a vrlo mali broj instrumenata. Jednom od njih na pamet je pala ideja - 'pa kad već živimo na smeću, zašto od njega ne bi izrađivali i instrumente.'

Tako je i bilo. Djeca i njihovi roditelji danas instrumente izrađuju od starog lima i drvene građe. I ne samo to - s godinama je formiran i cijeli orkestar koji se u prijevodu zove ' Reciklirani orkestar '.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Jednog dana mi je sinulo da bi glazbi mogao podučavati djecu ljudi koji su prisiljeni reciklirati smeće, i to na svojim instrumentima, objasnio je Chavez.

- Svijet nam šalje smeće, mi njemu natrag šaljemo glazbu , rekao je.

Iako su rođeni u smeću, ova su ga djeca odlučila iskoristiti kao izlaznu kartu iz otrovne sredine u kojoj su odrastali. To je, pokazalo se još jednom, prava snaga glazbe.

Priča ove djece po prvi je puta svijet obišla još 2012. godine, kada je objavljen prvi foršpan za film o njima. ' Landfilharmonic ' je u međuvremenu pokupio odlične kritike i još uvijek inspirira ljude diljem svijeta.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo morate čuti! Evo kako bi zvučali Plenković i Milanović kao reperi: 'Rugamo se naciji...'
DJELO 'SAŠE IZ TBF-A'

Ovo morate čuti! Evo kako bi zvučali Plenković i Milanović kao reperi: 'Rugamo se naciji...'

Glazbenik Alejandro Buendija, široj javnosti ipak poznatiji kao Saša Antić iz TBF-a, objavio je pjesmu "Sučeljavanje" u kojoj repaju Zoka Pravda i Just Plenk. Pjesme je, kako piše u opisu, duet Buendije i AI-ja.

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju