Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Više od 80 posto Europljana želi da se ukine pomicanje sata

None Foto: Filip Brala/Pixsell

Od onih koji su priželjkivali ukidanje pomicanja sata, većina želi prebaciti sat na ljetno vrijeme, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme po Greenwichu

Više od 80 posto Europljana koji su sudjelovali u internetskoj anketi želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, objavio je u srijedu njemački list Westfalenpost.

DODATNI SAT Pomicanje sata: Tijelo se buni, no ima načina kako si pomoći

Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4.6 milijuna ljudi.

Od onih koji su priželjkivali ukidanje pomicanja sata, većina želi prebaciti sat na ljetno vrijeme, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme po Greenwichu, stoji u novinama.

Glasnogovornik Komisije rekao je kako će njegovi kolege uzeti vremena za analizu rezultata i kasnije se obratiti javnosti.

REZULTATI IDUĆIH TJEDANA U anketi EU-a o pomicanju sata sudjelovalo 4,6 mil. ljudi

Ranije su iz Komisije najavili da će, nakon što anketa završi, rezultate imati u roku od ''nekoliko tjedana''.

Iako glasanje nije obvezujuće, anketa će biti temelj za odlučivanje hoće li se mijenjati postojeći zakon. U tom slučaju, bilo kakvu promjenu morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije.

 

Komentari (60)
  • A kak ćemo čekati novu godinu? Dva sata ranije? Pomicanje satova je velika glupost od samog početka.

    29. 8. 2018,   14:28
  • Zimsko vrijeme je jedino pravo vrijeme. Kome ne odgovara ljeti uvijek može odredit drukčije radno vrijeme kao što je i prije bilo..

    29. 8. 2018,   14:22
  • Najbolje ukinuti vrijeme kad se dignes odeš na posao kad ti dosadi ideš doma ako ti se ne radi proglasis nedjelju ako ti se slavi zamislis da je nova godina

    29. 8. 2018,   22:42