Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Vožnja s psom na suvozačkom mjestu može koštati 40.000 kn

VELIKA BRITANIJA Vlasnici koji voze svoje ljubimce na prednjem sjedalu u automobilu osim visoke novčane kazne riskiraju i prometnu nesreću. Ukoliko imaju prometnu nesreću, osiguranje im neće isplatiti odštetu

Britanci imaju prilično visoke novčane kazne za vožnju ljubimaca na suvozačkom mjestu. Čak i kratkim vožnjama do parka, mogli bi riskirati kaznu od 5.000 funti, odnosno više od 40.000 kuna! I to je samo početak, prenosi Mirror.

U najgorem slučaju, vozači mogu ostati bez vozačke dozvole kao i automobila - bez pokrića osiguranja.

Osim novčanih kazni, riskiraju i prometnu nesreću. U slučaju prometne nesreće, teže ćete dokazati da nije krivnja ljubimca, pa postoji i velika vjerojatnost da osiguranje neće isplatiti odštetu.

Što se tiče zakona u Hrvatskoj, vrlo je općenit te kaže da životinja ne smije predstavljati opasnost ili ometati odvijanje prometa. Iz toga se da zaključiti da ljubimcima nije mjesto u krilu suvozača ili još manje vozača. 

Svakako se za sigurnu vožnju preporuča da je pas na stražnjem sjedalu zavezan posebnim pojasom kojim će spriječiti da se pas slobodno kreće automobilom. Druga opcija su kavezi ili transporteri koji mogu biti smješteni u prtljažniku. 

Poželjno je i da im se zabrani da guraju glavu kroz prozor jer osim opasnosti da iskoče van, u oko im može uletjeti mušica ili kamenčić.

Komentari (1)
  • moj i onak kad vidi da mora u auto padne u nesvijest.ide jedan put godišnje i to kod veterinara.pravi se mrtav pa ga moram izvlacit van..

    23. 10. 2018,   19:21