Obavijesti

Viral

Komentari 2

Želite kunića za ljubimca? Oni će vam pomoći da ga imate

Želite kunića za ljubimca? Oni će vam pomoći da ga imate
9

Ako ste baš poželjeli malog slatkog čupavog kunića za ljubimca, prve koje biste trebali kontaktirati jest Udruga Zecovi. Ove godine proslavili su 10 godina postojanja, a iza sebe imaju preko 1000 udomljenih kunića

VIDEO

Kunići su jedni od najslađih kućnih ljubimaca. Njihove velike uši, skakutave nogice i nosić čine ih jednim od najpoželjnijih ljubimaca.

Ali kao i pri nabavci svakog ljubimca, važno je educirati se, proučiti i istražiti sve o njima. To je vrlo važno pogotovo kada su u pitanju kunići. Stoga smo se obratili udruzi koja pomaže zečevima i kunićima, udomljavaju ih te educiraju i informiraju vlasnike.

Ako ste baš poželjeli malog slatkog čupavog kunića za ljubimca, prve koje biste trebali kontaktirati jest Udruga Zecovi. Ove godine proslavili su 10 godina postojanja, a osnovana je na zajedničku inicijativu članova portala i foruma Zecovi.net.

Naime, 2001. aktiviran je portal zecovi.net s ciljem edukacije ljubitelja kunića. Uz njega, uspješno je zaživio i forum gdje je zapravo sve počelo. U periodu od 2001. do danas na Forumu Zecovi.net aktivno je sudjelovalo preko 5000 korisnika (s preko 50 000 tema i nekoliko stotina tisuća postova) te je njegovim posredovanjem udomljeno preko 1000 kunića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krajem 2007. rođena je ideja o osnivanju udruge koja će se aktivnije uključiti u rješavanje problematike edukacije i zaštite kunića i zečeva. Udruga se, uz sakupljanje najnovijih znanstvenih informacija o kunićima i zečevima, bavi i savjetovanjem i informiranjem vlasnika o optimalnom držanju kunića, te pruža pomoć pri udomljavanju, prijevozu kao i liječenju kunića u suradnji s nadležnim veterinarima. 

Za napuštene kuniće brinu se privremeni udomitelji tzv. Tete i Stričeki čuvalice kako bi se adekvatno socijalizirali i naučili na kućni red dok se aktivno radi na njihovom udomljavanju. Svi kunići udomljavaju se uz provjeru uvjeta i Ugovor o udomljavanju.

- Udruga trenutno ima na skrbi 5 kunića (BunBun, Bun2, Filip, Maza, Roza) i svi su osim Maze spašeni direktno s ceste. Maza je potomak kunice Bele koja je skotna nađena na cesti prije dvije godine I nedavno nam se vratila na skrb zbog promijenjenih životnih okolnosti udomitelja. Broj kunića na skrbi Udruge se stalno mijenja jer se jedni udomljavaju, a drugi dolaze, kazala nam je predsjednica udruge Andrea Rajčić.

U 2018. godini udomili su ili pomogli pri udomljavanju oko 40 kunića, a ukupan broj svih ovih godina djelovanja Foruma Zecovi.net i Udruge prelazi i brojku od 1000 udomljenih.

Svi kunići koji su pod skrbi Udruge i spremni su za udomljavanje redovno se objavljuju na njihovoj Facebook stranici, Twitteru i Instagramu. Prvi korak u procesu udomljavanja je javljanje udruzi te oni vrše provjeru preko telefona

- Nakon toliko godina već u tom trenutku u većini slučajeva možemo procijeniti da li je netko odgovarajući udomitelj ili nije. Nakon toga ovisno o situaciji odlazi se i u osobnu provjeru udomitelja te ukoliko zaključimo da su prihvatljivi udomitelji dogovara se udomljavanje kunića, pojasnila je Andrea.

Kuniće uvijek oni voze u novi dom te u bilo kojem trenutku od udomljavanja mogu odustati ako se utvrdi da neki od uvjeta ne odgovaraju ili nisu istinito i točno predstavljeni u prijašnjem procesu. Uvijek se potpisuje Ugovor o udomljavanju u kojem se iz udruge obavezuju da će kunića prihvatiti natrag ako se udomitelji iz bilo kojeg razloga predomisle ili ga više ne mogu zadržati.
Nakon udomljavanja, udruga udomiteljima stoji na raspolaganju za svu pomoć i pitanja.

Predsjednica udruge ističe da kunići nisu ljubimci za djecu i ona se ne mogu o njima brinuti. To su zahtjevne životnije koje iziskuju istu razinu njege i brige kao psi i mace i nikako nisu tzv. Starter kućni ljubimci. Za buduće i postojeće vlasnike udruga Zecovi napisala je detaljan vodič koji će vam svakako pomoći u brizi ove divne životinje.

- Dom traže Maza (stara cca 2,5 godine, sterilizirana) i Filip (star cca 10 mjeseci, kastriran). Roza je otišla na udomljavanje u Beč preko Dumovca jer ju Hrvatskoj nitko nije htio (godinu dana bez upita), kazala je Rajčić.

Iz udruge Zecovi poručili su budućim vlasnicima da se prije nabave kunića dobro informiraju o kakvoj se životinji radi, koje su njene potrebe, tko će se od ukućana o njoj brinuti (djeca se ne mogu brinuti o kunićima i briga pada na roditelje), gdje će kunić boraviti i koliko će vremena i gdje biti slobodno pušten, da li mogu pokriti veterinarske troškove, gdje će s kunićem za vrijeme godišnjih odmora, te da odluku ne donesu ishitreno.

- S obzirom da se kunići još uvijek smatraju kao idealan poklon (za Uskrs ili pod bor) u periodu od 15. prosinca do 10. siječnja te uoči Uskrsa udomljavanja su stopirana, istaknula je Andrea.

Želja im je aktivno se uključiti u projekte edukacije građana RH i šire te zaštite životinja, posebice kunića i zečeva, samostalno, i u suradnji sa veterinarima i srodnim organizacijama u zemlji i inozemstvu. 
U skladu s time pokrenuli su akciju „Dan kunića“ na kojoj članovi Udruge Zecovi savjetuju vlasnike kunića, pregledavaju kuniće, režu nokte, upoznaju vlasnike s osnovama brige za kuniće i prehrani, dijele informativne letke te po potrebi upućuju na nadležne veterinare. Dan kunića održan je do sada u Zagrebu preko 10 puta i 7 puta u Rijeci. Na Dan kunića dolazi u prosjeku 10 kunića u Zagrebu i 15-20 kunića u Rijeci. Pokušavamo održati Dan kunića dva puta godišnje u svakom gradu. 

- Prije Uskrsa u Zagrebačkom životinjskom kutku održavamo već tradicionalnu akciju udomljavanja Pravih uskršnjih kunića – čokoladnih kunića, gdje naši udomitelji dobivaju sve informacije o kunićima i udomljavaju svojeg Čokoladnog uskršnjeg kunića uz Ugovor o udomljavanju, rekla je Andrea. 

Pokušavaju utjecati na nadležna tijela, službe i zakonodavce u svrhu osiguravanja provođenja postojećih ili donošenja novih zakona u smislu uzdržavanja samih ljubimaca. Tako je u 2009. godini Ministarstvo poljoprivrede usvojilo njihov prijedlog za izmjenu Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgajivači kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji, a koji će pridonijeti kvalitetnijem i dužem životu kunića kao kućnih ljubimaca.

Ako ste se i vi zaljubili u ovog preslatkog ljubimca i imate želju pomoći, javite se udruzi Zecovi kako bi se uključili u njihov rad i postali Tete i Stričeki čuvalice, jer bez njih, njihov rad ne bi bio moguć. Kapaciteti su im pretrpani i svaka nova Čuvalica otvara mjesto za spas novog kunića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku
DRŽALA MU GLAVU

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku

Službenici banke u Rio de Janeiru u nevjerici su izvadili mobitele i snimali bizaran incident kojem su svjedočili u utorak. Naime, žena je u banku stigla s mrtvacem i nagovarala ga da joj potpiše kredit

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…