Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Žena pauk": Po stijenama se penje bez opreme, nije ju strah

None Foto: Screenshot/YouTube/Great Big Story

Radi svaki dan od 8 do 16 sati, a mjesečno ju plaćaju 458 dolara (oko 2840 kuna). Kaže i kako dobije ručak te je stijena blizu njezinog doma pa se ima vremena brinuti o djecu

Luo Dengping, "žena pauk", penje se po stijenama bez ikakve zaštite, samo golim rukama. Muškarci iz kineske provincije Guizhou su se godinama penjali po opasnim stijenama kako bi skupljali biljke koje liječe astmu i reumatizam.

Ipak, danas malo njih prakticira tu vještinu, a među njima je sada i jedna žena. Luo je kći iskusnog penjača koji ju je počeo podučavati kada je imala 15 godina. Luo je u jednom trenutku napustila posao u potrazi za poslom.

Radila je na gradilištu, a onda se vratila u selo 2000. godine i udala se za lokalnog mještanina. Kako bi pomogla suprugu koji radi kao vozač kamiona ponekad se penjala i skuplja ljekovito bilje te ga prodavala.

2015. godine su lokalne vlasti odlučile promovirati penjanje kao turističku atrakciju pa je Luo (37) postala jedina "žena pauk" u timu od pet penjača. Turistima pokazuju svoje vještine dva puta dnevno. Radi svaki dan od 8 do 16 sati, a mjesečno ju plaćaju 458 dolara (oko 2840 kuna).

- Ne mogu me dovoljno platiti za to što dnevno dva puta riskiram život, ali turističko područje je u blizini moje kuće pa doma mogu i pješice i imam dovoljno vremena za brigu o djeci - kaže Luo. Dodaje kako i dobije ručak.

- Mislim da su žene i muškarci jednaki, ako se mogu muškarci penjati, mogu i žene. Važno je prvo dotaknuti stijenu šakom ili stopalom, a ako to ne možeš, stani - kaže Luo.

Komentari (5)
  • Svaka joj cast!

    27. 9. 2017,   09:20
  • "- Mislim da su žene i muškarci jednaki, ako se mogu muškarci penjati, mogu i žene. " oooo yeee, bravo bravo nismo to znali, ajde sad se potapšaj po ramenu.... hahaha

    27. 9. 2017,   09:11
  • bravo žena pauk

    27. 9. 2017,   11:35