Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žene smrde kao crveni luk, dok muškarci mirišu na sir

None Foto: 24sata/ilustracija

Istraživanje koje su proveli švicarski znanstvenici na pazusima muškaraca i žena, ustanovili su da je ženski miris znoja puno neugodniji nego muški

Švicarski znanstvenici iz kompanije Firmenich u Ženevi, koji istražuju mirise za hranu i parfeme, uzeli su uzorke znoja od 24 muškarca i 25 žena nakon 15-minutne vježbe. Uzorci žena imali su sastav bez mirisa koji sadrži sumpor. U kombinaciji s bakterijama, koje žive pod pazuhom, pretvara se u spoj thiol poznat po mirisu na crveni luk. Muškarci imaju bezmirisnu masnu kiselinu koja, s bakterijama pod pazuhom, miriše na sir.
- Muškarci mirišu na sir, a žene na luk ili grejpfrut - rekao je Christian Starkenmann koji je vodio istraživanje.
Dobrovoljci su presudili da je ženski miris neugodniji. Međutim, znanstvenici misle da bi u drugim zemljama bili drugačiji rezultati.
- Na miris znoja utječe ono što jedemo, čime se peremo, što nosimo i geni koje smo naslijedili - misli Tim Jacob, koji istražuje mirise na Sveučilištu u Cardiffu.
Znanstvenici sa sveučilišta Rice u Teksasu otkrili su da žena može podsvjesno odrediti privlači li muškarca po mirisu njegovog znoja. Muškarci se različito znoje, ovisno o raspoloženju, a ženski mozak može odrediti zanima li se muškarac za nju.

Komentari (5)
  • A, sir ima fakat jebeno dobar miris!!!!!!!!!!!!

    30. 1. 2009,   08:47
  • Znam najmanje 10 ljudi koji smrde na sumpor (crveni luk) kad se uznoje, a nitko od njih nije ženskog spola. A znam i one koji smrde i po siru i luku zajedno, i gore...Mislim da mi u ovom istraživanju ipak nešto smrdi...

    30. 1. 2009,   09:34
  • Pa sta sad..... Ionako svi smrdimo kad se ne peremo i tu nema puno logike...... Ali ipak crveni luk.......

    30. 1. 2009,   09:50