Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Život u sjeni mliječne zavjese: Kako je Kolinda patila u SFRJ

Komentari (538)
 • Što ti je predsjednice? Kud basrljaš? Kud te navode savjetnici? U Jugoslaviji su se dijelili stanovi, a danas se ne mogu dijeliti besplatno ni školski udžbenici. U Jugoslaviji je bilo besplatno školstvo i zdravstvo. U Jugslaviji nije bilo nezaposlenih i svi su na vrijeme primali dobre plaće. U Jugoslaviji je bilo puno toga i lošeg, a pogotovo za one koji su kritizirali Jugoslaviju, Tita i Partiju. Takve mislioce i domoljube čekala su uhićenja i zatvori. A bio je i jednopartijski sistem, diktatura KPJ. Sve u svemu bilo je velikih pluseva, ali i velikih minusa u politici SFRJ.

  12. 9. 2018,   21:11
  • najjači su mi ovi koji pljuju po jugi, a djeca im danas idu u škole izgrađene u jugi i sjede u klupama iz doba juge i naslanjaju se na štokove iz doba juge. zašto? jer hrvatska nije u stanju kupiti ni zavjese! jer nema novaca za nikog ni ništa osim za iskaznice! djeca nam idu u vrtiće i škole izgrađene u jugi a mi po toj istoj jugi pljujemo. e pa hvala jugi, da nije tada izgrađeno, pitanje je gdje bi nam djeca danas u školi sjedila, sve nesposobnjaković do nesposobnjakovića danas na čelnim pozicijama

   12. 9. 2018,   21:19
  • Bravo za komentar

   12. 9. 2018,   21:21
  • ... prilikom pretvorbe i privatizacije (1992.-2000. godine) rasprodalo se i privatiziralo na stotine tisuća stanova, tvornica, dućana, hotela, poslovnih prostora ..., pa kako to onda da je bila bijeda u Jugoslaviji, u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je bilo sagrađeno preko 300 000 stanova te bezbroj škola i bolnica.

   12. 9. 2018,   21:30
  • Bravo Marlena

   12. 9. 2018,   21:37
  • Kad je bilo tako dobro zašto su najglasniji protiv tadašnjeg režima bili oni koji su živjeli najbolje ( Tuđman - general, Veselica - sveučilišni profesor i sl. ) Možda zato što je Beograd uzeo hrvatske novce i njima gradio autoput Beograd-Niš, što je zapovjednik vojske u Hrvatskoj bio Srbin, što je ravnatelj policije bio srbin, što je predsjednik CKSKH bio srbin, što je direktor Televizije Zagreb bio srbin ??? Treba li još ?? Je.ala vas Srboslavija !!

   12. 9. 2018,   21:53
  • Nakon rata 45 je juga bila dio američkog marshall plana. Tito je dobio dolare. Od Gaddafija naftu. Tito je dobivao puno toga i iz takozvanog trećeg svijeta, koji danas skoro i ne postoji. I Amerikanci su svoje dolare zaradili na ratovima, pljačkama , svi znamo. Europljani su imali kolonije, a i današnji rat u Afganistanu je isto zbog dolara. Tito je imao tu sreću, da je nakon rata došla hrpa love iz Amerike, koju su ameri investirali u obnovu Europe. Zapadna Njemačka je također bila dio marshall plana, istočna nije. Tito je kao i svi mi i svi Ameri, gazio preko leševa , za blagostanje. Belgija npr. je relativno bogata zemlja jer je imala kolonije a Africi. Hrvatska to nema. Za jugoslavensko dijeljenje stanova je iskrvarilo puno puno ljudi. Danas Sirijci krvare , isto zbog novaca koje si netko uzme.

   12. 9. 2018,   22:05
  • u sfrj su se dijelili besplatni stanovi na način da je sto posto zaposlenih uplaćivalo u stambeni fond a dvadeset posto se omrsilo s besplatnim stanovima. ajde vi što ste dobili uplaćujte da i ja dobijem,koji sam uplaćivao a dobio nisam. u sfrj si za proklete traperice,vintericu i deterđent znao na kozini čekati u koloni od 5km. u sfrj si u par stotina metarskoj koloni čekao s bonom od 25 litara da bi se mogao voziti par-nepar. u sfrj je bila inflacija od 1500% kojom su preko noći,likovi koji su radili s novcem postajali bogataši te podmićujući razne državne službenike udarili temelj nemoralnom,koruptivnom društvu. u jugi si petnaest pa na više mjeseci potratio u prokletoj jna,koja je gutala 60% državnog proračuna,uglavnom za oficirske plaće,njihove famozne besplatne stanove i hranu za predugo držane ročnike(osim pješačkog naoružanje je bilo uglavnom iz vremena staljingradske bitke). do šezdesetih su graničari bili leđima okrenuti susjednim državama i pazili da im ispijeni likovi iz dokumentaraca ne pobjegnu iz socijalističkog raja..............

   12. 9. 2018,   22:06
  • Ma koji mrtvi savjetnici? Ovo samo budala moze reci. Niti jedan savjetnik joj ne bi ovo napisao za govor... Ovo je toljaga blenula i ostala ziva...

   12. 9. 2018,   22:07
  • ... To što je Tuđman htio je sasvim opravdano. Tuđman je htio još bolje, još pravednije i još uređenije jugoslavensko društvo. To je Tuđman htio i kad je postao predsjednik Hrvatske, odnosno htio je konfederalno uređenje Jugoslavije. Kad se raspadala Jugoslavija Ante Marković Hrvat, bio je predsjednik SIV-a i Veljko Kadijević Hrvat, bio je general JNA ... Tko danas pljačka Hrvatsku, odnosno tko je opljačkao Hrvatsku (Dubrovačka banka, Brodosplit, afera Fimimedija, Remorker, INAMOL, Agrokor, HAC, HEP, HGK-Vidoš-medvjedi ... ) Zašto Hrvati iseljavaju, a Jugoslavije, Tita i Partije nema, a neće ih ni biti?

   12. 9. 2018,   22:07
  • 1967. godina, otvorena teniska dvorana u jednom kvartu u Zg, dr. F. Tuđman upisao u knjizi dojmova " ovo je jedno malo svjetlo u našoj gorkoj hrvatskoj tmini " !! A u pitanju je bila teniska dvorana !! I da bi takva osoba 1991. htjela jugoslavensku konfederaciju ?? Marković je bio hrvat koliko i Lončar / teški jugoslaveni ) koji je došao na to mjesto po redoslijedu. Kadijević je srbin !

   12. 9. 2018,   22:18
  • A Hrvati su krvarili za RH samo zato jer je Slobo znao- mi kad odemo i Slovenija kad ode- Srbija nije u stanju preživjet. Većina je gladna. Žive od 500 000 Srba iz švicarske i dijaspore....

   12. 9. 2018,   22:18
  • Nije baš tako. Treba spomenuti nestašice benzina, kave, ulja šećera, kupovinu elektronike preko stranaca u free shop-u, švercanje traperica i još mnogo toga iz Trsta itd.itd. Za to vrijeme, čopavac se sa svojom svitom vozao linkoln-om po Brijunima, pušio skupe cigare i pio najskuplji viski na svijetu. Na raspolaganju mu je bila jahta "galeb" veća i luksuznija od one koju danas ima Bill Gates

   12. 9. 2018,   22:24
  • Dastipet, upravo to. Tito je bio kao i svaki drugi diktator, još malo gluplji i bezobrazniji. Primitivac pun sebe.

   12. 9. 2018,   22:32
  • Dasti. Ti ne želiš shvatiti društveno političke, ekonomske, znanstvene i tehničke procese. Pa, prije 30 i 50 godina standardi naroda Europe i svijeta bili su u skladu tadašnjih dostignuća. Ta u Danskoj, Norveškoj, Italiji ..., egzistirali su do prije 40 godina poljski WC-i u dvorištima stambenih i industrijskih zgrada. Sve u svoje vrijeme. Drukčije se ratovalo prije, a drukčije danas.

   12. 9. 2018,   22:35
  • Neovisni ne shvacam kako se ti smatras neovisnim kada ja pisem o sfrjotu od prije 30-40-ak godinica i ti sam priznad da je tako bilo ali to pravdas nekim drugim standardom u nekima drugim drzavama. Ja pisem o doticnom sfrjotu i zivotu u srbokomunistickoj drzavi na celu sa diktatorom,marsalom, njegovom kultom licnosti, njegovim stafeticama, stafeticama vas titinih drugova pionirceka,omladinaca.....

   12. 9. 2018,   22:58
  • Ne razumiješ društveno političke i povijesne procese. Pa i sama Kolinda tvrdi da joj je otac imao mesnicu u vrijeme Jugoslavije te da se školovala u Jugoslaviji. Pa nisi valjda očekivao da u Jugi prije 40 godina građani imaju mobitele, laptope, brze automobile, digitalne televizije, laserske operacije i sl. Bilo je ono što su i drugi imali u to vrijeme. Jugoslavije i komunizma više nema, a niti će ih biti. Dok je naroda i država bit će novih povijesnih, ekonomskih, pravnih i političkih procesa, uređenja i sistema društva.

   12. 9. 2018,   23:11
  • Neovisni, po tvojoj logici su onda i Rumunji i ddr imali sve sto i drugi. I znaci da istovremeno svi imaju sve kao i drugi u određenom vremenu, a to nikako nije istina, to znaš i sam. Ne znam zašto pišeš takve komentare.

   12. 9. 2018,   23:23
  • Onaj tko Jugoslaviji lijepi samo negativne atribute, namjerno je zlonamjeran. Usporedimo li poslijeratna razdoblja nakon zadnja dva rata,dobit ćemo pravu sliku. Polet i entuzijazam kojim je KPartija motivirala i povela narod u izgradnju novostvorene države nikad se više neće ponoviti na ovim prostorima. Gradilo se, obnavljala zapuštena zemlja, radilo se besplatno, bez osnovnih alata i strojeva, kopali rudnici, polagale tračnice, betonirale ceste, dizali neboderi, škole, bolnice, fakulteti.A gle ovo - nakon Domovinskog rata, u svojoj toliko željenoj državi, HDZ partija prionula je krađi i teškoj devastaciji, razvlačenju vrijedne nekadašnje imovine, kao da im je ćaćina! U samo par godina Hrvatska je od vrlo napredne republike pretvorena u opustošeni ogoljeni kostur novostvorene državice, od nekada snažne industrije imamo državu bez ikakve tvornice, a samo sanjati možemo o socijalnoj državi s besplatnim zdravstvom, školstvom,stanovanjem! I tko sada pljuje po Jugi?? Nitko drugi nego baš taj lopovski mentalni profil kvazi domoljuba! Eh, kako bi rado zataškali tešku sramotu i brutalni raspad ideje "hrvatstva"!

   12. 9. 2018,   23:28
  • Naravno da je bilo i nekih pozitivnih stvari u bivsem sfrjotu.Milicajcu su bili strah i trepet, cuvari ondasnjeg sistemu.Stanovu su se djelili podobnim komunistima,Srbima,milicionarima,jna oficirima. Zanimljivo je to kako su u to vrijeme u vecini stambenih naselja prevladavali Srbi. Malo se bolje probaj prisjetiti.Npr. bilo je i suprotnih primjera. Srbima su iz planinskih podrucja dodjeljivana besplatno bogata gradevinska i poljoprivredna zemljista u gradovims. Izlika komunisticke vlasti prema ostalim gradanima bila je da ce im biti oduzeta prijasnje vlasnistvo. To se ni dan danas nije dogidilo, ali zato su jedini u mom gradu dobili dozvolu da do dana danasnjeg na cesti prodaju svercane poljoprivredne proizvide te ujedno dodatno svercaju sa drvecem iz podrucja sa kojih su naseljeni. A naseljavani su smisljeno izmedu dvaju vecinskih Hr.naselja.....

   12. 9. 2018,   23:37
  • čoviksjuga je to je točno ali ja sam više problema imao u ovom režimu nego prije. Više je bilo poštenja 78 u vojsci nego od 91 do danas u mojoj firmi.

   12. 9. 2018,   23:48
  • Neovisni građani za "Hrvatsku" @ Kome su se djelili ti stanovi, de pojasni nam to malo??

   12. 9. 2018,   23:51
  • Pluton na tvoj komentar mogu samo reci da ti vjerujem.Hrvatski capalizam tajkuna i tajkuncica je uzasan i sve dosadasnje vlasti po tom pitanju nisu napravili gotovo nista za obicnog radnika.Zato nam se i dogada odljev ljudi. To izgleda jedino moze promjeniti stanje stvari u Hr.i promjeniti poslodavca da bude znatno posteniji prema radniku inace ce i sami morati van. Koliko cujem od povratnika iz vana cujem da nije bas previse bajno ni u drugim zemljama, pogotovo njemackoj.Manipuliraju ljudima i potkradaju ih laznim obecanjima. Tema komentara bila je sfrjot pa sam se do sada nje i drzao.

   13. 9. 2018,   00:06
  • Sad svi kao protiv,a na prosvjed 14.9. ce od 20 000 najavljenih doc maksimalno 100 ljudi,zapravo i to je previse,ako se 50 skupi bit ce cudo.

   13. 9. 2018,   00:10
  • Ćovik s juga, pa ajde mi nabroji kaj su postigli u 28 godina ti kritićari bivšeg sistema i njihovi sljedbenici. Koliko su dvorana sagradili, unaprijedili zdravstvo i školstvo, izgradili cesta, podigli izvoz i gospodarstvo. Nisu napravili ništa, samo su tada kritizirali i ćekali svoju priliku za krađu, zato su i bili po robijama. Ne zbog domoljublja, nego zbog kriminala koj su planirali još davnih godina, a uz priću o domoljublju su ga na kraju i sproveli, a njihovi sljedbenici ga provode i dan danas.

   13. 9. 2018,   00:15
  • Ero, kad je bila kriminalna pretvorba i privatizacija 1993.1994.1995. godine tko je za bagatelu kupio državnu imovinu? Tko je prodavao, uz mito, hrvatske banke? Logično je, oni koji su bili na vlasti i u sprezi s vlašću. E, tako Ero, stanovi su se dijelili pretežno članovima komunista, policajcima, oficirima, doktorima, učiteljima, ali bogami na stotine tisuća stanova je podijeljeno i običnim radnicima. Pogledaj stanove po Travnom, Španskom, Dubravi i cijelom Zagrebu pa i Splitu pa ćeš vidjeti te obične radnike u tim stanovima. Pa i Tuđmanu je dodjeljena konfiscirana kuća, pa i Savki i još stotinama i stotinama današnjih političara koji su u HDZ-u i SDP-u, pretežno. TARABA vam je puno toga pojasnio. Jugoslavije i komunista nema, Tita i Partije nema, ekonomskog izrabljivanja iz Beograda nema. Otkud onda afera Dubrovačka banka, Fimimedija, afera INAMOL, afera Remorker ...? Zašto se ljudi iseljavaju iz Hrvatske?

   13. 9. 2018,   00:21
  • Neovisni; sad si im dal dosta argumenata i postavil preteško pitanje. Nebudu ti ništ odgovorili, jedino ko i svima, ti budu napisali da si četnik i da žališ za jugom. Badava se trudiš, bolje odi spat.

   13. 9. 2018,   00:47
  • Neovisni .... komsija nasblebetao si toliko toga tesko probavljivog... 1. "u yu su se dijelili stanovi" - istina je da su svi odvajali za stanove a dobio ih je samo manji dio radnika. 2. "u yu nije bilo nezaposlenih" - laz jos is najsvjetlijih KP dana. Sluzbeni podaci iz '80 govore o 15-16% nezaposlenih. Stvarna nezaposlenost sredinom 80-tih 1.000.000 ljudi + 400.000 nezavedenih na zavodu + 1.400.000 latentne nezaposlenosti u poljoprivredi. Posljedica politickog zaposljavanja 20-30% radne snage.

   13. 9. 2018,   05:25
  • "Neovisni".... "u HR je izgradjeno bezbroj bolnica" je vec bezobrazna laz. Bilo bi lijepo da ih navedes barem par.

   13. 9. 2018,   05:27
  • Neovisni...da djelili su se stanovi koji su se kao i tvornice gradili kreditima izvana...krajem 70-ih i pocetkom 80-ih poceo je gospodarski slom...sjecas se valjda sve vise nula na novcanicama...

   13. 9. 2018,   05:43
  • Tako jeeee! ... Zato i podržavamo račana i SKH - SDP koji nisu glasali za hrvatsku neovisnost i koji su oružjem Teritorijalne obrane naoružavali vojsku koja se je borila za opstojnost bratstva i jedinstva.

   13. 9. 2018,   06:21
  • Ma bilo je tak super da su ljudi od 5 ujutro čekali u redu na crni kruh.... ovo je fakat van svake pameti kaj baljezgate o divnoj jugi ... a te famozne stanove su gradili istom shemom kako i uljanik posluje... oprostite na uvredi, al onaj ko brani ekonomski sistem juge je mentalno retardiran

   13. 9. 2018,   07:40
  • Short-cut. Bravo, najbolji komentar do sad. I svi koji cmizdre za Titom, a pojma nemaju.

   13. 9. 2018,   07:48
  • Short👍👏

   13. 9. 2018,   07:50
  • a što dinari - čisto za ilustraciju - nakon brisanja 3 nule na dinarima, 1000 dinara imalo je vrijednost 1 kune ... dakle 1 000 000 dinara prije brisanja nula imalo je vrijednost 1 kune - pametnom dosta...

   13. 9. 2018,   07:56
  • Najdraže mi vidjeti ove kvazi domoljuba kako si umišljaju da su oni srušili Jugoslaviju! Uopće ne vide niti ih zanima šira slika globalnih političko-ekonomskih zbivanja, zbog kojih bivši sustav ionako ne bi opstao.Šteta, velika je šteta što se u vremenu tih previranja na vlasti našlo nekoliko kretenskih političara, koji uopće nisu bili u stanju predvidjeti kamo mogu odvesti njihove pogrešne odluke.Da je kocka drugačije pala, da su političari tog trenutka naše povijesti bili razumni, inteligentni ljudi, rat,kao najgori mogući rezultat nesređenih međunarodnih odnosa, a koje treba rješavati jedino za stolom, mogao se izbjeći. Na kraju se za stol ipak sjedne, ali samo radi podjele plijena. Da se rat kojom srećom izbjegao, danas se ne bi dogodilo da ga se na ovim prostorima dovodi u direktnu korelaciju sa soc-ustrojem u bivšoj državi.Jer to tako nije. Socijalizam, teorijski zamišljen kao prijelazni period u besklasno društvo, došao je prerano, posebno u segmentu razvoja ljudske svijesti, i to barem jedno stoljeće.Jednostavno rečeno, nije odolio pritisku krupnog kapitala, i počeo se urušavati, Ludi su htjeli promjene,a naznake kvalitete života su vidjeli upravo u njemu - kapitalizmu, i prividnoj demokraciji koju je kapitalizam nudio.Eto, sada imamo baš to što smo htjeli. Nije loše, barem ne svima!

   13. 9. 2018,   08:04
  • Moslavec napravili smo auto -cestu Zagreb-Ploče, koju smo platili po drugi put jer su pare od prve 70-ih prošlog stoljeća otišle u Srbiju za auto-cestu Beograd-Niš ! I te priče o besplatnim stanovima su vrijedile samo za one " koji su bili na liniji " ! Broj onih koji su dobili stanove a nisu bili članovi partije nije bio veći od 10%. Nitko iz moje obitelji nije dobio takav stan iako nitko nikada nije bio " rušitelj Jugoslavije " jedino iz razloga jer su bili vjernici, slavili Božić i Uskrs i kao takvi nisu bili članovi Saveza komunista.

   13. 9. 2018,   08:25
  • čoviksjuga: "Možda zato što je Beograd uzeo hrvatske novce i njima gradio autoput Beograd-Niš, što je zapovjednik vojske u Hrvatskoj bio Srbin, što je ravnatelj policije bio srbin, što je predsjednik CKSKH bio srbin, što je direktor Televizije Zagreb bio srbin ???" ma bravo majstore, neka si ti nama rekao, al i pored toga svega Hrvatska je bila najrazvijenija i najindustrijaliziranija republika Juge, što ti govori da su svi ti Srbi radili jako dobar posao i to u interesu građana Hrvatske... tada smo bili velesila, na čelu nesvrstanih - trećeg najaček političkog bloka u Svijetu, a danas smo dno dana - shupak Europe! a zamisli što se promijenilo?!? Možda to što je Mostar uzeo hrvatske novce (40milijuna) i njima gradi SVOJU bolnicu (pa u Hrvatskoj zato čekamo po 2 godine na rutinsku pretragu), 5 milijardi hrvatskih kn uzeše zapovjednici ercegovine, na svim vodećim pozicijama ercegovci, gradonačelnik Zagreba, zamisli vraga - ercegovac (gradi fontane, a svi vrtići i škole iz Juge, djeca ko sardine po grupama)... a Hrvati u vlastitoj zemlji žive NIKAD GORE! Srbi su nam bili "božji milodar" prema ovom shljamu koji ih je zamjenio!

   13. 9. 2018,   08:26
  • @short-cut - kazes "onaj ko brani ekonomski sistem juge je mentalno retardiran" , kaj su onda oni koji brane ekonomski model danasnje hrvatske ?

   13. 9. 2018,   08:28
  • da juga nije otišla još koju godinu u 3pm zagreb bi danas imal najbolju bolnicu u ovom dijelu europe u naselju blatu a cijeli novi zagreb i južni dio grada bi bili spašeni odlaska na rebro

   13. 9. 2018,   08:35
  • Kako kontam srbi su radili u interesu hrvata.

   13. 9. 2018,   08:41
  • šta ovaj trkelja gluposti, društveni stanovi su se dijelili po radničkim firmama, a ne po partijskim skupovima! skoro svaka firma je imala udio u ukupnom stambenom fondu i njihovi radnici su bili redovno na listama... a postojalo je koeficijentno pravilo kako su se dijelili u odnosu na broj djece, dužinu radnog staža i radnu odgovornost, a ne političke pripadnosti... ja sam upravo odrastao u jednom takvom radničkom naselju, bilo je i vojnih lica i policije (i oni su radnici), al svega 5%, ostalo sve radnici, službenici, prosvjetari... u mom stubištu od 20 stanova, 1 vojno lice, 1 policajac, 1 učiteljica i ostalo sve šljakeri... cijelo naselje tako bilo koncipirano... jbg čovik trebali su tvoji radit u nekom "preduzeću" da bi bili na radničkoj listi dodjela stanova, a ne kopat nos na selu!

   13. 9. 2018,   08:44
  • Otac, majka, stric, rođak svi u istoj firmi, ukupno cca 120 radnog staža nitko stana Julian ! Dobili ih komunjare sa 10-15 godina staža u firmi ! Komentar na tekst o tome kako je bilo " lijepo i bajno " u Hrvatskoj dok su njome upravljali srbi neću niti komentirati ! Samo jednu rečenicu. Toliko je bilo dobro da su svi ti "pod kojima nam je bilo dobro " 90-ih bili na suprotnoj strani, razarali nas i ubijali, koliko im je bilo stalo do Hrvatske !

   13. 9. 2018,   09:05
  • ti Srbi koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske nisu je sigurno razarali, to budi uvjeren, neki drugi su je razarali... također nek ti bude jasno da i ti ratni Srbi, ni približno ratno nisu oštetili Hrvatsku, koliko poratno Rvati!!! daj se više osvjesti, već jednom

   13. 9. 2018,   09:11
  • ZgZoki ostaci sustava kojeg danas možemo u live verziji promatrati u venecueli i dalje caruju hrvatskim gospodarstvom... al treba si priznati to a ne pričati bajke kak je super bilo ... je super je bila nestašica plina,šećera .. a kava je bila luksuz... o redukcijama struje da ne pričamo ... zgrade s liftom i stanovi na viskim katovima su bili minus - jer se 20 puta dnevno lift glavijo zbog redukcije struje... da nejdem u širinu

   13. 9. 2018,   09:13
  • Juliane... stvarno!?. " srbi koji su stvarali HR nisu je sigurno razarali!"? WTF. Odakle si to izvadio molim te?

   13. 9. 2018,   09:19
  • Nisu Rrvati oštetili nego Srbi u ratu (danas se zbog njih plaća obnova, razminiravanje, invalidnine i mirovine...), a poslje socijalistički mentalni sklop u glavama - evo vrli račan prodao tuđe, uz potpis vrlog leke i danas prijeti nestajanje sdpu iz zbog financijskog armagedona kojeg su mu složili vrli članovi ... komuno-mentalitet u malom - hebe mi se za sutra, bitno da se ja danas okoristim... Uljanik - ista priča... hebeni socijalističko-omunistički mentalitet koji nije u stanju pojmit uzročno-posljedičnu vezu postupaka, a ako kojim slučajem i može - onda ga nije briga

   13. 9. 2018,   09:32
  • Julian vjerovatno misli na vrle hrvatske srbe, Raškovića, Babića, Martića, Rašetu, Šešelja, Kadijevića i sl. ??

   13. 9. 2018,   09:40
  • short-cut; kaj se tiće ekonomskog sistema bivše države, isti takav sistem su naslijedile raspadom i današnja Slovenija i Srbija. U Sloveniji je nadograđen i firme koje su tada postojale, postoje i danas i konkurentne su svojim brendovima na tržištu. U Srbiji puno firmi radi i dan danas, propale su jedino one koje je politika upropastila. Kod nas su propale sve kao i u Bosni. Nije ih uništila ekonomija nego politika i lopovluk koj su napravili politićki komesari. Da ti dalje ne nabrajam o Mađarskim, Slovaćkim, Češkim i drugim zemljama koje su bile 90. daleko nerazvijenije od hrvatske, a danas su za hrvatsku nedostižne.

   13. 9. 2018,   09:46
  • Zeleni ti si bu.ala !! Moslavec Hrvatska je 4 godien razarana i nije američkim novcima nakon rata obnavljana kao Njemačka. Kako svi lako zaboravljaju rane 90-te !?

   13. 9. 2018,   09:57
  • čoviksjuga ideš više na živce... FNRJ je 10x razornije uništavana u 4 godine, doslovno do pepela, uništena je kompletna infrastruktura od cestovne, stambene do energetske, ratne žrtve 10x veće (domovinski rat 13.000 Hrvata - 2.sv.rat 110.000 Hrvata)... SVE je kretalo apsolutno iznova, doslovno s nule i to u 100x siromašnijim i tehnološki nenaprednijim uvjetima neko 1995... 23 godine nakon 2sv.rata (1968) SFRJ je gospodarska međunarodna sila, gospodarstvo i industrijalizacija galopira na svim poljima, samo u Zagrebu se gradi 10.000 stanova godišnje (halooo 10.000 stanova!!!)... dosta mi je više priča o ratu, rat je hebeno bio prije četvrt stoljeća!!! Hirošima koja je pretvorena u prah i pepeo je u 4 (riječima: ČETIRI) godine kompletno podignuta i obnovljena... o čem pričamo... kakav rat spominješ 23 godine nakon njega???

   13. 9. 2018,   10:29
  • Izgradnja ZAGREB 1696-1971 (u samo 2 god): - Nova tvornica Janko Gredelj na Žitnjaku - Privreda Zagreba raste 7% godišnje - Tvornica transformatora Rade Končar u Jankomiru - Pogon za poizvodnju antibiotika u Plivi - Modernizacija tvornice Nikola Tesla (vodeća u Jugoslaviji) - Novi proizvodni pogoni ELKA - Nova rafinerija Zagrebačke tvornice ulja na Žitnjaku - Novi vinarski podrum Vinoprodukta 14.500m2 - Novosagrađena tvornica Coca Cola - Suvremeni računski centri - Novi željeznički most preko Save - Nova zaobilazna teretna pruga preko Velike Gorice - Gradnja novog ranžirnog kolodvora - Gradnja 1600m nadvožnjaka kod Heinzelove - Gradski promet pojačan sa 44 tramvaja i 53 autobusa - Podignuti savski nasipi - Nova tel.centrala u Trnskom 5000 priključaka - Sagrađeno više desetaka supermarketa i trgovina po naseljima - Robna Kuća INKO - NAMA Kvatrić - Hladnjača na Žitnjaku - Pekara u Klari - Dogradnja hotela Internacional - Otvoren hotel Sport - Lovački Rog - Završeno 19 osnovnih škola (216 učionica i 14 sportskih dvorana) - izgrađeno 5 vrtića - otvoren Institut za tumore - sagrađen centar za mentalnu zaštitu na Rebru - restauracija HNK - obnova Atelje Galerije Ivana Meštrovića - adaptiranje Arheološki muzej - obnovljeni Glazbeni zavod - Zagreb prvi puta gradi više stanova od prirodnog priraštaja stanovništva - novo naselje Utrina - gradnja više od 8000 stanova godišnje (jedina u Europi) - broj stanova na 1000 građana povećan za 16%....

   13. 9. 2018,   10:36
  • 19 osnovnih škola, 14 sportskih dvorana i 5 vrtića!!! SHVAĆAŠ LI gdje smo danas trebali bit??? 23 godine nakon rata i odrađeno u samo 2 godine!!!

   13. 9. 2018,   10:39
  • Samo na Zadar ( Vukovar, Karlovac, Sisak, itd. neću niti spominjati ) je bačeno više granata nego na cijelu bivšu Jugu u II sv. ratu ! I opet ponavljam pare za obnovu nismo dobili gratis od Amera kao Tito ! Ima ti o tome dovoljno dokumentaraca pa i film " Houston imamo problem " !

   13. 9. 2018,   10:56
  • Julian .... yu nacionalni dohodak po glavi stanovnika '37 oko 50% europskog prosjeka, '73 oko 57% europskog prosjeka a krajem osamdesetih ispod 50% europskog prosjeka. I sve to ostvareno uz >30 mlrd ratne odstete + oko 5 mlrd usd u 80-tima. 70-te su kratko trajale i prezaduzenost je popapala yu san. Yuga je bila neusjeli opit na svim poljima....

   13. 9. 2018,   11:26
  • Ajde da cujem od vas 20 sto tu pricate protiv nesto,tko ce od vas sutra na trgu bit ? Nitko ili taj broj ide cak u minus ?

   13. 9. 2018,   11:59
  • Čoviksjuga u socijalizmu je u crkvu mogao svatko tko je htio, čak i obični član partije kakav je bio svaki treći Hrvat. U crkvu nisu išli samo partijski funkcioneri, bar ne javno odnosno oni koji su imali ambicije napredovati. Kad spominješ Zadar, valja napomenuti kako je u WW2 isti puno teže stradao i čekalo se s obnovom do druge polovice 50tih godina a onda je u manje 10 godina potpuno obnovljen, sagrađeno je na tisuće stanova, Zadar je površinom narastao nekoliko puta, sagrađeni su hotelski kompleksi koji si i danas jedini u gradu te je grad 70tih imao više od 50 000 radnih mjesta u gigantima kao Bagat, Boris Kidrić, Sojari, Luci, Tankerskoj, Adriji, Maraski...te su sve te firme radnicima dijelile stanove po kriterijima koje je naveo Assange pa danas gotovo nemaš obitelji u Zadru u kojoj netko nije dobio ili jeftino otkupio takav stan. A treba li što reći o bivšem direktoru SASa Stanislavu Antiću koji je izgradio marinu Dalmacija u Sukošanu a koju su domoljubi jeftino dali turcima kao da im je to ćaća ostavio, izgradio je Pedijatriju u OB Zadar a danas Zadar nije u stanju već 30god završiti polikliniku, stvorio je SAS Vektor, izgradio Cenmar, kolodvor...te od svega sebi nije uzeo ni lipe. Danas živi u derutnom stanu od kakvih 60m2 te je mnogima komunjara i četnik. 90tih su nam kada se kandidirao na izborima HDZovci kupnjom mandata došli na vlast, njega arhivirali te uništili i prodali sve što je taj čovjek stvorio. E to su naši domoljubi.

   13. 9. 2018,   12:08
  • Anonymous "pa danas gotovo nemaš obitelji u Zadru u kojoj netko nije dobio ili jeftino otkupio takav stan" - na cemu si danas?

   13. 9. 2018,   12:16
  • Anonymous.... SAS je sagradio Bagat da bi se OUR odvojio i zapoceo poslovanje bez ikakva duga. Bagat bio i ostao u banani. Antic je uspjesno radio na klirinskom trzistu i propascu istog 90-tih taj koncept se srusio. Rekao bih da je Antic stavio ipak nesto sa strane jer se Antic jr okusao u nekoliko poslovnih poduhvata i propao. Ako je Stanislav i otisao iz kuce u Kozinu u derutan stan, vjerojatno je to bilo zato jer je neka od banaka naplatila svoje. Istina je da su ga nekorektno sprijecili da se vrati u SAS.

   13. 9. 2018,   12:22
  • Tito je dobio gratis pare od Amera i o tome svjedoči "Houston, imamo problem"??? dobro jesi ti malouman možda? jesi ti shvatio taj dokumentarac uopće? Jesi ti shvatio što je Juga imala 60-tih godina? u utrci sa Rusima i Amerima razvijali su SVEMIRSKI PROGRAM! fking svemirski program... ovi naši danas ne znaju tunele ofarbat, dok je Juga razvijala lansiranje čovjeka u orbitu... da bi šeretski fakin Tito, kad je shvatio da bi lova koja se treba upucat u dovršetak programa za par godina totalno progutala cijeli državni proračun Juge, odlučio mangupski poluzavršeni projekt prodat Amerima za basnoslovnih - 3 milijarde dolara! i tu lovu nije ko Sanader UKRAO od građana i strpao sebi u džep, nego ju je ulio u gospodarstvo cijele Juge! govori li ti to išta o veličini tog čovjeka???? na kraju se ispostavilo da su program i analitički podaci programa frizirani, al sva ta grda lova je već bila kod nas utučena u gospodarstvo... kasnije radi tog programa dolazi do trzavica Amera prema Jugi, najviše u vrijeme Nixona, srećom ga afera watergate smjenjuje s vlasti... pa se zatim dijelom nastavlja u vrijeme JFK, al i ovog pometu ubojstvom i lagano kao da odlazi u zaborav... međutim ipak neki arhivski podaci krajem 80.-tih govore da CIA to nikad Jugi nije oprostila i da je upravo stoga 90.tih planski i namjerno izrežirala balkanski rat! Toliko o tom "Hustone imamo problem" i "poklonjenim" milijardama Amera!!!

   13. 9. 2018,   12:30
  • Na čemu sam ja...lol lol. Ajmo ovako uzmimo 90tu godinu. Cijela Zadarska naselje Bili Brig, Stanovi, Relja, veliki dio Vruljice odnosno Maraska park i dio iza Maraskine zgrade pa i Višnjik te Voštarnica sastoje se i sastojali su se i tada uglavnom od zgrada sagrađenih u socijalizmu. Sve te stanove su gradile Zadarske tvornice za svoje radnike i sve te stanove su dali radnicima. Nitko ni jedan taj stan nije kupio kreditom u banci sa 3-4% kamate koji je plaćao 25-30godina a sad pogledaj Zadar danas...80% stambenih zgrada u kojima netko živi je sagrađeno upravo u spomenutim kvartovima u socijalizmu. Iz toga nije teško zaključiti da u Zadru zaista gotovo svatko u obitelji ima brata, djeda, strica...koji ima dobiveni socijalistički stan. A što su mladima dali domoljubi. U Zadru danas u proizvodnji nemaš ni 5000 radnih mjesta od nekadašnjih 50 000, sve vrijedno kao hotelski kompleks Borik je prodano, marine su u rukama turaka, tvornice su zatvorene a na njihovim temeljima niču zgrade čiji kvadrat stana košta par tisuća eura a koje grade domoljubi koji su se između ostaloga na tome obogatili 90tih.

   13. 9. 2018,   12:34
  • To što je Tito vozio dobar auto i pušio skupe cigareta to su mu dali oni Hrvati koji su mu se htijeli dodvoriti možda upravo očevi onih koji sada piši loše o Titu. Tito nije ništa tražio niti vile niti brodove, jahte sve su mu to tadašnji dupelisci (očevi onih koji su sada kontra ) omogučili

   13. 9. 2018,   12:39
  • Anonymous --- ohladi malo i ugasi joint. U Zadru nije gotovo svaka obitelj dobila ili jeftino otkupila stan. Zakljucuj koliko hoces ali na razini yuge je oko 20% zaposlenih ostvarilo pravo na stan. Ostali koji su odvajali u stambeni fond dobili su figu. SAS je izuzetak na razini yuge jer je tamo svima bio rijeseno stambeno potanje. Naravno da se za yuge nesto i izgradilo. U kvalitetu te gradnje, pogotovo naselje Bili Brig necu ulaziti.

   13. 9. 2018,   13:15
  • Julian .... cujem da je i Yugo izasao iz tog svemirskog programa. Bio je cudo tehnike i proglasen automobilom godine a da uopce nije sisao sa trake. Jos uvijek se prica o njemu. Naravno da je CIA kriva za rat. Pa to je prorekla baba Vanga!

   13. 9. 2018,   13:20
  • Naravno da nitko nije ljudima branio da idu u crkvu u socijaliznu ali su svi, ali baš svi bili evidentirani i nitko ali baš nitko tko je bio deklarirani vjernik nije mogao primirisati bilo kakvu veću a pogotovo direktorsku funkciju, a isto tako su prolazili i ako su tražili stanove. Ponavljam : moja obitelj je radila u istoj firmi ukupno 120 godina, sve te godine izdvajala doprinose a dobila figu,dok su partijaši sa 10-15 godina staža dobili stanove. neki i odmah po zaposlenju u firmu !! Ako je to bio pošten sistem onda one koji ga tako zdušno brane treba pod hitno poslati na promatranje !!

   13. 9. 2018,   13:42
  • Mile nemojmo se vrijeđati. S tobom razgovaram civilizirano i očekujem bar taj minimum kulture. Koliko stanova ima na Bilom Brigu, Voštarnici, Višnjiku, na Bulevaru? U svima njima je u Jugi netko živio a nitko ih nije kupio. Svi su podjeljeni a što se tiće gradnje...ne nasmijavaj me. Vidjeli smo lani u Put Murvice kvalitetu domoljubne gradnje kao što ju vidimo na poliklinici na OHBPu OB Zadar te na cijelom nizu novogradnji kojima nakon par godina pucaju zidovi, otpada fasada itd.

   13. 9. 2018,   13:45
  • Kako je lijepa naša predsjednica.

   13. 9. 2018,   13:49
  • zato je i potrajala što je sve, kako vi velite, bilo džabe

   13. 9. 2018,   14:07
  • eto Juga je imala Yugo, kotrljo se, vozio se, bio je jeftin i dostupan svima... Yugo se kupovao NOVI i mijenjao svake 3-4 godine za novi... Vidiš u Jugi se proizvodio i Golf (TAS)... pa nemoj mislit da je i taj njemački golf u to vrijeme bio neki primjer svemirske udobnosti, luksuza i aerodinamičnosti (a vidi ga danas, pa zamisli Yugo danas)... a šta danas ima Hrvatska, koji k*** od automobilske industrije???

   13. 9. 2018,   14:16
  • Sjetih se " Umri muški 3 " i scene u Jugi Samuela L. jacksona i Brucea Willisa, jedna od najjačih smješnijih scena na američkom filmu ikada ! Willis pritisnuo gas do daske kad ono biciklista projurio pored njih, haha !

   13. 9. 2018,   14:36
  • Kolega @Julian za komentare imaš ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ i lijepi pozdrav.

   13. 9. 2018,   14:42
  • Kakvi ste vi mozgovi, pa se hvalite s Yugom! Gdje je taj Yugo sad? Sve što valja traje, što ne valja, nestaje! Kako države, tako i proizvodi! Jugonostalgija je bolest! Sasvim sigurno!

   13. 9. 2018,   14:44
  • Jugoslavija, Tito, Partija i komunisti su prošlost. Nitko ne govori da je u Jugoslafiji bilo sve perfekt, ali bilo je znatno bolje nego u mnogim drugim europskim državama. Pod vodstvom komunista, Tita i Partije stvorena je Socijalistička Jugoslavija. Tito i komunisti bili su antifašisti i pobjednici u Drugom svjetskom ratu. Srušili su Hitlerove fašističke snage te ustaše i četnike. Tito, partizani i komunisti drastično su se obračunali s preživjelim ustašama (Blaiburg, Križni put, jama Jazovka ...) te su nastavili se obračunavati s ljudima koji su kritizirali Tita i Jugoslaviju. Komunisti su svim silama nastojali štititi socijalistčko samoupravno uređenje države. Da su u Drugom svjetskom ratu pobijedile fašističke snage redoslijed zbivanja bio bi isti, u obrnutom smjeru. Eto, zbog tih zbivanja negira se sve ono što je bilo pozitivno u Socijalističkoj Jugoslaviji. .... Spominju se Titovi američki krediti. Pa danas je Hrvatska dužna 42 milijarde eura. Spominje se jugomuljaža komunističkih direktora u poduzećima. Da su u vrijeme Jugoslavije jugo direktori i političari sudjelovali u korupciji tipa Dubrovačka banka, Fimimedija, INAMOL, Remorker ... bili bi doživotno na Golom otoku, bez obzira ili bili članovi komunista, ili ne.

   13. 9. 2018,   15:02
  • Sudjelovali su i u muljazi sa naftom a nadrapao je Djurekovic.

   13. 9. 2018,   15:51
  • Sudjelovali su i u kupovini zastarjele tehnologije za Obrovac a na golom otoku zavrsio nitko.

   13. 9. 2018,   15:52
  • Ne spominju se titovi krediti vec bankrot yuge 1983 godine.

   13. 9. 2018,   15:53
  • Julian... HR autoindustrija, oko 130 tvrtki i oko 15000 zaposlenih (podatak 12/2016). Ono ti je bio k.. od komentara.

   13. 9. 2018,   15:57
  • Neovisnost,vecina cetnika je pred kraj rata prosla u partizane...vecina partizana koja je po oslobodenju usla u Zagreb bili su bivsi cetnici...pobili su tisece ljudi i to ne samo ustase...

   13. 9. 2018,   15:59
  • Julian ... yugo se mijenjao svake 3-4 godine za novi!? Malo sutra. Ta krama (moj je bio y45) se svakodnevno krpala jer se nije imalo za novoga. Ti si vjerojatno pripadao povlastenoj klasi.

   13. 9. 2018,   16:00
  • Da je juga bila gospodarski jaka ne bi bankrotirala 80-ih...

   13. 9. 2018,   16:04
  • Invidico pusti neovisnog, Taj nikako da pokopca da HR svoje dugove servisira za razliku od "uspjesna" yuge.

   13. 9. 2018,   16:07
  • Aninimus ... te stanove je neko platio. Koliko se sjecam nisu iznikli besplatno nakon kise. Vlasnici su ih dobili za sitnu lovu. Sto mislis na koga je pao ostatak troska?

   13. 9. 2018,   16:11
  • ... iskrivljena povijest je nakaradna povijest. Treba iznositi istinite činjenice. Poslije Titove smrti Jugoslavija se počela urušavati. Titići se osilili i počeli isticati nacionalizam. Prednjačio je Slobo Milošević. Počeli su "Mitinzi istine o ugroženosti Srba u Jugoslaviji". A potom se počela isticati misao "Svi Srbi u jednoj državi". Bivša Udba je nanjušila rat u Jugoslaviji te se hrvatski Udbaši sjatiše oko Tuđmana, počeli su spašavati svoje glave. Tuđman, Mesić, Manolić, Boljkovac, Perković ... odupirali su se jugosrpskoj politici. Uslijedila je jugosrpska agresija na Hrvatsku i BiH, agresija uz pomoć pobunjenih domaćih Srba. Dobro je što se Hrvatska osamostalila, ali trebalo je u Hrvatskoj zadržati sustav jugo-samoupravnog socijalizma, uz manju modifikaciju i korekciju, oslanjajući se više na višestranačje, demokraciju, pravo i pravednost. Jugo-samoupravni socijalizam je bio sustav uređenja, jedan od najboljih državnih uređenja u povijesti. Problem takvog sustava u Jugoslaviji bili su temelji Jugoslavije, a temelji su bili Drugi svjetski rat, ustaše, partizani, četnici, Jasenovac, Blaiburg, Jazovka, Križni put, Goli otok, jednopartijski sistem, UDBA, nacionalna netrpeljivost itd.

   13. 9. 2018,   17:30
  • Neovisni .. yugo sistem je imao nekih svojih prednosti ali onakav nije mogao i nije opstao. Ne zato sto CIA nije htjela vec zato sto je sistem ekonomski a i politicki bio corak. Npr. Horvat je cijelog zivota vjerovao da yu socijalizam ima sanse za uspjeh. Bio je u krivu.

   13. 9. 2018,   17:40
  • Neovisni@eno ti jugo-samoupravni socijalizam, kao najbolje uređenje u povijesti, u 3. maju i Uljaniku. Uređenje koje kad tad spadne na tuđe pare. Ne mogu vjerovati da postoje takvi veleumnici koji to još idu veličati

   13. 9. 2018,   17:48
  • Mileto i Antiplenki. Kriminalna pretvorba i privatizacija te korupcija uništili su hrvatska jugopoduzeća. Ne sva, ali mnoga. U Uljanik i 3.Maj uvukli su se menadžeri, savjetnici, direktori i politika. Njihove masne milijunske plaće su teret poslovanju i proizvodnji. A riječ je i o korupciji u mnogim državnim poduzećima. Spominjem samoupravni socijalizam, ali modificirani socijalizam na temeljima prava i pravednosti i temeljima trenutnog stanja na današnjoj društveno političkoj, pravnoj i ekonomskoj sceni.

   13. 9. 2018,   18:39
  • Problem je nastao zbog sustavnog uništavanja gospodarstva.

   13. 9. 2018,   19:14
  • Pa, neovisni, odi doma u Srbiju, tko ti brani.

   13. 9. 2018,   19:43
  • Neovisni zaziva Venezuelu !?

   13. 9. 2018,   20:03
  • Alex, takorekuć, ja i ne znam gdje se nalazi Srbija. Vi ne shvaćate hrvatski gospodarski glib, društveno politički đumbus, korupciju, pravnu neučinkovitost, političku neodgovornost, ideološke podjele a sve te devijacije razaraju temelje sveukupnog razvoja RH, a time se primorava i iseljavanje hrvatskih građana. Hrvatskoj slijedi demografska pustoš, a vi se, ko pijani plota, hvatate Tita, Partije i Jugoslavije. A to je prošlost. Kolinda se vraća u prošlost i tu prošlost iskrivljuje. To je i tema ovog novinarskog članka u 24sata.hr.

   14. 9. 2018,   13:13
  • Neovisni taj mentalni sklop ne može shvatiti o čemu ti govoriš.

   14. 9. 2018,   13:20
  • Vidi, vidi bemu jarca 90-tak odgovora na komentar. A kada moja malenkost napiše o povećanju minimalne plaće npr. na 4.000,00 kn neto. A kad tamo dva do tri odgovora.

   14. 9. 2018,   13:59
  • Da, neovisni, ok,, sve štima, od pravne neučinkovitosti Itd istina sve. A sto se tiče iseljavanja, i to je normalno, slične probleme imaju Portugal, Španjolska, pomalo i Njemačka. Ali Kolinda je ipak na kraju rekla istinu, možda malo glupav primjer s jogurtom, al tak je bilo, u jugi sigurno nismo imali pola toga šta su imali npr Talijani, sjeti se shoppinga u Trst , tko je mogao, a bilo je ljudi koji su išli. Talijanski i jugo standard nisu bili za usporedit. RH je upropastio rat, i moralno. Stalno nam se nameće da smo fašisti, nacionalisti i šta ja znam šta. Pa crkva. Prilično smo izgubljeni u vremenu i prostoru, a za to, po mom, priličnu odgovornost snosi upravo Tito. On je morao znat bolje, morao je znat da je juga totalni promašaj i da ne može funkcionirat. A onda nam je začepio gubicu da ćemo kao zaboravit tko smo, svi smo trebali bit Jugoslaveni. Tito je napravio ono šta danas često predbacuju Tuđmanu, za Tita smo mi bili stoka sitnog zuba. Ali- cijela Europa se mijenja, danas situacija u Njemačkoj nije ni približno onoj koja je bila 70ih, 80ih, .....svuda je teško .

   14. 9. 2018,   20:20
  • Svaka čast Nezavisnom@,Anonimusu@ i Julianu@ na perfektnoj argumentaciji (to se od njih ionako već može čekivati, na bilo kojoj temi). Ujedno mi je i žao, jer se trud uopće neće isplatiti.Podsjetit ću vas uskoro na ovu diskusiju,kad se ovdje pojavi slična, i kad opet isti likovi u nju upadnu, isprepadani samim spomenom Jugoslavije! Pa krenu: "A par/nepar?A traperice? A Stojko? A Jugić?A Titove cigare i limuzine?A redukcija struje? A redovi za kavu, detergent? A redovi za jogurt?"Dodao bih, bez želje za daljnjom polemikom, da danas,u vlastitoj i željenoj državi, također imamo redove, ali sada, za promjenu, u smjeru Remetinca.Imamo i one ispred brojnih pučkih kuhinja.Kraj mojeg kvartovskog dućana,u sumrak,vidim s prozora, svaki dan, stoje uredno mali redovi,strpljivi starčeki,majke s djecom, čekaju da prodavačice nakon fajrunta izbace gajbe polutrulog povrća.Imamo i redova ispred autobusa, aviona, vlakova...Odoše oni kojima je dosta čekanja u "vašim" redovima, koje ne vidite, prozirni su vašim uskim pogledima - onima za posao,liječenje,vrtiće,poštene plaće i razumne kamate.Eh, da mi je ove friške redove mijenjati za one stare, s kraja "Jugovine"!! (Ne,nisam komunjara,niti je bio itko moj... u bivšoj državi proveo sam samo svoje male godine...)

   15. 9. 2018,   15:17
  • A jugo gastarbajteri na baustelama u njemackoj, 60ih, 70ih,80ih.... ah, nebitno, djeca ne primjecuju takve stvari, odrasli valjda zaborave....za vrijeme Tita sve je bilo dobro, Svi su bili posteni i vrijedni i imali sve. U skoli smo ucili kako je ddr savrsen, a brd nije. Iz objesti su onda hrvati i slovenci htjeli van (legitimna odluka prema Titovom ustavu- jugoslaveni su nas zgazili tenkovima, klali nas u ime Juge, sve samo da obrane tu divnu zemlju. Svaka cast, taraba5). Inace, Bit demokracije je slobodan Forum ili komentiranje za sve likove koji komentiraju)

   15. 9. 2018,   16:32
  • Bravo taraba, lijego argumentirano, no što i sam kažeš koliko god čovjek pokušava biti realan s druge strane nailazi na zid

   15. 9. 2018,   18:16
  • Alex@,nitko ti ovdje ne brani upise.Gastarbeiteri su bili uglavnom neškolovani ljudi koji nisu našli svoje mjesto u industrijalizaciji.Procjena je bila da je njihov rad privremen,da će se vratiti sa zanatima,i devizama.Pogrešno!Težnja hrvatskog naroda za samostalnošću nije uzrok raspada Jugoslavije,ali jest posljedica.Juga se raspala slijedom raspada soc-bloka,zbog globalnih geopolitičkih strujanja.Glavnu ulogu u tome imala je Rusija.Iscrpljeni hladnoratovskim sukobima,natjecanjem u naoružanju,blokovi su napokon shvatili da onim što imaju i jedni i drugi sasvim jednako mogu razoriti svijet.Gorbačov je u drugoj polovici 80-tih snažno ograničio vojni budžet,pokušao demokratizirati društvo,ali ipak,nezadovoljstvo naroda nije mogao prigušiti.Tražili su promjene,a one su sporo stizale.Usporedo s time,i u Jugi nastaju ekonomski problemi,počeli smo gubiti klirinška tržišta,sirovine,što se odrazilo između ostalog i u nestašici.Tada nastaju famozni redovi,koji su,iako kratkotrajni,bili naznaka novih struja.Nakon Tita stvari se rastaču strelovitom brzinom,a padom Berlinskog zida '89.g. jasno je da se soc-blok urušava.Dolazi do političkih sukoba,usljed želje republika za odvajanjem,posljedično do agresije srpskih hegemonista,koji nažalost,krvavo pokušavaju spriječiti pravednu težnju hrvatskog i ostalih naroda za suverenitetom.(Nemoj reći da ti opet ništa nije jasno!)Lp!

   15. 9. 2018,   19:21
  • Ma ne, ne radi se o tome da meni to nije jasno, prije da se soc-blok raspad podrazumijeva. Na kraju, sve se opet svede na ekonomiju, to je to. Sa odlaskom SLO i HR, ostatak Yugo nije sposoban prezivjet, srbija je danas treci svijet. (Kosovo cetvrti!) to je bio najbitniji razlog agresije „savezne vlade jugoslavije“. (Slicna situacija u kataloniji)

   15. 9. 2018,   19:52
  • Ekonomski procesi redovito dovode do nasilnih promjena,jači pokušava zajahati slabijeg,staviti ga u ovisnost.Nažalost,krupni kapital ruje gdje je brana tanka,ruši,zavađuje.Vječna pohlepa i potreba za dominacijom uništit će čovječanstvo,a mi se nećemo snaći,a kamo li oduprijeti.Sve dok nam je svijest tako sužena da su nam od egzistencijalne važnosti jogurt i traperice,bit ćemo tuđi pijuni, i sluge-vodonoše!Zbog čega se stalno vraćate na pokojnu Jugu,kad je pred vama mlada i svima draga,možda također pokojna,Hrvatska?Nastavimo li ovim smjerom,bankrot,ili neka druga vrsta ovisnosti,naša je neminovnost.Milijarde kuna bježe u druge zemlje samo bankarskim kanalima, jer nismo u stanju oformiti ili okrupniti vlastite jake banke,lakše ih je prodat strancima?Kako to da smo to znali u trulom komunizmu,a danas ne znamo?I to bez stranih konzultanata!Ali zato znamo rasprodati ono što nam je ostavio Titov truli režim!Zašto ne znamo stvarati,kao što smo to radili u bivšem sistemu?Riječka banka je prodana za 155 milijuna eura,a samo u prošloj godini imala je 850 milijuna zarade!?Austrijancima!Znamo raditi za druge,a protiv vlastitih interesa.Spominjem banke, jer je izuzetno važno da bankarski sustav bude stabilan,kako bi podupirao razvoj vlastite države i bio glavni stup napretka,tj.smanjenja siromaštva,i stvaranja blagostanja naroda.U ovoj državi stabilnosti nema nigdje.Jedina konstanta jest pljuvanje po svemu iz mrtve Juge.Heble vas traperice!

   15. 9. 2018,   21:36
  • Nevjerojatno je što ljudi pišu. Juga je bila totalitarna jednopartijska diktatura. Sve se guralo pod tepih, a svako slobodno izražavanje se etiketiralo nacionalizmom ili šovinizmom. Floskule tipa "bratstvo i jedinstvo" skrivale su legalni apartheid prema npr Albancima kojima su čak i osnovna građanska prava bila uskraćivana (pravo na školovanje, zapošljavanje u državnim ustanovama i dr.). Svi su se deklarativno zgražali nad Južnom Afrikom i represijom nad crnačkom populacijom, a imali smo to isto u "svojoj" nazovi državi. Termin "političke podobnosti" u to vrijeme je također jedan vid legaliziranog apartheid-a. Zamislite, ako nisi član partije ili ti obitelj nije bila dio državne nomenklature bio si jednostavno "politčki nepodoban". Tako odvratna floskula postala je nešto svakodnevno i uobičajeno pa čak i benigno u uhu onih koji i danas to ne žele prihvatiti

   16. 9. 2018,   00:34
  • Izgradnja ZAGREBA 1696-1971 (u samo 2 god): - Nova tvornica Janko Gredelj na Žitnjaku - Privreda Zagreba raste 7% godišnje - Tvornica transformatora Rade Končar u Jankomiru - Pogon za poizvodnju antibiotika u Plivi - Modernizacija tvornice Nikola Tesla (vodeća u Jugoslaviji) - Novi proizvodni pogoni ELKA - Nova rafinerija Zagrebačke tvornice ulja na Žitnjaku - Novi vinarski podrum Vinoprodukta 14.500m2 - Novosagrađena tvornica Coca Cola - Suvremeni računski centri - Novi željeznički most preko Save - Nova zaobilazna teretna pruga preko Velike Gorice - Gradnja novog ranžirnog kolodvora - Gradnja 1600m nadvožnjaka kod Heinzelove - Gradski promet pojačan sa 44 tramvaja i 53 autobusa - Podignuti savski nasipi - Nova tel.centrala u Trnskom 5000 priključaka - Sagrađeno više desetaka supermarketa i trgovina po naseljima - Robna Kuća INKO - NAMA Kvatrić - Hladnjača na Žitnjaku - Pekara u Klari - Dogradnja hotela Internacional - Otvoren hotel Sport - Lovački Rog - Završeno 19 osnovnih škola (216 učionica i 14 sportskih dvorana) - izgrađeno 5 vrtića - otvoren Institut za tumore - sagrađen centar za mentalnu zaštitu na Rebru - restauracija HNK - obnova Atelje Galerije Ivana Meštrovića - adaptiranje Arheološki muzej - obnovljeni Glazbeni zavod - Zagreb prvi puta gradi više stanova od prirodnog priraštaja stanovništva - novo naselje Utrina - gradnja više od 8000 stanova godišnje (jedina u Europi) - broj stanova na 1000 građana povećan za 16%....

   16. 9. 2018,   11:40
  • to ti je ostvario taj hebeni "apartheid" u samo 2 godine, u samo jednom gradu... u učionicama tog "aparheida" se dan danas obrazuju naša djeca, pošto moderna "demokracija" nije u stanju niti ofarbat ono što je "apartheid" izgradio... demokracija, uh kako to samo gordo zvuči za šarene ovčice, a u stvari je u ovoj slučajnoj zemlji samo deklarativni paravan za politički KRIMINAL i nacionalnu PLJAČKU... ništa drugo! od demokracije ni D!!!

   16. 9. 2018,   11:49
  • dastipet@, Nevjerojatne su jedino tvoje izmišljotine! I ja često bubnem nešto po sjećanju,pa tek poslije idem provjeriti,ali baš ovako sirovo lagati,to stvarno ne moraš!Pogotovo kad su ti svi podaci ponuđeni,jednim ih klikom pronađeš.Ako već želiš komentirati,i biti vjerodostojan sugovornik.Znaš li što uopće znači pojam"apartheid"?Koje su rase Albanci?Čak i ako zanemarimo činjenicu da su se na fakultete upisivali svi koji su to htjeli,besplatno,da su se studenti mogli ravnopravno upisati po svim fakultetima republika,neovisno u kojoj žive,ostaje činjenica da su visokoškolske ustanove na Kosovu počeli formirati još 1959.godine.Šta misliš,pametni,za koga su se one otvarale,baš na Kosovu,u Prištini?Za nas,ili za Albance?Prema popisu stanovništva iz 1961.Albanaca je bilo 67%,1981.bilo ih je 77,4%,tko se školovao na besplatnim fakultetima?Ne samo što su bili ravnopravni u školstvu,nego su bili itekako utjecajni i u političkom životu.Tito je rano shvatio kuda bi mogao odvesti problem sa Srbima,i zato je Albancima dopuštao maksimalnu autonomiju.Tko je po cijeloj Jugoslaviji otvarao obrte,ako ne Albanci?Slastičarnice,pekare,restorani,pečenjare,krojači,zlatari,obućari - po cijeloj ih je Jugi bilo, svi smo odreda kupovali kod njih!Gdje je taj tvoj apartheid zapravo"stanovao"?Sramota je tako iskrivljavati činjenice!Šta ti to treba,zaboga!A"politička podobnost"?Ooo,to je doista pojam primjereniji modernom vremenu i današnjoj političkoj zbilji u Hrvata!Zar nije?

   16. 9. 2018,   12:07
  • Taraba ili kako vecina Hr. kaze plot,onkle si ti. Ocigledno orjunas ili ipak prije nacionalna manjinja koja je na racun Hr. htjela nesto veliko, a sve pod krinkom ocuvanja Srboslavije.Idi si u svoju majcicu zemlju i tamo sa sevkom regionale slavi jugoslavenski komunisticki rezim i diktatora tita. Vama pripizdekima zbog zala za nikad ostvarenom velikom srboslavijom od svega jedino ostaje utjeha za istom.Srboslavijom gdje ste vi ili vasi ocevi vodili glavnu rijec. Hvala bogu na ovom vas je portalu uz domace orjunase i vas iz obliznjeg susjetstva vecina pa si jedino tako mozete pomoc,pa makar i laznim zalom za bivsi rezim. Bez obzira koliko vas je i od kuda ste nikada vi vise od Hr. necete stvoriti novu srboslaviju.

   16. 9. 2018,   14:20
  • Ti i takvi kada nemate argumenta u raspravi, kada se dokaže kako pišete u najmanju ruku neistine i kada vaše desničarske krivotvorine ostaju ogoljene, razotkrivene i bez mogućnosti obrane svaki puta, svi do jednoga, svoje neistomišljenike nazivate jugosima, orjunašima iako nemate pojma što to znači, komunistima, srbima, pa i četnicima. I to vam je argument?!? To je ta vaša demokracija u kojoj je sve lijevije od vas jugokomunistički srpsko? Pa vi nemate pojma ni kako izgleda moderna desnica (koja u RH ne postoji) te za što se zalaže a još manje imate veze što je lijeva politika, socijalizam itd. Meni su otac kao i većina obitelji branili dragovoljno Vukovar 1991.u kojem bdw nikada prije nisu ni bili dok su današnji vođe desnice plaćali onu stvar kokainom, kupovali firme za 1kn, prodavali naftu jna koja je istu koristila u tenkovima što su razarali RH itd. te su ti i takvi sa svojim obiteljima osnovali slavnu Munchen bojnu a mene će danas učiti što je domoljublje. A najgore od svega je što ti i takvi danas pljuju jugu a u jugi ili nisu ni živjeli jer su bili emigranti ili su bili vrlo odani komunisti koji i dan danas negdje u sefu čuvaju crvenu knjižicu za "nedaj Bože". Takvi danas dokazuju svoje "domoljublje" radeći upravo sve ovo o čemu u ovim prethodnim komentarima govorim kao i još nekoliko ljudi koji dijele moje stavove.

   16. 9. 2018,   15:52
  • bravo anonimus, pa "bard" desničarskog novinarstva i dan danas plaća kurve kokainom ;))) i oni se našli pametovat... smijurija!

   16. 9. 2018,   15:58
  • Dasti ..., u Jugoslaviji je bilo svima omogućeno ići u školu, i djeci i odraslim. Priština je bila moderno izgrađeni grad, jedan od najizgrađenijih gradova u bivšoj Jugovini.

   18. 9. 2018,   13:57
  • NIje li yuga sa svim tim sjajem, medom i mlijekom propala ekonomski u 80-tima i raspala se u 90-tima?

   18. 9. 2018,   14:27
  • Čijim parama je izgrađena ta divna Priština ??

   18. 9. 2018,   14:49
  • Nije u Jugi bilo previše meda i sjaja, ali bilo je bolje nego u stotini drugih država u to vrijeme. Shvati, da govorimo o starim prošlim vremenima. Moramo razumijeti društvene, povijesne, socijalne i ekonomske procese. Sve u svoje vrijeme. Razumljivo je da sada ima puno više cesta, digitalnih televizija, satelita, brzih automobila, kompjutora, aviona, raketa ...

   18. 9. 2018,   14:55
  • Nije ni u HR med i mlijeko ali je bolje no u stotini drugih drzava....

   18. 9. 2018,   18:36
  • Točnije >140.

   18. 9. 2018,   18:41
  • Da, Mille...bolje je nego u stotinu drugih...oni u Africi bi bili sretni na našem mjestu...što je - je...

   18. 9. 2018,   19:23
  • dastipet@, pogodio si! Orjunaš,manjinac, porijeklom iz srpskog sela Šalata...odnedavno na Srebrnjaku...ali žal za postojbinom srce vuče još istočnije, na Jordanovac, starosrpsku varoš. Malo je više na brdu, pa se bolje vidi Srboslavija...jbga, žal i čežnja brutalna je stvar... kuiš, brate...

   18. 9. 2018,   20:23
  • Taraba, ne samo u Africi. Na listi zemalja za koje postoje relevantni podaci za izracun HDI je 189 zemalja.

   19. 9. 2018,   05:00
  • Kolegice i kolege, dobro jutro. Očekujemo još 100-tinjak komentara na ovu temu. Ugodan dan svima.

   19. 9. 2018,   08:36
  • Cipelvlak, to je zato što desno orijentirane političke stranke u predizbornoj kampanji plaše građane povratkom Jugoslavije i jugokomunizma, a što se tiče lošeg gospodarskog razvoja, korupcije, nepotizma i političke neodgovornosti optužuju bivšu Jugoslaviju, Tita i Partiju. I tako Hrvatska tapka na mjestu, dok je interesne skupine čerupaju. Umjesto razvojnih projekata građanima se serviraju ideološke podjele. U političkom i društvenom očaju, a i zbog neimaštine građani iseljavaju, a naročito mladi ljudi. Negdje oko 400 000 ljudi iselilo se iz Hrvatske u zadnjih deset godina. "Šala, šala Ante", zapivala bi Severina, ali nije šala. Hrvatskoj prijeti demografska pustoš. Bit će i kruha i novaca u Hrvatskoj, ali šta će nam država kad u njo neće biti zadovoljavajući broj Hrvata.

   19. 9. 2018,   14:44
 • Prije više od pola stoljeća, kad se Kolinda nije ni rodila, svako jutro sam kupovao kruh, mlijeko i jogurt. Mlijeko i jogurt nisu bili u plastici nego u staklenim bocama. Vratiš praznu, uzmeš punu, kao danas pivo. Ispričavam se, nisam kupovao svako jutro jer u onoj komunističkoj tvorevini, dućani nedjeljom nisu radili, pa smo se morali snabdjeti subotom.

  12. 9. 2018,   22:04
  • Čemu minusi, kolege? Ovdje se ne radi o mom subjektivnom mišljenju nego o iznošenju ČINJENICA. Minusima na činjenice!? To je potpuno isto kao da ne prihvaćate da je 1+1=2. Koliko je po vašem mišljenju?

   12. 9. 2018,   22:22
  • Minuse ti lupaju oni kaj misle da si ti zabranil da nedjeljom rade dućani. Nisu shvatili.

   13. 9. 2018,   00:04
  • Šezdesetih jogurt u staklenoj ambalaži sa posebnim okusom (čuo sam da je dodavan B vitamin). Osamdesetih slučajno kupio jogurt zadarske mljekare - isti okus!

   13. 9. 2018,   01:02
  • Mlijeko je bilo i u vrecici od litre i takoder u zagrebu nikad se nismo vratili iz ducana a da toga nije bilo, kruha mlijeka pa ni kave, jedino nekad nije bilo mljevene kave pa su nam tete samljele onu u zrnu kod blagajne. Tek u vrijeme rata je bio red za crni kruh a do tad za takve redove nismo znali

   13. 9. 2018,   01:29
  • Mi hrvati smo se opskrbljivati

   13. 9. 2018,   01:42
  • sad imate vise vrsta kruha al mi ni jedan nije tako dobar kao onda kad sam bila dijete i mlada. mama me posalje na Mlaku a ja sjednem na trotoar i pojedem sa svake strane. ajme da mi je naci jos takvog kruha. tako je bilo i sa Vjesnikom u srijedu. ja opet na trotoar i pola ga procitam jer kad bih dosla kuci onda smo se svadjali tko ce ga prvi citati. A sada? sada sve neki tabloidi, sve neki koji samo kopiraju strane clanke (koje sam ja vec procitala prije) i koji nam zabranjuju da kazemo ono sto mislimo. Ovdje sam samo da se zabavim a vec podulje mislim i da kacem ciao ciao a ne dovidjenja.

   13. 9. 2018,   01:59
  • nevjernitoma:@ Nitko ti ne zabranjuje da kažeš što misliš. Samo te obrišu i opale žuti...:)

   13. 9. 2018,   02:13
  • chevichejs.... ocito si mladja osoba. radovi su bili u 80-tima svakodnevnica. Sijecanj 1983 mogao si opaliti tetu za kilo kave u zrnu.

   13. 9. 2018,   05:31
  • Mlijeko je bilo u pvc vrečicama koje su često pucale na spojevima.

   13. 9. 2018,   07:12
  • Mille_1:@ Mogao si i čehosicu/poljakinju/mađaricu za dva gin-tonica. Hajde danas.....

   13. 9. 2018,   08:40
  • Mile Milutine ne laprdaj. Nikad nismo stajali u redu barem ne u zagrebu a kod tebe u Jajcu ne znam kak je bilo nit me zanima, sumnjam da je i danas bolje

   13. 9. 2018,   11:24
  • chevichejs ... "lijepo" se izrazavas nema sto. Rekao bih pravi purgerski rijecnik:) Lazes sa nekim ciljem ili je rijec o patologiji? Naravno da se stajalo u redu. Imao si jutarnji raspored trcanja od ducana do ducana za secer, detergente, kavu, ulje.... lako je provjeriti istinitost navoda bez da se pozivam na vlastiti iskustvo. BTW, teta je dala za kilo kave u Baru :)

   13. 9. 2018,   11:48
  • Ivan Hrstić: 'Ja se i dalje živo sjećam kako sam kao dječarac u provincijskom gradiću stajao u redovima za kavu, deterdžent, pa čak i mlijeko i kruh. Teško je zaboraviti kako je trebalo unaprijed prijaviti koliko kruha trebaš. I frustraciju ako si ujutro zakasnio, pa ostao bez kruha, a poslijepodne ga više nigdje nije bilo...'

   13. 9. 2018,   13:14
  • octopuss: ili mrkacu kazes da mi nitko ne brani...ima u HR uzanca da se pokusava ljudima zacepiti usta, jer kad ti opali ama za nista crveni onda je to za mene diktatura veca od one u doba Staljina. evo sad ce me opet kazniti ali ja se tog mudonje ne bojim i dalje propagiram istinu i samo istinu. vive la verite!!! Kako govorim vise jezika jer sam zivjela u raznim zemljama to citam ne samo ove tabloide vec i svjetsku stampu (onu pravu a ne ovu fake) i to nigdje ama nigdje nema nego samo u toj lijepoj vasoj, moja vec odavno nije.

   13. 9. 2018,   16:10
  • nevjernitoma:@ I ja sam tu da se zabavim i ne smeta mi što često požutim, jer sam izabrao da ovdje iznosim svoje, ali me smetaju dvostruka mjerila ovisno o komentatorima. Zavidim ti što imaš izbor. Mislim da najviše zbog toga imamo masovnu bježaniju iz RH.

   13. 9. 2018,   16:22
  • octo i tako treba. netreba nam nista smetati jer u zivotu ima i gorih stvari (na primjer gubitak voljenih, bolest, siromastvo i t d) a meni je jako vazno da ne citam lazi i da mi se tamo netko ne prci i kao da ima pik na mene bubne mi crveni a ja zaista nisam nigdje "pogrijesila". U stvari trebali bi mi svi (100% svi ovo sra..e bojkotirati, samo tako bi ti gadovi mogli shvatiti da je ovo 21 vijek i das nemogu pomicati kao sahovske figure. treba gledati i FOX ali i CNN a ne kao trump samo fox. ja cesljam po satelitu i kad sam sve procitala i vidjela onda imam SVOJU ISTINU.

   13. 9. 2018,   16:44
  • znas kako znam da mi je zacepio pravo glasa? hocu da udarim + ili - a nista se ne mice i pogledam svoj profil i eto vraga doso po svoje!!!

   13. 9. 2018,   16:46
  • Mile Milutine ne lupetaj. Te spike mozes prodavat munjolama u toj stranoj zemlji di zivis. Nikakvih redova nije bilo. Imas spike ko pravi ljakse

   13. 9. 2018,   18:08
  • Mile milutin je trcao od sela do sela ubosni jer je svako selo imalo valjda jedan mali ducan. U zagrebu u sucanima slaviji, unikonzumu, žitnjak, PPK i ostalim ducanima nikad se nije cekalo niti smo trcali do njih. Preko puta zgrade di sam zivio imao sam 3 ducana prehrane jedan tekstila jedan namjestaja i elektromaterijala kao i kucanskih aparata, i to sve u novom zagrebu a ne u centru. Zato milutine psssst

   13. 9. 2018,   18:18
  • chevijchejs.... "nikakvih redova nije bilo" !? Ili nemas poima o cemu govoris ili je rijec o patologiji lazi, ili oboje.

   13. 9. 2018,   18:30
  • Express "To danas nemamo, a teško je i zamisliti u kojoj mjeri građanski život može biti zagađen redovima – redovi za kavu, redovi za deteržent, redovi za benzin, redovi za živežne namirnice."

   13. 9. 2018,   18:33
  • Mile milutine, to kaj si odradio copypaste i to kaj neki pojedinci i razna piskarala pisu ne znaci da je istina. Da plavuša kolindica kaze da je nebo plavo zbog mora ti bi povjerovao. Trebas vjerovati ljudima koji su zivjeli u hrvatskoj za vrijeme juge a ne nekim potplacenim piskaralima ili izvoznim rvatinama dezerterima. Redova nije bilo do rata kad su bili redovi za crni kruh. Nemres ti kao covjek koji je hrvat samo na papiru i zivis u stranoj zemlji nama solit pamet kak je kod nas bilo. Puno stvari u toj jugi nije stimalo al nitko nemre rec da su bili redovi kakve ti spominjes i to je laž. Ili lazes ti ili onaj ko te tako naputio. Kao da ja tu lupetam kak se zivi u sjevernoj koreji. Nemam pojma jer nisam tam nikad zivio

   13. 9. 2018,   18:55
  • mile i chevi a zasto niste dosli u Rijeku gdje je uvjek bilo refova kod pekara. A zasto? Iako je pekara imala kruha pune police fijumani su cekali da dodje onaj lipi topli. Mene moj tetak njemac pita zasto cekaju i ja mu rastumacim da fijumani hoce samo topli kruh. zato svi imaju cireve na zeludcu....i onda ja moram redi da je bilo i vjerovatno i sad kod pekara imaju dugiiiii repovi. ciao belli i ne svadjajte se!!!

   13. 9. 2018,   19:40
  • Redova nije bilo nego samo bonova za kavu i deterdžent i to samo jedno kraće vrijeme poslije Titove smrti a sve zbog igara svjetskih hohštaplera.O kruhu ne treba govoriti koliko je bio bolji.Za jadne Poljake i Madžare smo bili raj a usporedite nas sada nakon vladavine kojekakvih muljatora.

   20. 9. 2018,   11:43
  • Karadarko... naravno. Bio je to raj na zemlji. Samo neprijateljska propaganda tvrdi drugacije. Nije cak ni istina da se yuga raspala. Produktivnost je bila na razini Japana, automobili kvalitetniji od Honde i Toyote a inflacija je postojala samo zato sto su se gradjani voljeli osjecati milijunasima i najdraza novcanica im je bila 2.000.000 dinara.

   20. 9. 2018,   12:11
  • osamdesetih je u trgovinama bila vezana prodaja.-nisi mogao kupiti kavu ako ne kupiš vreću praška za veš.

   20. 9. 2018,   13:34
  • e to nisam nikad cula. svega moze biti ali je pitanje gdje si zivio. ja sam bila mala a mama i tata su isli po spezu al nikad ih nisam cula da o tome govore. samo jedno znam da u kontenejrima nisu nikad trazili ali i kontenejra nije bilo hahahaaaaa

   20. 9. 2018,   14:53
  • Opet jedan/jedna koji se smije vlastitim salama..... Nisu trazili jer u kontejnerima nije bilo nicega. Osim toga sto ti jesi, ili nisi cula, postoje zapisi, sluzbene statistike yuge a i ljudi koji su zivjeli caskanje po redovima.

   20. 9. 2018,   15:00
  • E ovo za vezanu prodaju prvi put čujem.

   20. 9. 2018,   16:03
  • neznam koji mi to bedak ili bedakinja svagdje upici minus. pa nek imaju muda da mi barem kazu sta im se ne svidja u mom komentaru. Al misle da me boli ova tetka na kojoj sjedim. Ama bas nista i nek i dalje lupetaju. Njihov ukus me ne tangira najglavnije da ja znam da nisam nista bedasto napisala. Ajde sad pisite tekst a ne minuse!!!!

   20. 9. 2018,   19:45
 • da san kolinda,nakon ovog članka bi se pokrija ušima i mučaa,baren 6mjeseci...od sramote...

  12. 9. 2018,   21:01
  • Nema ta srama

   12. 9. 2018,   21:06
  • haha,pucko...zelan si...

   12. 9. 2018,   21:49
  • Maxim,da sam na njenom mjestu,nakon ovog dala bih ostavku i ne bih se pojavila u javnosti narednih godinu dana.Zemljo otvori se!

   12. 9. 2018,   22:06
  • Ma što šest mjeseci, vječno bi trebala mučati jer ovo nije kraj, biti će toga još.

   12. 9. 2018,   22:10
  • Da si Kolinda, sad bi smišlja novu "mudrost".

   12. 9. 2018,   22:12
  • Nije baš tako jugofilcino.Treba spomenuti nestašice benzina, kave, ulja šećera, kupovinu elektronike preko stranaca u free shop-u, švercanje traperica i još mnogo toga iz Trsta itd.itd. Za to vrijeme, čopavac se sa svojom svitom vozao linkoln-om po Brijunima, pušio skupe cigare i pio najskuplji viski na svijetu. Na raspolaganju mu je bila jahta "galeb" veća i luksuznija od one koju danas ima Bill Gates

   12. 9. 2018,   22:25
  • Da sam Kolinda ha,ha...ali nisi he,he

   12. 9. 2018,   22:35
  • Dastipet, u pravu si da puno toga nije bilo (jedno vrijeme) pa su ljudi odlazili u nabavu u Trst. Danas više ne treba ići u Trst, a i da hoćeš ići, nemaš za autobus.

   12. 9. 2018,   22:36
  • Veliki i Jass sto ste se toliko uzjogunili?😄Jel i vama falilo vise vrsta jogurta?Mozda vocni?🍒

   12. 9. 2018,   22:40
  • Maxsim i njegove divizije mogu se samo tjesiti piskaranjem zbog neuspjelog pokusaja stvaranja nove srboslavije. Sto mu drugi preostaje. Kladim se da je licemjeru danas bolje u Hr. od bilo kojeg Hrvata kao i to da je on i njegova obitelj itekako situirana. On i njegovi nikada ne bi za zivu glavu napustili Hr. Kune. Jos dugo, dugo cete cviliti jer ce u Hr. uvijek biti vise domoljuba i patriota od vas tkz. levicara,jugoslava,srboslava i domacih orjunasa.

   12. 9. 2018,   22:42
  • Samo ti tipkaj

   12. 9. 2018,   22:43
  • dastipet, ali eto ljudi su imali novaca pa su potegnuli i do Trsta, sad imaju sve u kvartovskom dućanu, ali nemaju novaca tako da.... ne znam što je gore.

   12. 9. 2018,   22:44
  • dastipet, tada je bilo neko drugo vrijeme. Nije bilo idealno no ne filozofiraj. Sada je idealno? Jesi li tada gledao beskućnike? Nisi. Skupljače boca? Nisi. Ljude koji kopaju po kontejnerima? Nisi. Bilo je industrije, sigurnih plaća, od mirovina si mogao preživjeti. Zdravstvi je funkcioniralo, školstvo je bilo besplatno.... Da nabrajam do preksutra?

   12. 9. 2018,   22:45
  • Vudum trgovacki centri i trgovine su nam prazni jer na policama nema robe, a i ljudi se bas kod nas ne koriste automobiloma. Nekad u vreme juge u snovima je tako bilo

   12. 9. 2018,   22:47
  • dastipet točno tako kako si napisa biče uvik u hrvatskoj više domojuba i patriota koje če ovce hranit,a nevidiš da su nas ti domojubi i patrioti doveli na dno dna dalje se ne može,jadna zemljo ko te gazi

   12. 9. 2018,   22:53
  • Mudo tebi ni ne treba vise od te biljcice.Vjerujem da se uspjes makar dobro napusiti iste pa ti je sve ravno dok ne zapalis drugu

   12. 9. 2018,   23:05
  • destiped@ samo da ti rečen sigurno san puno stariji nego ti,puno toga više znam nego ti a kad govoriš o hrvatskoj i patriotima i domoljubima napiši mi zašto mladi biže iz hrvatske,još da ti rečen ja san iz dalmacije ,živin u češkoj za koju smo do 1980 bili amerika oli zapad a di je sad hrvatska a di češka,imam firmu a u turističkoj agenciji san poluvlasnik,svake godine manje i manje čeha ide u hrvatsku ali raste broj koji idu u tursku,egipat,grčku,italiju,možeš mi napisat zašto

   12. 9. 2018,   23:24
  • Vidimo kako je vama nuzno iz Dalmacije, Primorja, Istre bjezati u EU. Sasvim solidno zivite, vecina imate kucetine, makine i brda apartmana od deracine jadnih turista. Pohlepa i brza zarada tjera gosta u jeftinije destinacije. Dok smo mi branili domovinu ti si u ceskoj u kojoj nije bilo rata cesko jajca kao i mnogi koji nam licemjerno iz vana drze lekcije.....

   12. 9. 2018,   23:52
  • Sad svi kao protiv,a na prosvjed 14.9. ce od 20 000 najavljenih doc maksimalno 100 ljudi,zapravo i to je previse,ako se 50 skupi gol cu trcat po trgu.

   13. 9. 2018,   00:09
  • dastipet pa ako hočeš znat u češku san otiša devet godina prije rata,kad je poče rat vrati san se u hrvatsku i na južnom frontu san prove godinu i po,misli san ostat u hrvatskoj napravit oli otvorit firmu ali kad san vidi koliko bi triba papira,živaca i svega ostalog mislim kuverti dat na prava mista odseli san nase u češku,iman zaposlenih 40 varioca a što se tiče kuče u dalmaciji iman je hvala bogu punu od svibnja do kraja rujna,da te potišim na izbore neiden niti me zanimaju,pročitam novine da bi bi informiran da znam ko tamo vlada ko je prisidnik i iz dana u dan vidin da smo dotakli dno,dovoljno kad putujem u hrvatsku i na otpočivalištu plitvice vidim kopače po kontejnerima,neljuti se ako ti rečen da za tita nisam vidi ljude da kopaju po kontejnerima ostani ti meni živ i zdrav ali domojubi i patrioti su nam raskradli i rasprodali lipu našu

   13. 9. 2018,   00:53
  • ko severina

   13. 9. 2018,   01:41
  • mudo nemozes ti dispeta dovesti pameti. kad je netko zadrt onda ostane zadrt. i zasto svi mi koji zivimo vani budemo stalno opisani kako smo pobjegli. malo nas je pobjeglo jer moj svijet je bila cijela zemaljska kugla. sa 15 godina sam se uclanila u SAT (Sennacia asocio tutmonda) i za mene je to bio povod da osvojim svijet hahahaha.To je bila moja sreca jer nebih mogla pod ovim uvjetima zivjeti u Hrvatskoj. Bila sam uvjek buntovnik ali s razlogom i takva cu umrijeti!!

   13. 9. 2018,   01:54
  • teško je ostati razuman zbog jednolične ishrane - svakodnevno pohani teleći šnicli, pečene teleće koljenice i bifteka. današnjim hrvatima bi mam bilo zlo od ove jednolične prehrane, pogotovo penzićima koji i dalje lupaju po jogurtu i kifli

   13. 9. 2018,   02:22
  • Patricio, u bivsoj sugoslaviji mi nije falilo jogurta, mada stvarno i nije bio neki izbor, a u Lijepoj nasoj ih ima svakakvih vrsta i kvaliteta, tako da mogu birati koji mi odg, a imam ih i s cime platiti he,he.

   13. 9. 2018,   05:13
  • zato naša prisidnica naruči dvi tone lososa da joj nebi svaki dan dosadi jogurt,triba taj jogurt nečimprofilat

   13. 9. 2018,   08:17
  • dastipet-to o čemu pišeš dogodilo se nakon Titove smrti ne za vrijeme Tita, malo se prisjeti i nije trajalo beskonačno već tri godine nakon kojih je počeo dobar ekonomski rast koji je bio odličan sve do domovinskog rata.Reci mi , sada je prošlo 23 god od rata-mi smo u krizi točno toliko i sad je bolje?

   13. 9. 2018,   10:06
  • Liane ti mora da si sjedio u komitetu pa ti je bilo dobro. U sfrjotu proizvodnja je bila zastarjela i nekonkurentna u cjelom svijetu. Do 90 donekle dobra za neke istocne zemlje i bivse republike. Npr. Sintal gdje sam radio 89 je otisao u stecaj, 6 mjeseci sam radio bez place, a onda su usljedili otkazi. Kao metalsko poduzece potpuno smo bili nekonkuretni u Eu i sire te smo na skladistima gomilali hrpe zaliha. Takva je bila sva industrija u jugi. Zivilo se nekako dok krediti nisu bili ispucani ali nakon njih ne da mi se ponavljati se vise. Vi jugofili slobodno se piskatanjem tjesite i dizite u nebesa zlocinca tita i rezim komunisticke partije. Nikad ga vise necete imati dok je RH.

   13. 9. 2018,   22:15
  • Najprije nisam sjedio, već sjedila ali nisam u KPj niti ja niti moji roditelji.Majka je vjernica, otac ateist, ja sam uredno imala sve sakramente, išla na vjeronauk, izjašnjavala se kao Hrvatica a u četvrtom srednje bila predsjednik omladine za cijelu školu.Istina da su mi predlagali da idem u političku školu u Kumrovec i da uđem u partiju, bez razmišljanja sam odbila i nikad nisam radi toga imala nikave posljedice. Uopće Tita ne uzdižem u nebesa ali prvi put čujem da su radnici bili bez plaće u bivšoj Jugi.Suprug mi je radio u Tvornici aluminija u Šbk od 1983,izvozili su svud po svijetu,imali odlične plaće sa stimulacijom i često su ostajali prekovremeno i sve imali plaćeno

   14. 9. 2018,   09:15
  • Lil i ostali jugosi ponovno vam ponavljam da se pokusate sjetite se voznje na par-nepar, sjetite se zime u kojoj su nam po danima i satima i po kvartovima iskljucivali struju, redukcija, sjetite se redova za mlijeko, banane, kavu, uloske... sjetite se zabrane prelaska granice osim uz novcani depozit ( tko je uopce imao love za depozit?) . Sjetite se navale na Trst, na klopu, traperice, tenisice i sve ostalo. Kcer partijskog funkcionera u nasoj skoli je isla u Trst jednom na dva tjedna-gledali smo je kao Boga. I kad sve to nabrojis, pametnome dosta. Kad sam napisao neke negativnosti o jugi 24 sata, obrisali su mi komentar. Toliko o neutralnosti medija i demokraciji. Kolinda je rekla sve tocno. Nije bilo slobode, bila je odredjena sigurnost da ces imati taj jedan jogurt, a najvise je bilo sigurnosti ( cega danas nema) u smislu integriteta covjeka, ako bi te netko napao i pretukao, ne .bi tako lako izasao iz zatvora..i postojala je smrtna kazna sto je isto u redu. A ne da ubijes curu sa 70 uboda nozem i jos bi da ti se sudi kao maloljetniku.

   16. 9. 2018,   00:58
  • Dastipet, eto ja se sjećam par-nepar i redukcije struje,a također se sjećam 3,5 Dinara (ili oko 3,8 kuna ) cijene benzina.Upravo zato nije bio problem otići par puta godišnje do Trsta i kupiti jeftine robe...Od hrane u Trstu sam kupio kroasan dok smo pili kavu......A depozit je tražila Italija ,Njemačka i slično. zbog toga šta nisu htjeli da u državu ulaze oni bez kinte znači radnici na crno ili kriminalci...Kažeš nije bilo slobode?Da nisi smio pričati o politici,a izlazio je Feral tribune koji se rugao sistemu i vlasti,a današnji demokrati su ga zabranili...Podlo i pokvareno, zabranili su mu oglašavanje od kojega je preživio desetljećima i to jer je pisao o Sanaderu i njegovim kleptomanskim poduhvatima... Ljudi su imali siguran posao i sigurnu plaću i mogli su imati i dodatni posao,neki su se bavili poljoprivredom,neki zanatima,neki... Ali nitko baš nitko nije kopao po kontejnerima...E bracko to je sloboda... Jer onaj koji mora saviti leđa i onaj koji ne smije ništa reći jer će izgubiti egzistenciju nije slobodan,naprotiv... A ono da možeš bit siguran samo da.ćeš imati jogurt,meni je draži onaj o Muji i Hasi... Juga nije bila savršena,ali ne treba stalno kakati po bivšoj Jugi da bi opravdali ovo s(r)tanje ,ovaj banana kapitalizam,ovu našu državu u kojoj bakice zbog računa struje idu u zatvor,a dileri,ubojice,kleptomani ,državni izdajnici....šetaju slobodni....

   17. 9. 2018,   17:22
 • Ja tu ženu ozbiljno žalim. Ne dao Bog nikome doći u stanje ovakve zaboravnosti.

  12. 9. 2018,   21:10
  • Ja žalim Jakova.

   12. 9. 2018,   21:18
  • Zali ti bolje sebe

   12. 9. 2018,   21:24
  • Curo hoćeš jogurta?

   12. 9. 2018,   21:28
  • Pa di si curice? Kaj ima u Hercegbosanci? Stigli milijuni iz Hr za 8 mjesec?

   12. 9. 2018,   21:28
  • Curo daj bože da sam ja imal oca obrtnika u yugi i tak težak život a eto i onda su neki stanove dobivali po podobnosti a bogme ih i danas neki dobivaju i to automatizmom i da nisu ni rođeni u hr

   12. 9. 2018,   21:30
  • Žališ ju a glasal s iza nju

   12. 9. 2018,   21:32
  • Stigli milijuni. Dodji i ti uzivaj s nama.

   12. 9. 2018,   21:35
  • Ni u ludilu ne glasam za lijepe plavuše.

   12. 9. 2018,   21:35
  • Rado bih došao, ali treba vam zaraditi lovu za rujan. 😁Šalim se malo. Više ne plačam porez u Hrvatskoj. Sad sam i ja dijaspora, pa bih mogao navratiti,Ako me žena pusti😘😘😘Hvala na pozivu.

   12. 9. 2018,   21:44
  • joj kad se samo sjetim kako smo se družili, svaki dan bili u goricama ili ribolovu, nogomet se igrao svaki dan, nismo imali para ali za gemišt se uvije nešto nakupilo... e to su bila lijepa vremen, a bila su vrijeme Sanadera... Gospodo, nije vama u jugi bilo lijepo radi juge i Tita, nego vam je vilo lijepo jer ste bili mladi. Tako je je meni bila srednja škola najljepše razdoblje života, ali ne radi političke situacije i Sanadera već radi toga jer sam bio mlad... Tako će i sadašnjim srednjoškolcima biti ovo najbolje doba, ali ne radi Kolinde već radi mladosti.... I da, polidim na priče “kak nam je nekad bilo ljepo za Tita”... Da, baš vam je radi Tita bilo ljepo

   12. 9. 2018,   21:46
  • Možda nije bilo lijepo i dobro za vrijeme Juge i Tita,ali si imao posao i nitko se nije previše brinuo za egzistenciju.Dok su za današnje s(r)tanje krivi uglavnom političari.

   12. 9. 2018,   22:08
  • Gospon Horvat, znaš kaj je meni bilo super u Titovo vrijeme? Kaj smo svi bili donekle materijalno podjednaki.... A danas kad vidim da klinac od 20 godina vozi Mercedesa za 1 000 000 kn, a s druge strane ulice penzić traži plastične flaše, život mi se zgadi. Kad vidim da za bolesnu djecu nema love, a s druge strane besramno se kupuju auti za vladu za 12 000 000 kuna???? Znam da je i u Yugi bilo lopova i prevaranta od raznih direktora, ali oni su slani u Lepoglavu ili na Goli otok kad su bili otkriveni.......

   12. 9. 2018,   22:21
  • Hercegbosanci bi vjerovali kolindi i da kaze da je zemlja ravna ploca i da je snjeg plave boje. Ja ne znam kak je bilo kod tebe u bosni curo ali mi hrvati u hrvatskoj smo smjeli reci da smo hrvati a jogurta je uvijek bilo u ducanu i to vise vrsta

   13. 9. 2018,   01:32
  • @Pamtim - Taj klinac ode u njemačku i za mjesec dana digne kredit za BMW. Da li je tome kriva politička situacija? Da li u Hrvatskoj nema posla? Pa ima posla samo što u HR neće moći kupiti za mjesec dana BMW. A to što su mladima apetiti sve veći i što je normalno voziti BMW to je neki drugi problem.

   13. 9. 2018,   07:40
  • Pamtim, svaka čast na komentaru, a ti gospon_horvat njemačku si vidil sam na papiru nacrtanu, nemaš ti pojma kak se dižu krediti... "klinac ode u njemačku i za mjesec dana digne kredit za BMW" ... LOLčina ;)))

   13. 9. 2018,   09:21
  • @Julian, sorry ne znam kak je raditi u njemačkoj jer mi je super u HR. Ali ono što znam da puno tih dečki za koji mjesec vrate auto. Onda ga valjda ni ne kupe? Samo ga posude da pokažu u selu kak je gore super?

   13. 9. 2018,   12:31
 • Ja sam odrasla u staroj SFRJ i mogu iskreno reci da ta zena i oni koji zajedno sa njom to laz podrzavaju , lazu ! Bili smo skromniji ali standardu zivota za ono vrijeme nista nije falilo . Sa 18 otisla sam preko bare i vratila poslije 50 godina i POZALILA!, Ja ovu tz drzavu , ovaj primitivitet , criminalitet , ovo siromastvo i gradonacelnika glavnog grada is tz druge drzave ne razumijem kad govori i 20 god regira smrcuci dope , osam stanova na najbolljim locacijama Zagreba ( koje sigurno nije kupio )da je na takvom polozaju u nekoj civiliziranoj zemlji odmah bi mu bio zadnji dan a za vrijeme Tita bio bi na blazenom golom otoku kao mnogi od njih !

  12. 9. 2018,   21:35
 • Eh, da mi se vratiti u tu tamnicu... Ali, što je bilo, bilo je...

  12. 9. 2018,   21:02
 • Žena je izgubljena u stalnim dodvoravanjima, uvlačenjima i lažima... Jednostavno bolesno!

  12. 9. 2018,   21:08
 • Jadnica, baš se napatila i u Jugi, kao i sada u ovoj banana državi. Baš joj je "teško". Netko reće da je nadmašila i Milanovića sa puknutom cijevi. 100% ga je nadmašila. Ovo je pravi Sprdex, i pisati će se danima o tome. Samo ne vidim ovdje već dva dana njene zagovornike, ljubitelje, kvazidomoljube, sakrili se negdje u rupu. Ne znaju što pisati, na ovoliko ismijavanja i napada na PreCjednicu. Ma ovo je prava jogurt revolucija na portalu.

  12. 9. 2018,   21:27
 • Najviše mi je žao što su ukinuli zatvor na Golom otoku. Da je vrijeme ondašnje danas bi bio pun ko čep.

  12. 9. 2018,   21:58
 • ...a jadna baš joj je teško bilo u jugi kao i ovima vladajućima koji su s juginim pasošom otišli na školovanja u Ameriku i to na prestižna školovanja da bi sada mogli kenjati i pljuvati po državi koja im je bila mrska.Vjerujem da je i u toj državi bivšoj po kojoj pljuje živjela lagodno i da joj ništa nije falilo.Također vjerujem da joj nije kao i ovim na vlastima pa i onima iz vrha sdp nije falilo ništa jer su i sami potomci udbaša.

  12. 9. 2018,   22:16