Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Značajno otkriće: Jeruzalem je u vrijeme Isusa imao vodovod

None Foto: רשות העתיקות - לגעת בעבר

Arheolozi su u Jeruzalemu otkrili dijelove akvadukta starog više od dvije tisuće godina. Sagradila ga je dinastija koju je kasnije naslijedio kralj Herod I. Veliki

Značajno otkriće dogodilo se u sklopu iskapanja za potrebe novog vodovoda, objavio je Izraelski zavod za starine. Ostaci drevnog akvadukta otkriveni su u istočnom dijelu Jeruzalema, a povjesničari su utvrdili da je sagrađen prije više od dvije tisuće godine, za vrijeme dinastije Hasmonean koja je tim područjem vladala od 140. do 37. godine prije Krista. 

Dimenzija akvadukta bile su impresivne. Bio je dug čak 21 kilometar te je Jeruzalem opskrbljivao zalihama svježe vode. Da stvari budu još nevjerojatnije, neki njegovi dijelovi bili su u funkciji sve do prije stotinu godina

Voda je dolazila iz izvora 'En Eitam' koji se pak nalazio blizu tri drevna rezervoara vode poznata kao 'Solomonovi bazeni'. Voda je prvo stoljećima u Jeruzalem dolazila kroz otvoreni tip akvadukta koji je zatvoren prije pet stoljeća kako bi se očuvala čistoća vode. 

רשות העתיקות - לגעת בעבר

Komentari (13)
  • Po čemu je to čudno. Rimljani su počeli raditi vodovode u lll. st prije krista i širenjem imperija, posebno u pustinjskim područjima dovodili vodu u gradove.

    27. 5. 2015,   20:22
  • vjerojatno je i tada bilo ilegalnih priključaka:)............................

    27. 5. 2015,   20:10
  • A mi mislili da smo napredan narod. A vidi vraga, od kada su znali za vodovod.

    27. 5. 2015,   20:30