Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Znanstvenici tehnologijom "pročitali" ljudske misli

None Foto: Photos

Sofisticirani skener i napredni kompjutorski program otkrili su što čovjek misli kada gleda crteže. To je prvi put da tehnologija "čita" misli

Američki znanstvenici razvili su stroj koji može čitati ljudske misli. Spojili su sofisticirani skener i kompjutorski program koji reagira na promjene u ljudskom mozgu, odnosno na promjene koje se stvaraju pri "skakanju" s jedne na drugu misao. Pri istraživanju koristili su crteže alata i zgrada. Najprije su upotrijebili skener koji je analizirao kako mozak reagira na crteže. Potom su koristili kompjutorski program kako bi uvidjeli o čemu mozak razmišlja, o alatu ili zgradi. Program i skener uspjeli su, prema reagiranju mozga, uočiti kako mozak razmišlja o različitim alatima. To je prvi put da tehnologija može razlikovati slične objekte u ljudskim mislima. Skener je pokazao da mozak koristi nekoliko različitih regija u procesuiranju informacija čak i u vrlo jednostavnim stvarima, kao što je primjerice crtež čekića. Tako je primjerice, razmišljajući o crtežu čekića, mozak aktivirao nekoliko područja zaduženih za kretanje jer misli kako ga se može upotrijebiti.
- Nadamo se da ćemo napredovati u identificiranju misli koje nisu povezane samo sa slikama već i s riječima i cijelim rečenicama - kazala je jedna od znanstvenica dr. Svetlana Shinkareva.

Komentiraj, znaš da želiš!