Obavijesti

Instant articles

Komentari 3

Orašasti plodovi pomažu protiv bolesti srca i jačaju pamćenje

Orašasti plodovi pomažu protiv bolesti srca i jačaju pamćenje

Orasi, lješnjaci, smokve, suhe šljive i bademi nisu samo sastojci božićnih kolača, nego i čuvari zdravlja. U malim količinama orašasti plodovi i suho voće blagotvorno djeluju na čitavo tijelo, pa i olakšavaju mršavljenje

VIDEO

Orasi, lješnjaci, smokve, suhe šljive i bademi nisu samo sastojci božićnih kolača, nego i čuvari zdravlja. Iako se radi o prilično kaloričnim namirnicama, one u malim količinama blagotvorno djeluju na čitavo tijelo, pa i olakšavaju održavanje zdrave težine. Samo sedam oraha na dan, pokazalo je jedno istraživanje, pruža zaštitu od srčanih bolesti. Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšavaju pamćenje jer utječu na stvaranje neurotransmitera nužnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile, što je jako važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju razine “lošega” kolesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2. Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

9 trikova kako se brzo riješiti nadutosti od blagdanskih jela
9 trikova kako se brzo riješiti nadutosti od blagdanskih jela

Ipak, ako iz nekog razloga morate paziti na svaku kaloriju, posegnite za bademima, najmanje kaloričnim od svih orašastih plodova, koji ujedno sadrže najviše kalcija. Bogati su i vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuju i kao namirnica za sprečavanje demencije. Vitamin E djeluje preventivno i na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. U liječenju se koriste plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske potiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće. Bademovo ulje je idealno protiv upala i oteklina, a koristi se i u kozmetici, osobito onoj za njegu zrele kože. Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju te ga mnogi smatraju najzdravijim i najcjelovitijim orašastim plodom.

Kod žgaravice pomažu tablete, ali i čaj od sljeza i kamilice...
Kod žgaravice pomažu tablete, ali i čaj od sljeza i kamilice...

Lješnjak je također prava riznica vitamina i minerala. Znanstvenici su izračunali da je 30-60 grama lješnjaka optimalna dnevna doza kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva lješnjaka. Usporava starenje i smanjuje rizik od malignih bolesti. Regulira krvni tlak, broj otkucaja srca te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Aminokiselina u lješnjacima ima jaka antiupalna svojstva te štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida, koji čuvaju mozak.

S orašastim plodovima odlično se slaže suho voće. Uživanje u suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju. Smokva je bogata magnezijem koji štiti od psihičkog stresa i pravi je melem za živčani sustav.

1. Ulje lješnjaka njeguje kožu

Ulje lješnjaka vrlo se brzo upija te ne ostavlja masni trag i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože. Pomaže i kod proširenih vena, akni, ispucalih kapilara, strija, ožiljaka i celulita.

2. Smokvenjak s bademima

Sameljite pola kilograma kvalitetnih suhih smokava, dodajte im krupno rezanih i poprženih 10 dekagrama badema i malo rakije (viskija ili ruma) tako da možete lakše izmijesiti priređenu masu. Dobivena smjesa oblikuje se u okrugle pogačice i suši u pećnici zagrijanoj na nižu temperaturu. Kad se smokvenjak osuši, odozgo na njega stavite grančicu komorača i zavijte u masni papir ili alufoliju te čuvajte na hladnom.

3. Grožđice za čišćenje jetre

Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite 15 minuta. Isperite pod mlazom vode, stavite u čašu i do vrha ulijte prokuhanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Ponavljajte jednom na tjedan, tijekom mjesec dana, dva puta godišnje.

Oči otkrivaju karakter, a jednu boju ima samo 2 posto ljudi...
Oči otkrivaju karakter, a jednu boju ima samo 2 posto ljudi...

4. Smokve protiv grlobolje

Kako biste se riješili neugodnog peckanja u grlu, pomiješajte suhe smokve, med i toplu vodu. Ovaj pripravak pijte tijekom dana.

5. Protiv šuma u ušima

Sjemenke gorušice (20 g) samljeti u prah i dobro pomiješati sa zgnječenim smokvama (200 g). Kašom premazati komad gaze i staviti kao oblog na uho.

6. Brazilski oraščić za zdravo srce

Brazilski oraščić smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i arterijskih bolesti, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i prevenira srčani udar. Za zadovoljavanje dnevnih potreba za selenom uzimaju se 2 komada na dan, a nije ih poželjno pojesti više od četiri.

7. Mak sadrži zdrave masnoće

Sjeme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom (esencijalna omega 6 masna kiselina koju organizam ne stvara). Omega 6 masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, zaštititi kardiovaskularni sustav, regulira tlak i zgrušavanje krvi. Učinkovita je i u liječenju kožnih oboljenja.

8. Orasi i med za potenciju

U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri žlice mješavine tri puta na dan. Kako biste postigli željene učinke, kura treba trajati najmanje od 20 do 30 dana. Ova mješavina je učinkovita i kod visokog tlaka te glavobolje.

9. Tonik za njegu kose

Sameljite 10 žlica orahovih jezgri i stavite u 1 litru alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvorite i ostavite je da stoji na toplome mjestu 2 tjedna. Dobivenom tekućinom svaku večer masirati kožu glave, zatim oprati kosu i osušiti.

10. Suho voće protiv zatvora

Razrežite 5 suhih šljiva i 5 suhih smokava te ih stavite navečer močiti u vodu tako da ih voda prekrije. Ujutro malo zagrijte i natašte popijte vodu u kojoj su se močile šljive i smokve te potom pojedite voće.

11. Maska za dubinsko čišćenje kože

Kako biste pripremili masku za dubinsko čišćenje kože, sameljite pola šalice brazilskog oraha. Dobiveni prah pomiješajte s avokadom u glatku pastu. Utrljajte pastu u lice i ostavite 15 minuta, a zatim je isperite hladnom vodom.

12. Kolačići za bolju probavu

Samljeti 100 g suhih šljiva i 50 g suhih smokava, iz kojih smo prethodno izvadili koštice, što sitnije. Umiješati 100 g sene. Po jednu žličicu te smjese rukama oblikovati u kolačiće te ih čuvati u hladnjaku. Djeca uzimaju jedan, a odrasli dva kolačića na dan. Kolačiće treba jesti polagano, uz malo čaja od kima ili komorača.

14. Sirup protiv kašlja

S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 klinčića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po šalicu tri puta na dan za jačanje pluća i protiv kašlja.

15. Bademi za dijabetičare

Uključite li bademe u svakodnevnu prehranu, spriječit ćete ili olakšati dijabetes tipa 2. Bademi smanjuju razinu kolesterola u krvi te su dobri i za poboljšanje inzulinske osjetljivosti, a smanjuju i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

16. Šljive za bolje pamćenje

Jedenje 3-4 suhe šljive dnevno može značajno pridonijeti neutralizaciji slobodnih radikala, koji imaju štetan utjecaj na pamćenje. Pozitivno djeluje na funkcije mozga, učenje i koncentraciju. Istraživanja su pokazala da suhe šljive imaju pozitivne učinke i u prevenciji starosnih neurodegenerativnih poremećaja, kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

17. Protiv nesanice

Natopite 2 brazilska oraha u čaši domaćeg mlijeka preko dana, a uvečer to izmiksajte i popijte. Potrebno je uzimati nekoliko dana da se vidi učinak.

18. Smokve u maslinovom ulju

Ovaj recept pomaže kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog kolesterola, anemije, astme i bronhitisa, a navodno i kod ženske neplodnosti. Suhe smokve (do 40 komada) složite u teglu, u koju potom ulijte maslinovo ulje do vrha. Zatvorite i čuvajte tako 40 dana. Smokve će upiti dosta ulja. Jedite po jednu smokvu prije svakog obroka.

19. Namaz od lješnjaka i kokosa

Usitnite dvije šalice lješnjaka u blenderu i dodajte im dvije žlice kokosova maslaca. Kad se dobro prožme, izvadite i poslužite.

20. Anemija

Pripremite smjesu od pola kilograma livadnog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu žličicu svaka tri do četiri sata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....