Obavijesti

Izgovarate li pravilno riječi na stranom jeziku?

Izgovarate li pravilno riječi na stranom jeziku?
4

Istraživanja su pokazala da se prekidi u komunikaciji daleko češće mogu pripisati pogreškama u izgovoru pojedinih riječi ili fraza nego gramatičkim greškama

Dok traju upisi u novi semestar u školama stranih jezika, često se može čuti ovakav razgovor:
Polaznik: "Zanima me engleski...ja bih neki niži stupanj."
Nastavnik: "Koliko ste dugo učili jezik?"
Polaznik: "Ma jooj...jako dugo...i dobro ga znam, ali gramatika mi je katastrofa!"

Velik broj ljudi uvjeren je kako ih nesigurnost kad su u pitanju gramatička pravila stranog jezika svrstava među početnike. Često se radi o govornicima na stupnju B1 ili više, što u pravilu znači da mogu samostalno komunicirati na stranom jeziku o brojnim temama. No svjesni su gramatičkih grešaka koje rade kao i nepoznavanja jezičnih pravila. 

Dobra vijest za sve u takvoj situaciji – istraživanja su pokazala da se prekidi u komunikaciji daleko češće mogu pripisati pogreškama u izgovoru pojedinih riječi ili fraza nego gramatičkim greškama. Primjerice, u pitanju "Do you know when do my plane leave?" nalaze se greške zbog kojih bi  nastavnici engleskog odmah posegnuli za crvenom olovkom, ali velike su šanse da će sugovornik bez obzira na to shvatiti što ste željeli reći , tj. da te gramatičke greške neće dovesti do prekida u komunikaciji. 

S druge strane, u izgovoru se češće kriju zamke. Krivo izgovorena riječ u uhu sugovornika nema ono značenje koje je trebala imati, te će vaš sugovornik zastati pokušavajući točno interpretirati ono što ste htjeli reći. Vjerojatno će vas morati zamoliti da ponovite rečenicu – i evo prekida u komunikaciji! Kad shvati o kojoj se riječi radi, sugovornik će je vjerojatno točno izgovoriti – "Aha, mislili ste..." - ostavljajući (nenamjerni) dojam da ispravlja vašu grešku, što može biti čak pomalo neugodno, bez obzira na dobre namjere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Duhovit je primjer iz serije Allo, allo gdje englez koji glumi francuskog policajca neprestano griješi u izgovoru. Naravno, u seriji njegove greške često imaju smiješno značenje, što će se u nedostatku dobrog scenarista rijetko dogoditi – krivo izgovorena riječ će kod vašeg sugovornika prije izazvati zbunjenost nego salve smijeha. 

Naravno, ne valja zanemariti važnost gramatike. Greške možda neće tako često uzrokovati prekid komunikacije, no svakako će ostaviti neželjeni dojam na sugovornika. Širok raspon gramatičkih struktura kojima vladate u govoru pozitivno će utjecati na samopouzdanje i zvučat ćete sigurnije i uvjerljivije

Kako poraditi na izgovoru? Osim televizijskih i radijskih programa, filmova i YouTube clipova, pomoći vam mogu i online rječnici koji često imaju snimku izgovora riječi čiju definiciju tražite, te stranice kao što je www.forvo.com gdje možete čuti kako izvorni govornici s različitim naglascima izgovaraju riječi koje vas zanimaju. 

Više o učenju stranih jezika i upisima na tečajeve potražite na web stranicama škole Octopus jezične usluge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.