Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izgovarate li pravilno riječi na stranom jeziku?

None Foto: Octopus-jezici 4

Istraživanja su pokazala da se prekidi u komunikaciji daleko češće mogu pripisati pogreškama u izgovoru pojedinih riječi ili fraza nego gramatičkim greškama

Dok traju upisi u novi semestar u školama stranih jezika, često se može čuti ovakav razgovor:
Polaznik: "Zanima me engleski...ja bih neki niži stupanj."
Nastavnik: "Koliko ste dugo učili jezik?"
Polaznik: "Ma jooj...jako dugo...i dobro ga znam, ali gramatika mi je katastrofa!"

Velik broj ljudi uvjeren je kako ih nesigurnost kad su u pitanju gramatička pravila stranog jezika svrstava među početnike. Često se radi o govornicima na stupnju B1 ili više, što u pravilu znači da mogu samostalno komunicirati na stranom jeziku o brojnim temama. No svjesni su gramatičkih grešaka koje rade kao i nepoznavanja jezičnih pravila. 

Dobra vijest za sve u takvoj situaciji – istraživanja su pokazala da se prekidi u komunikaciji daleko češće mogu pripisati pogreškama u izgovoru pojedinih riječi ili fraza nego gramatičkim greškama. Primjerice, u pitanju "Do you know when do my plane leave?" nalaze se greške zbog kojih bi  nastavnici engleskog odmah posegnuli za crvenom olovkom, ali velike su šanse da će sugovornik bez obzira na to shvatiti što ste željeli reći , tj. da te gramatičke greške neće dovesti do prekida u komunikaciji. 

S druge strane, u izgovoru se češće kriju zamke. Krivo izgovorena riječ u uhu sugovornika nema ono značenje koje je trebala imati, te će vaš sugovornik zastati pokušavajući točno interpretirati ono što ste htjeli reći. Vjerojatno će vas morati zamoliti da ponovite rečenicu – i evo prekida u komunikaciji! Kad shvati o kojoj se riječi radi, sugovornik će je vjerojatno točno izgovoriti – "Aha, mislili ste..." - ostavljajući (nenamjerni) dojam da ispravlja vašu grešku, što može biti čak pomalo neugodno, bez obzira na dobre namjere.

Duhovit je primjer iz serije Allo, allo gdje englez koji glumi francuskog policajca neprestano griješi u izgovoru. Naravno, u seriji njegove greške često imaju smiješno značenje, što će se u nedostatku dobrog scenarista rijetko dogoditi – krivo izgovorena riječ će kod vašeg sugovornika prije izazvati zbunjenost nego salve smijeha. 

Naravno, ne valja zanemariti važnost gramatike. Greške možda neće tako često uzrokovati prekid komunikacije, no svakako će ostaviti neželjeni dojam na sugovornika. Širok raspon gramatičkih struktura kojima vladate u govoru pozitivno će utjecati na samopouzdanje i zvučat ćete sigurnije i uvjerljivije

Kako poraditi na izgovoru? Osim televizijskih i radijskih programa, filmova i YouTube clipova, pomoći vam mogu i online rječnici koji često imaju snimku izgovora riječi čiju definiciju tražite, te stranice kao što je www.forvo.com gdje možete čuti kako izvorni govornici s različitim naglascima izgovaraju riječi koje vas zanimaju. 

Više o učenju stranih jezika i upisima na tečajeve potražite na web stranicama škole Octopus jezične usluge.