Obavijesti

Jastrebarsko - dobar susjed velebnom Zagrebu i Karlovcu!

Jastrebarsko - dobar susjed velebnom Zagrebu i Karlovcu!
8

Grad Jastrebarsko ili Jaska, dobri je susjed velebnom Zagrebu i bliskom mu Karlovcu. Sastoji se od bajkovitih i mirnih plešivičkih brega i razigrane, malo urbanije nizine.

Ovaj gradić spoj je dvaju svjetova i vrijednosti, modernih i tradicionalnih, grad svih generacija, a smatra se i gradom svijetle budućnosti, ponajviše zbog svoje dobre prometne pozicije. U njemu živi nešto manje od 16 000 stanovnika u 60-ak gradskih naselja. Ovaj kraj je najznačajnije vinogradarsko područje središnje Hrvatske, a istovremeno i značajno gospodarsko, obrtničko i turističko središte.

PLEŠIVIČKA VINSKA CESTA – MJESTO GDJE VINO TEČE U POTOCIMA, A PJESMA SE RAZLIJEŽE BRIJEGOVIMA

Ono po čemu je jaskanski kraj najpoznatiji je Plešivička vinska cesta, koja vijuga među vinorodnim bregima, a okuplja oko četrdesetak vinogradara, koji će vam ponosno ponuditi svoje kvalitetne, autohtone i svjetski poznate vrste vina proizvedene sa mnogo strasti i truda. Osim vinskog nektara, domaćini obiteljskih gospodarstava će vas počastiti i svojom domaćom, tradicionalnom  hranom te će te se osjećati kao  član obitelji, a osim odmora očiju na zelenim brežuljcima, možete odmoriti i tijelo u jednom od pet smještajnih objekata. Plešivičku vinsku cestu ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ponuda mnogih sportskih (vožnja biciklom, trčanje, planinarenje, aero sportovi, jahanje) i drugih zanimljivih sadržaja.


PROVJERITE ŠTO SU GROFOVI ERDӦDY OSTAVILI JASKI U NASLJEĐE

Osim po vinu, jaskanski kraj je poznat i po bogatoj kulturnoj baštini, a jedna od ostavština je ona obitelji Erdӧdy, dvorac u prekrasnom engleskom perivoju. Dvorac je danas u derutnom stanju i nije mu moguće razgledati unutrašnjost, međutim uskoro slijedi potpuna obnova i ponovno će zasjati u novo-starom sjaju. Dio povijesne ostavštine, nalazi se i u Gradskom muzeju, gdje se nalazi i najvažniji eksponat, "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada. Osim toga, u Gradskom muzeju se mogu pogledati i zbirke: građanska povijest Jaske od 13. do 19. stoljeća, zbirka starih zanata, etno zbirka te zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy. Bogatom jaskanskom prošlošću odišu i brojni sakralni objekti zanimljivih interijera i drugi spomenici kulturne baštine.

USPJEŠNO VINOGRADARSTVO, JEDINO UZ KVALITETNU BAČVICU

U Jaski se njeguju i tradicijski obrti, među kojima je najprikladniji za ovaj kraj bačvarstvo, a zbirku bačvarskih posuda (barrique bačve, brente, vedra, lakomice, okrugle i ovalne bačve) i alata obitelji Golub možete razgledati u njihovoj radionici, u centru Jaske. Bačvar Golub jedan je od preostalih dvanaest bačvara u Hrvatskoj, a bačvarska zbirka je druga u Hrvatskoj sa ovom tematikom. Unikatnu bačvicu, bačvara Goluba možete i osvojiti ukoliko sakupite 20 pečata u Vinskoj putovnici koju je izdala Turistička zajednica grada Jastrebarskog, a sa kojom možete krenuti na jedan „vinski“ obilazak 20 gospodarstava koja se nalaze u podregiji Plešivica.

ČISTA IZVORSKA VODA U SLUŽBI PROIZVODNJE ZDRAVE HRANE

Divnoj prirodi, čistom svježem zraku i bogatom duhu Jaske, pridružuje se i posljednji element, čista voda, koja izvire u selu Sveta Jana. Pošto je ovaj kraj bogat vodom, na životu su još i neki stari mlinovi kao što je Godrijanov mlin u Dragi Svetojanskoj, koji melje žitarice kako se to i nekad radilo. Uz mlin stoji još jedno vrijedno kulturno remek djelo, Mlinareva iža koja ima sve tradicionalne elemente koje je jedna ovakva družinska kuća imala. Navedeni mnogobrojni detalji iz prošlog stoljeća ne ostavljaju ravnodušnim ni obične laike za starine i kulturna bogatstva, a kamoli istinske zaljubljenike u prošla vremena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"