Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ opet u akciji

None Foto:

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ i ove godine pridružila se velikoj akciji čišćenja „Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš“ te oplemenila događaj

Zelena čistka provodi se po četvrti put u Hrvatskoj i dio je akcije World Cleanup 2012. i globalnog pokreta Let's do it! u koju se do sada uključilo 112 zemalja.

U subotu 18. travnja 2015. godine Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ uz Grad Zagreb – (Ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, brojne udruge kao što su Gelender, HGSS, lovačko društvo „Ponikve“, lokalno stanovništvo, Šumariju Zagreb, Hrvatsko šumarsko društvo, planinarska društva i nadamo se što veći broj građana Zagreba) će na nekoliko lokacija čistiti šume Medvednice.

U registru divljih odlagališta prijavljeno je nekoliko lokacija iz Parka prirode; po prvi puta se velika akcija čišćenja odvija na istočnom dijelu Medvednice – Planina Donja, korita potoka Vukov dol i Kašina, kamenolom Vukov dol i potok prema Gorščici, te na jugozapadnom dijelu Parka duž Zelene magistrale i u kamenolomu Bizek te Vila Rebar). Cilj nam je očistiti nabrojane lokacije od kojih su neke najposjećeniji dijelovi Parka i, ne manje važno, utjecati na svijest javnosti i naših posjetitelja.

Osim Medvednice čistit će se divlji deponiji na području cijelog Zagreba. Prijavljene su dvije lokacije u Blatu ispod savskih nasipa, područje ispod mosta Mladosti, dio naselja Špansko, izletnička staza iznad Lukšića, planinarska staza broj 24 zajedno sa potokom i šumom u okolini, Jankomir (ribnjak i šumica), Brestovačka cesta (šuma), Kozjak (mali šumarak u naselju), Jadranski most. 

Sve lokacije mogu se vidjeti na Facebook stranici Zelene Čistke, a također informacije možete dobiti na e-mail zagrebjd@gmail.com .

Ujedno pozivamo sve građane koji nisu u mogućnosti doći na jednu od navedenih lokacija neka se taj dan posvete čišćenju najbližeg okoliša i svojim primjerom pokažu kako se odgovorno odnosi prema okolišu i prirodi.

Broj volontera iz dana u dan raste, točan broj znat će se nakon akcije. Prijavljuju se škole i vrtići koji također sudjeluju uređivanjem okoliša škola i vrtića. Tako akcija dobiva onu edukativnu crtu koja je vrlo bitna. Odgajamo generacije koje će se odgovorno odnositi prema svojoj okolini!

Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu, Park prirode Medvednicu, Grad Zagreb i planet Zemlju da nam se pridruže 18. travnja 2015. na velikoj akciji čišćenja „Zelena čistka!“. 

Ispred Javne ustanove za lokacije na istočnom dijelu PP Medvednica za detaljnije podatke možete kontaktirati glavnu čuvaricu prirode na mobitel: 099 2192 325.

Hvala vam unaprijed i lijep pozdrav.

S poštovanjem,

 RAVNATELJICA:
 mr. sc. Snježana Malić - Limari