Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

1000 zašto, 1000 zato

None Foto: REUTERS 3

Jeste znali zašto klokani žive samo u Australiji, a zvijezde sjaje? A znate li gdje se nalazi najdeblji glečer? Stižu odgovori...

Zašto klokani žive u Australiji?

Prvi sisavci pojavili  su se prije više od stotinu milijuna godina. Neki su bili tobolčari (klokani), a neki su imali posteljicu te su svoje mlade hranili još u trbuhu, dok je tobolčarima za to služio tobolac. S vremenom su tobolčari nestali iz mnogih predjela jer su se sporije razvijali te ih ima još samo u Australiji i Južnoj Americi.

Zašto zvijezde sjaje?

Zvijezda je lopta vrela plina koja sjaji zbog velike svjetlosti koju emitira. Planeti svijetle uvijek istom svjetlošću dok se čini da zvijezde trepere. Taj se dojam stječe zbog čestica u zraku između zvijezda i zemlje. I naše Sunce je zvijezda, ali ne baš najsjajnija. Pitate se kako to? Pa smatra se zvijezdom srednje veličine i sjaja, dok su neke zvijezde više stotina puta veće od njega. Izgledaju malo jer su jako daleko.

Gdje su najdeblji glečeri?

Nigdje nema tako masivnih i dugačkih glečera kako na Antarktiku. Lambertov glečer je dugačak 400 km i sadržava četvrtinu ledenih masa na istočnom Antarktiku. Sežu u dubinu i do 3000 metara. Slojevi kližu jedan uz drugi pa kažemo da se glečer kreće.

Komentiraj, znaš da želiš!