Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

12 zanimljivih činjenica o popularnoj Coca Coli

None Foto: Marko Jurinec/PIXSELL 3

U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje današnje ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu. Izumio ju je dr. John Pemberton

1. U početku Coca-Cola nije bila gazirana, niti je nosila svoje svjetski poznato ime, koje je, iza izraza OK, druga najpoznatija riječ na svijetu.

2.Prvu Coca-Colu napravio je američki farmaceut dr. John Pemberton 1886. godine te ju je prodavao po cijeni od 5 centi po čaši, i to u ljekarni. Pravo na ime i recept prodao je Asi Griggsu Candleru koji je 1892. osnovao The Coca-Cola Company, tvrtku koja i danas proizvodi popularnu Colu.

3. Recept za izradu ovog popularnog osvježavajućeg pića jedna je od najčuvanijih svjetskih tajni.

4. Da svaku kap Coca-Cole koja je ikada proizvedena stavite u boce od 2,5 dcl i polegnete ih uzdužno jednu uz drugu, činile bi "lanac" toliko dug da bi do Mjeseca i natrag mogle "ići" više od dvije tisuće puta. 

5. Svake sekunde na svijetu se popije 10,450 nekog bezalkoholnog pića iz Coca Cola kompanije. Uključujući dijetnu Colu, Fantu i Sprite.

6. Jedan od glavnih zaštitnih znakova Cole simpatični je starac s bradom koji nosi darove. Prvi puta u kampanjama Coca Cole pojavio se 1931. godine.

7. Službena Facebook stranica trenutno ima više od 87 milijuna fanova i u stalnom je rastu.

8. Dan prije smrti, Martin Luther King Jr. pozvao je građanstvo da ne kupuju Coca Colu u Memphisu jer su crni radnici bili mnogo manje plaćeni nego bijelci na plantažama Coca Cole.

9. 1985. godine Coca Cola postala je prvo bezalkoholno piće koje se našlo u svemiru.

10. Meksikanci su najveći konzument ovog pića s prosječno popijenih 665 Coca-Cola ( 2,5 dcl) godišnje, dok začudo, Amerikanci "zaostaju"  sa 399, Britanci sa 202, Kinezi sa 32 i Indijci sa 9. Kada se zbroji, to je ukupno 642 pića godišnje, a opet manje od količine koju popiju samo Meksikanci.

11. Postoje samo dvije zemlje na svijetu u kojima se ne prodaje Coca Cola. To su Kuba i Sjeverna Koreja.

12. Dok će limenka Coca Cole potonuti u vodi, limenka dijetne Cole će plutati.


Komentiraj, znaš da želiš!