Obavijesti

Junior

Komentari 0

Bolivija: Zemlja divlje prirode i bogate povijesti

Bolivija: Zemlja divlje prirode i bogate povijesti
2

Bolivija je država u Južnoj Americi, a graniči s Brazilom na sjeveru te Paragvajem i Argentinom na jugu

VIDEO

Bolivija je država u Južnoj Americi, a graniči s Brazilom na sjeveru te Paragvajem i Argentinom na jugu. 

Bolivija je najsiromašnija zemlja u Latinskoj Americi,. Dvije trećine stanovništva živi s manje od jednog dolara na dan, iako zemlja ima ogromne količine prirodnog bogatstva u zemnom plinu. U Boliviji postoji veliki jaz u standardu bogatog i siromašnog stanovništva.

Stanovništvo

Uz Gvatemalu i Peru, Bolivija je treća država Latinske Amerike s više od polovice stanovništva indijanskog podrijetla. 72 posto tanovništva čine autohtoni narodi, većinom Kečua (30,7 posto) i Aymara (25,2 posto); 27,5 posto su mestici (mješanci europskog i indijanskog podrijetla). Ostatak stanovništva čine bijelci koji su potomci starih španjolskih kolonista, te Nijemci, Talijani, Baski i drugi, a ima i nešto potomaka hrvatskih iseljenika.

Jezik

Ajmarski, kečuanski i španjolski su priznati službeni jezici zemlje. Španjolskim jezikom govori oko 60 % stanovništva zemlje koji žive većinom u gradovima. U ruralnim područjima govore se mnogi domorodački jezici. 

Zemljopis

Čine je dva različita zemljopisna područja. Na zapadu su Kordiljeri koji se protežu od sjevera prema jugu, područje u kojem živi većina stanovništva zemlje. Na istoku su močvarna područja s tropskom klimom, dok je sjever nizinsko područje koje pripada slivu Amazone. 

Zemljopisna zanimljivost ove države je jezero Titicaca koje Bolivija dijeli s Peruom i najviše je plovno jezero na svijetu. Druga zanimljivost je Salar de Uyuni, također na zapadu zemlje, a riječ je o najvećoj kopnenoj slanoj površini na svijetu.  

Klima

Klima u Boliviji je općenito topla i vlažna, iako klimatski uvjeti variraju ovisno o nadmorskoj visini. U višim područjima, kao u Andama, klima je hladna, suha i vjetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosječne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C na istočnim ravnicama.

Kultura

Moderna bolivijska kultura rezultat je spoja indijanske i španjolske kulture i tradicija.  Do danas su u Boliviji sačuvani mnogi primjeri barokne umjetnosti iz kolonijalnog doba te slikarska djela lokalnog stanovništva.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu