Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Datulje: Voće koje jako sliči maslinama, samo što je slatko

None Foto: 24junior 2

Datulje su među prvim voćem koje je čovjek uzgojio. U Europi postoji samo jedna plantaža datulja, i to kod španjolskog grada Elche. Datulja potječe iz Afrike

Datulja je plod palme i uzgaja se na Srednjem istoku već 5000 godina. Riječ je o vrlo slatkom voću koje je po obliku slično maslini, a sastoji se od mesnatog dijela i koštice (sjemenke). Datulje su među prvim voćem koje je čovjek uzgojio. Tijekom arheoloških iskapanja otkriveni su ostaci palmi datulja još iz kamenog doma. 


Smatra se kako potječe iz sjeverne Afrike, a danas se uzgaja u svim suptropskim predjelima. U Europi postoji samo jedna plantaža datulja, i to kod španjolskog grada Elche. Bogate su prirodnim šećerom i imaju intenzivan okus pa tako u potpunosti zadovoljavaju želju organizma za slatkim. Zanimljivo je da datulje sadrže i fluor koji je bitan za zaštitu zuba od karijesa. 

Palmu na kojima se mogu vidjeti datulje krase dugački listovi i zdepasto deblo. Biljka voli veću vlažnost zraka, iako joj ne smeta ni izrazito suh zrak. Listovi su zeleni i dugi od tri do šest metara, zavisno od forme, s gusto raspoređenim segmentima u V rasporedu. Ponekad stvara “krošnju” ispod krošnje od nešto kraćih listova. Cvjetovi na ženskim biljkama su narančasto crveni.

Komentiraj, znaš da želiš!