Obavijesti

Junior

Komentari 0

Genijalni umjetnik često je bio u kazni gdje je crtao po zidu

Genijalni umjetnik često je bio u kazni gdje je crtao po zidu
8

Tata ga je podučavao slikanju od 7. godine. Kad je vidio kakvu genijalnu tehniku njegov sin ima, odlučio je prestati slikati jer je mislio da ga je učenik nadmašio

VIDEO

Pablo Picasso bio je španjolski slikar, jedan od najslavnijih i najvećih slikara 20. stoljeća. Stvorio je više od 20.000 umjetničkih djela: slika, skulptura i crteža, a njegove slike danas vrijede milijune.  

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori izloženo je više od stotinu njegovih slika, skulptura i dokumenata, a izložba traje do 7. srpnja 2013. 

Njegovo puno ime ima 23 riječi, a kršten je kao Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso. Imena je dobio po rođacima i svecima. 

Rođen je 25. listopada 1881. godine u španjolskoj Malagi. Osnove slikarstva naučio je od tate koji je radio kao profesor u obrtničkoj školi i kustos na Akademiji umjetnosti u Madridu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pablo se rodio jako slab. Babica na porođaju mislila je da je mrtav. Ostavila ga je na stolu, a spasio ga je ujak koji je bio liječnik. Otpuhnuo mu je dim cigare u nos i maleni je odmah prodisao. Prva riječ koju je  izgovorio bila je “piz”, skraćeno od lapiz, a to na španjolskom znači olovka. 

U školi koju je pohađao u Barceloni nikako nije mogao podnijeti disciplinu i red. Često su ga za kaznu stavljali u sobicu s bijelim zidovima, po kojima je on sretan crtao. 

Svaki dan je bio u muzeju Prado u Madridu. Ondje je sve ispitivao o slikarstvu, a sanjao je o Parizu, u koji se i odselio 1900. godine. Do smrti, 8. ožujka 1973. godine, živio je u Francuskoj. 

Nema likovnog područja u kojem Picasso nije izrazio svoju genijalnost. Bavio se slikarstvom na platnu i na zidu, skulpturom, grafikom i keramikom te je radio kolaže i plakate. 

Izrađivao je i scenografije za ruski balet. Njegova najvažnija slika “Gospođice iz Avignona” (prva gore), na kojoj je svijet prikazao kao u razbijenom zrcalu, zapanjila je i oduševila mnoge. Njome je pokrenuo i novi smjer u umjetnosti nazvan kubizam. Umjetnici su mogli, primjerice, na jednom licu naslikati i prednju stranu i profil, a to se do tada nije radilo.

Odmalena je bio genijalan umjetnik

Tata ga je podučavao slikanju od 7. godine. Kad je Picasso napunio 13, otac ga je zatekao kako dovršava njegovu sliku goluba. Kad je vidio kakvu genijalnu tehniku njegov sin ima, odlučio je prestati slikati jer je mislio da ga je učenik nadmašio. S 13 godina primili su ga na Akademiju. Uspio je položiti testove u samo tjedan dana dok je drugima trebao mjesec.

Jedini umjetnik koji je za života imao izložbu u Louvreu

Picassovi radovi su tijekom njegova života izlagani na brojnim izložbama. U pariškome muzeju Louvreu priređena je izložba za njegov 90. rođendan. Prije njega ni jedan živi umjetnik nije ondje imao izložbu. Ženio se dva puta i imao mnogo žena te četvero djece. Posljednje dijete, Palomu, dobio je sa 68 godina. 

Recite nam u komentarima kako se vama sviđaju Picassove slike. Mislite li da je bio dobar umjetnik?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje