Obavijesti

Junior

Komentari 0

Grafiti su postali dio kulture mnogih europskih gradova

Grafiti su postali dio kulture mnogih europskih gradova
5

Autori grafita su najčešće nepoznati. Koriste se dosjetkama i porukama, riječima se nadmudruju i rugaju društvenim pravilima. U većini gradova grafiti su zabranjeni

VIDEO

Prve asocijacije koje se vežu za grafite su negativne jer svi pomisle na šaranje gradskih pročelja. No grafiti su postali dio kulture mnogih gradova. Oslikani željeznički vagoni, zidovi i autobusne postaje postali su dio gradskog šarma. Grafiti su već neko vrijeme dio kulture.

To su crteži ili natpisi na zidovima, pročeljima zgrada i drugim površinama napravljeni kredom, ugljenom, a najčešće sprejem. Predstavljaju uglavnom poruke. Većina ljudi smatra ih nepristojnim i nepotrebnim šaranjem. Iako ih neki ne vole, grafiti mogu uljepšati neku ulicu, željezničku postaju, kontejner ili sivi i zapušteni dio grada. 

Grafiti često sadrže političke poruke i buntovan stav, ali i lijepu sliku ili crtež. Grafitima mladi komuniciraju, iznose svoja mišljenja, stavove,  društvene probleme i jako su maštoviti. Velika važnost u grafitima se daje obliku slova. Crtači grafita nazivaju se “writeri”. Među najpoznatijim našim grafiterima su Dock i Lunar. Autori grafita su najčešće nepoznati. Koriste se dosjetkama i porukama, riječima se nadmudruju i rugaju se društvenim pravilima. U većini gradova crtanje grafita je zakonski zabranjeno i smatra se vandalizmom. Oni koji ih crtaju mogu biti kažnjeni. No postoje dijelovi grada u kojima je dopušteno crtanje.

Najprije su se javili u Americi i počeli se razvijati u Europi. Isprva su najviše viđani u podzemnim željeznicama i skrivenim uličicama. 

Grafiti nisu samo obični natpisi na zidovima

Protivnici šaranja po zidovima grafite miješaju s natpisima, poput onog “Ivo voli Anu” ili “Mi smo prvaci”. No postoji velika razlika između grafita i natpisa. Grafite obično rade umjetnici te oni imaju svoj smisao i estetsku vrijednost, a obične šarotine nemaju.

Počeci grafiti umjetnosti vežu se uz hip-hop 

Prvi grafiti bili su još u špiljama, zatim u staroegipatskoj, antičkoj i srednjovjekovnoj kulturi. Kao pravac u umjetnosti javljaju se krajem ‘80-ih godina prošlog stoljeća i povezani su s hip-hopom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode