Obavijesti

Junior

Komentari 0

Izviđači: Spavanje u šatorima, vezanje čvorova, pjevanje...

Izviđači: Spavanje u šatorima, vezanje čvorova, pjevanje...
4

Podizanje šatora, vezanje čvorova, spavanje u šatorima, pjevanje i igranje uz vatru, uživanje u prirodi, red učenja, red zabave - sve o možete doživjeti u izviđačima

VIDEO

Ako volite boraviti u prirodi, učiti, a istovremeno se zabavljati i družiti s drugom djecom, onda su izviđači prava aktivnost za vas.

Ovaj popularni pokret koji se iz Engleske proširio svijetom ima mnoštvo članova i u Hrvatskoj. Najbrojniji su naravno mališani koji svoje slobodno vrijeme provode učeći nove vještine poput vezanja čvorova, podizanja šatora, snalažanje u prirodi uz pomoć kompasa i karte, osnova medicinske pomoći. U predahu od učenja, tu su brojne izviđačke igre, pjesmice koje se pjevaju uz vatru pod vedrim nebom, natjecanja i druženja s prijateljima iz drugih gradova na zimovanjima i ljetnim logorovanjima.

Svaki odred imaju svoju prepoznatljivu odoru koja se sastoji od košulje s izviđačkim amblemom i maramom koja se veže čvorom.

Povijest izviđača

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izviđački ili skautski pokret osnovan je u Engleskoj na početku 20. stoljeća (kao godina osnutka uzima se 1907. godina, kada je održano prvo izviđačko logorovanje). Budući da je Pokret vrlo dobro odgovarao na potrebe mladih ljudi, ubrzo se počeo širiti po Europi i svijetu. Tako se već tijekom 1913. godine osnivaju po školama u Hrvatskoj „đačke izletne družbe“, tada otvorene samo za dječake, koje su radile po izviđačkom programu. Već slijedeće godine ustrojeno je Hrvatsko skautsko udruženje.

1922. na međunarodnoj skautskoj konferenciji u Parizu je osnovana Svjetska organizacija skautskog pokreta (World Organization of Scout Movement – WOSM).

Kao datum obnove izviđačkog pokreta u Hrvatskoj uzima se 19. svibanj 1951. godine, budući da se tada održao prvi tečaj za izviđačke voditelje u Pionirskom gradu (danas Grad mladih) u Zagrebu. Taj dan i danas se obilježava kao Dan izviđača. Savez izviđača Hrvatske kao zasebna organizacija osnovan je 29. svibnja 1952. godine.

Danas je Savez izviđača Hrvatske moderna i suvremena nepolitička i nevladina udruga za djecu i mlade, koja okuplja 60-ak lokalnih izviđačkih udruga s područja 17 županija Republike Hrvatske.

Dobne skupine

Izviđači okupljaju različite dobne skupine, od djece pa do onih najstarijih. Unutar izviđačkih odreda podijeljeni su u više skupina.

Tako se one koje okupljaju djecu i mlade djele na:

- pčelice i poletarci, (djeca uzrasta učenika nižih razreda osnovne škole, 6 -11 godina)

- planinke i izviđači, (djeca uzrasta učenika viših razreda osnovne škole, 10 -15 godina)

- planinke-istraživačice i izviđači-istraživači (mladi uzrasta učenika srednjih škola, 14 – 18 godina)

Punoljetne mlade članove, ovisno o njihovoj ulozi u organizaciji, nazivaju se:

- starije istraživačice i stariji istraživači – roveri (mladi članovi patrola, 18 – 25 godina),

- brđanke i brđani (izviđački voditelji i članovi klubova brđana, 18 – 29 godina).

Odrasle članove, stare 30 ili više godina nazivamo:

- starije brđanke i stariji brđani (seniori)






Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija