Obavijesti

Junior

Komentari 0

Kazaljka se pomiče unatrag i spavamo sat vremena duže

Kazaljka se pomiče unatrag i spavamo sat vremena duže
3

U nedjelju se sat pomiče s tri sata ujutro na dva, što daje dodatnih sat vremena za san

VIDEO

Ljetno računanje vremena u 2015. završava u nedjelju, 25. listopada, u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata, .

Vraćanjem sata na zimsko računanje vremena zapravo smo i organizam vratili u njegovo pirodno stanje, jer će u narednom periodu organizam i priroda biti u savršenoj ravnoteži.

Do zimskog, odnosno ljetnog računanja vremena došlo je, prije svega, iz praktičnih, ekonomskih, ali i političkih razloga. U jednom trenutku državama diljem svijeta bilo je jasno da moraju osmisliti način kako uštedjeti na potrošnji energije u vrijeme zimskih mjeseci kada u umjerenom pojasu dan traje znatno kraće. Ideja je trajno zaživjela u travnju 1916. godine kada je došlo došlo do prve promjene sata te prijelaza na ljetno računanje vremena i pokazala se iznimno uspješnom.

Vječno ljetno vrijeme u Rusiji

Rusija je 2011. godine ukinula zimsko računanje vremena, a tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je tada da će Rusija imati samo ljetno vrijeme jer je to zdravije za stanovništvo, ali i za stoku.

Medvedev se pozvao na istraživanje Ruske akademije medicinskih znanosti prema kojem promjena vremena najviše pogađa djecu i starije osobe koje mogu imati problema sa spavanjem, metabolizmom, radom srca i imunitetom. 

Prema istom istraživanju, promjena vremena šteti i životinjama, naročito kravama, jer pomicanje vremena mužnje negativno utječe na laktaciju.

Razlike Europe i SAD-a

Dok se satovi u Europi prema naprijed obično miču posljednjeg vikenda u ožujku, Sjedinjene Države to čine tri tjedna ranije. Rezultat je to utjecaja nekoliko velikih maloprodajnih lanaca, koji su tijekom desetljeća uspjeli 'isposlovati' u Kongresu dodatnih nekoliko tjedana ljetnog vremena, odnosno dodatnih nekoliko tjedana s više dnevnog svjetla u večernjim satima. To ima pozitivan učinak na njihov promet jer više kupaca nakon posla kod njih navrati po danu, nego po mraku.

Tko se prilagodio, a tko nije

Ljetno i zimsko računanje vremena imaju sve zemlje Europske unije, a među njima i Hrvatska u kojoj se još od vremena Jugoslavije, od 1983. godine pomiče sat na zimsko i ljetno vrijeme. U Europi ga nema samo Island. Iako su SAD i Kanada odavno uvele ljetno i zimsko vrijeme, neke države poput Arizone i Saskatchewana ne pristaju na pomicanje sata. Većina zemlja Afrike i Azije također nema ljetno i zimsko računanje vremena.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode