Obavijesti

Junior

Komentari 0

Morski zmaj: Jedina životinja koja se skriva kretanjem

Morski zmaj: Jedina životinja koja se skriva kretanjem
2

Amblem Južne Australije napravljen je po njima. Jedine su životinje koje se skrivaju kretnjama

VIDEO

Lisnati morski zmajevi dobili su ime po zmaju iz kineske mitologije i jedni su od najljepših riba u oceanima. Spadaju u istu skupinu kao morski konjici i endemska su vrsta koja obitava u vodama istočne i južne Australije. Narastu do najviše 35 centimetara, a omiljena hrana su im Mysid škampi, mali rakovi i planktoni koje usisavaju svojom njuškom, sličnoj duguljastoj cijevi.

Lisnati morski zmajevi jedine su životinje koje se skrivaju dok se kreću. Zahvaljujući svojim lelujavim “listićima”, kamufliraju se u alge oponašajući njihovo ljuljuškanje i plivajući zadržavaju iluziju da su plutajuća alga.

Lisnati nastavci služe isključivo za skrivanje, a kreću se pomoću sićušnih prozirnih peraja na leđima i sa strane vrata. Vanjska površina tijela tvrda im je poput oklopa. Nemaju otrov, nemaju usta, a nisu ni brzi, pa su tako usavršili stapanje s okolišem kako bi se sakrili od brojnih opasnosti. Morski zmajevi znaju boraviti na istome mjestu čak i do 68 sati.

Zaštićeni su kao vrsta od '90-ih godina

Ronioci često traže zmajeve kako bi ih uzeli doma kao ljubimce. Zagađenje i gubitak staništa također su značajno smanjili njihov broj pa su pod zaštitom australske vlade.

Majstori skrivanja laki su plijen dok su mali

Mogu pomicati jedno oko neovisno o drugome kako bi pratili kretanje svega oko sebe, a da ne odaju svoju prisutnost. Ipak, samo 1 od 20 doživi odraslu dob jer su lak plijen rakovima i ribama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode