Obavijesti

Junior

Komentari 0

Odrasli ju jako vole: Kavu su otkrile - koze

Odrasli ju jako vole: Kavu su otkrile - koze
3

Legenda kaže da je napitak koji danas pije 50 posto Hrvata otkrio pastir Kalid koji je primijetio da su mu koze “živahne” nakon što obrste crvene bobice kave

VIDEO

Odrasli uživaju ispijajući šalicu kave. No što je kod nje toliko ukusno i primamljivo? Ako vam je mama ponekad ulila u mlijeko nekoliko kapi tog aromatičnog napitka, shvatili ste da je vrlo gorak (ako nije zaslađen). No obožavaju ga milijuni ljudi diljem svijeta jer je taj crni napitak izrazito jak i pun kofeina, tvari koja razbuđuje i ima snažno djelovanje na mozak. Kofeina također ima i u nekim gaziranim pićima, na primjer, Coca-Coli, ali i biljci guarani. U prevelikim količinama može uzrokovati glavobolju, drhtanje ruku, nesanicu ili dehidraciju. 

Crni napitak se dobiva iz zrna kave koja rastu na grmu ili stablu biljke kava. Kava raste u toplim i vlažnim područjima. Dvije najpoznatije vrste kave koje se prže i poslije se od njih priprema vruć napitak su arabica koja se uzgaja u Brazilu, te robusta, koja uglavnom raste u Africi. Ta tropska biljka ima tipične crvene i bijele listove kad cvjeta, a plod je crvene boje i nalik je na trešnju. U njemu su samo dvije sjemenke koje su najprije zelene boje, zatim žute i crvene, i na kraju, kad potpuno dozriju, crne.

Dreamstime

Da bi se dobila “kava” sjemenke se prže i melju, a prah se nakon toga kuha ili pari. Kava je najprije rasla u pokrajini Kaffa u Etiopiji, a legenda kaže da je napitak koji danas pije 50 posto Hrvata otkrio pastir Kalid koji je primijetio da su mu koze “živahne” nakon što obrste crvene bobice kave.

Ceremoniju pripreme, serviranja i ispijanja kave razvili su Arapi. Isprva se koristila kao lijek, a poslije postala dio religijskih obreda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang