Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ove izume svi koristimo, ali oni se nisu na njima obogatili

None Foto: 24sata 3

Svi smo barem jednom zaigrali s prijateljima Monopoly ili zapjevali karaoke, uzeli šibice da zapalimo vatru ili zaigrali Tetris da prikratimo vrijeme. No tko ih je izumio

Karaoke

Daisuke Inoue je bio bubnjar u bendu koji je dopuštao publici da pjevaju vokale. Na ideju za karaoke, što na japanskom znači ‘prazan orkestar’, došao je 1971. godine kad nije mogao stići na nastup benda, pa je snimio svoju dionicu na traku. Nažalost, svoju ideju nije zaštitio patentom te je zaradu prepustio velikim kompanijama koje danas na tome zarađuju miijune.

Monopoly

Iako se držalo da su igru smislila braća Parker nakon Velike depresije u SAD-u, povjesničari su našli slične verzije igre koje datiraju još iz 1903. godine. No, tko je u to doba i mogao pomisliti da će poprimiti ovoliku popularnost.

Tetris

Aleksej Pažitnov je izumio igru Tetris u državno-sponzoriranom laboratoriju 1980-ih godina u Rusiji, ali nije imao koristi od svog izuma sve dok 1996. godine nije otišao u SAD. Tek je odlaskom iz matične domovine ostvario barem neku dobit od svog izuma.

Smajlić

Danas prepoznatljivi žuti logo (smile), Harvey Bell je smislio 1963. godine za jednu oglašivačku kompaniju. Unutar jednog desetljeća stvoreno je više od 50 milijuna različitih predmeta s likom smajlića, ali Bell je za svoj dizajn primio tek mizernih 45 dolara.

Šibice

John Walker bio je kemičar koji je šibicu izumio sasvim slučajno dok se osušeni komad kemijske otopine zapalio prilikom miješanja drvenim štapom. Izum je pokazao svojim prijateljima koji su mu odmah rekli da ga patentira no njemu je to bilo previše trivijalno. Danas se samo u SAD-u godišnje koristi gotovo 500 milijardi šibica.

Komentiraj, znaš da želiš!