Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovi kućni ljubimci vole društvo, ples i pjevanje

None Foto: Matthew Romack/Wikipedia 3

One nisu samo kućni ljubimci nego inteligentni partneri koji zahtijevaju svakodnevni trening. Kakadui, afričke sive papige i macao are brzinom učenja zadivljuju ljude

One nisu samo kućni ljubimci nego inteligentni partneri koji zahtijevaju svakodnevni trening. Kakadui, afričke sive papige i macao are svojom brzinom učenja zadivljuju ljude, a njihova zaigranost i privrženost nikog neće ostaviti ravnodušnima. Kakadui žive u Australiji, na Filipinima i indonezijskim otocima, a prepoznatljivi su po kukmi na glavi. 

Najmanja ptica iz porodice kakadua je nimfa. Rijetko lete, ali obožavaju šetanje, penjanje i kupanje. Vole se zabavljati igračkama, a bez problema nauče kako otvoriti krletku, pa im nastambe treba osigurati lokotom. Kakadui mogu naučiti stotinjak riječi, koje povezuju u smislene rečenice. Ne vole biti sami. Ako su bez društva, mogu postati depresivni i destruktivni. 

Slične su i afričke sive papige. Mogu savladati cijelu abecedu, znaju brojiti, pričati viceve, raspoznavati boje, a uz strpljiva vlasnika mogu naučiti i strane jezike. Životni vijek im je do 70 godina. 


Macao ara može biti jedini ljubimac u kući, iako tad nije nasretnija. U divljini se ne odvaja od partnera. Are se brzo prilagođavaju novom domu, ali često su jako nepovjerljive prema strancima. Vlasnicima se zato preporučuje da ih drže u kavezu kako tvrdoglava ptica ne bi na gostima isprobala koliko joj je snažan kljun. Za razliku od afričkih sivih papiga, koje same znaju složiti smislenu rečenicu, macao are i druge pametne papige uglavnom ponavljaju što čuju.

Obožavaju plesati i pjevati

Najčešći kućni ljubimci su mala papiga corella kakadu, žutokukmata kakadu papiga i kakadu gofin. Ove simpatične ptice obožavaju plesati na omiljene pjesme, a često i zapjevaju.

Žakoi

Afričke sive papige još se zovu žakoi. Najdraža hrana im je svježe voće i povrće te sjemenke.

Komentiraj, znaš da želiš!