Obavijesti

Junior

Komentari 0

Postoji ih pet, a najveći je Tihi ocean

Postoji ih pet, a najveći je Tihi ocean
1

Ocean je u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa golemih dimenzija, a u širem ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva 3/4 njene površine

VIDEO

Prema definiciji, ocean je u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa golemih dimenzija, a u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva gotovo tri četvrtine njene površine. 

Ta globalna, međusobno povezana masa slane vode, nazivana i Svjetskim oceanom, podijeljena je kontinentim i otočjima na sljedećih pet cjelina, od najveće prema najmanjoj: Tihi ocean, Atlantski ocean, Indijski ocean, Južni ocean i Arktički ocean. Njihove službene granice definirala je Međunarodna hidrografska organizacija.

Tihi ocean je ujedno i najveći. Zauzima gotovo trećinu Zemljine površine, a svoje ime može zahvaliti jednom od najpoznatijih moreplovaca - Ferdinandu Magellanu. Proteže se od Beringovog mora na sjeveru do Anktartike na jugu te od Indonezije prema Kolumbiji i Peruu. Zanimljiva je činjenica ta da osim što je to najveći ocean, u dubini Tihog oceana se nalazi i najdublja točka na svijetu od 11.022 metra, što je više i od najviše točke na svijetu – Mt. Everesta.

Drugi po veličini je Atlantski ocean, a ime mu potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more". Nalazi se između Amerike i Europe, a obuhvaća površinu od nevjerojatnih 106.450.000 km2. Prosječna dubina Atlantika je oko 3.926 metara, a najdublja točka se nalazi na 8.605 metara.

Iza Atlantskog oceana, po veličini dolazi Indijski ocean koji pokriva oko 20% Zemljine površine. Sa sjevera je okružen Azijom, sa zapada Afrikom i s istoka Malajskim poluotokom i Australijom. Na jugu se spaja s Južnim oceanom. Zanimljivo je to da Indijski ocean sadrži neke od najljepših otoka na kugli zemljaskoj kao što su Madagaskar, Mauricijus, Sejšeli, Maldivi i Šri Lanka.

Preostala dva oceana su Južni ocean koji se nalazi oko Antarktike na južnoj polutki, službeno je potvrđen 2000. godine te je jedinstven jer se definira linijom zemljopisnih širina bez ikakvih kopnenih granica.

Posljednji je Sjeverni ocean koji okružuje sjevernu polutku Zemlje, ledeni i nedovoljno istraženi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode