Obavijesti

Junior

Komentari 0

Prekrasan grad u kojem je napoznatiji most na svijetu

Prekrasan grad u kojem je napoznatiji most na svijetu
4

San Francisco je grad u kojemu se susreću brojne kulture. Nalazi se na tektonskom rasjedu te su česta podrhtavanja tla, ali to nije uništilo duh stanovnika

VIDEO

Američki grad San Francisco poznat je po likovnoj umjetnosti, predivnoj arhitekturi, različitim vrstama glazbe i izvrsnim vinima cijenjenim širom svijeta. Grad je to u kojemu se susreću brojne kulture i različitosti. 

Blaga klima i doseljenici sa svih strana svijeta prednosti su San Francisca u odnosu prema mnogim drugim svjetskim gradovima. Sam grad broji oko 800 tisuća stanovnika, a njegovo šire područje oko 5 milijuna.

Grad izgrađen na brežuljcima

Smješten je na poluotoku i dominira nad istoimenim zaljevom. U njemu možete mirisati sol u zraku i osjetiti snagu mora. Grad je izgrađen na mnogim brežuljcima koji su pretvoreni u lijepe zelene parkove i široke ulice na kojima se izmjenjuju prelijepe kuće građene u viktorijanskom stilu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na tom se prostoru dodiruju Tihooceanska i Sjevernoamerička litosferna ploča tvoreći tektonski rasjed San Andreas. Upravo zbog toga ondje su česta snažna podrhtavanja tla od kojih su najveća i najrazornija zabilježena 1906. i 1989. godine. 

Grad je prepun znamenitosti

Osim po ljepoti, San Francisco je poznat i po svojoj klimi. Vrijeme se brzo mijenja pa imate osjećaj da su se u jednom danu izmijenila sva četiri godišnja doba. Pravilo je da su ljeta suha i prohladna, a zime vlažne s umjerenim temperaturama.

Atrakcije možete obići autobusom, tramvajem ili trolejbusom

Svojom ljepotom i jedinstvenošću očarat će vas ulica Lombard koja nosi naslov najzavojitije ulice na svijetu, park Golden Gate sa svojim vrtovima od kojih su najzanimljiviji Japanski čajni vrt, Vrt ruža i Shakespeareov vrt. U zaljevu se smjestio otočić Alcatraz na kojem je svojedobno bio zatvor za najokorjelije zločince, a danas je tamo muzej koji dočarava zatvorenički život. 

Most Golden Gate najpoznatiji je simbol grada 

Najprepoznatljivija simbol San Francisca je most Golden Gate koji povezuje grad sa sjevernim dijelom zaljeva. Mnogi su smatrali da je gradnja mosta na tome mjestu nemoguća zbog maglovita vremena, jakog vjetra koji doseže brzinu i do 120 km/h te jakih morskih struja. Most je ipak izgrađen i pušten u promet 1937. godine. 

Sve do 1964. bio je najduži viseći most na svijetu. U njega je ugrađeno toliko žice da bi se njome Zemlja mogla omotati tri puta, a od betona koji je ugrađen u postolja stupova mogao bi se sagraditi pločnik širok 1,5 m od New Yorka do San Francisca.

Više pročitajte na Školskom portalu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje