Obavijesti

Junior

Komentari 0

Rubikova kocka: Hrvatski rekorder ju složi za 8,85 sekundi

Rubikova kocka: Hrvatski rekorder ju složi za 8,85 sekundi
2

Ovu turbozabavnu i nimalo jednostavnu 3D slagalicu napravio je mađarski kipar i arhitekt Erno Rubik još 1974. godine. Nije imao pojma da će postati hit

VIDEO

Ovu turbozabavnu i nimalo jednostavnu 3D slagalicu napravio je mađarski kipar i arhitekt Erno Rubik još 1974. godine. Otprilike kad su vaši roditelji tek rođeni. 

Nije tad imao pojma da će njegova igračka zaluditi milijune i postati najpopularnija na svijetu. Kad ju je izumio, zvala se Magična kocka. Postala je megapopularna kad je 1980. Rubik prodao licenciju za masovnu proizvodnju svoje igračke njemačkim biznismenima. 
Kocka u originalu ima na svakoj strani devet polja, a cilj je složiti sve boje odjednom. 

Poslije je napravljeno još mnogo verzija ove igračke. Svjetski rekorder u slaganju je Nizozemac Mats Valk. Lani je sastavio kocku za 5,5 sekundi. Jedini brži od njega je robot Cubestormer, koji je to uspio u 3,2 sekunde. Natjecanje u slaganju Rubikove kocke je svake godine.

Alex je najbrži Hrvat

Hrvatski rekorder je Alex Drvenkar (21) iz Čakovca. Kocku složi za 8,85 sekundi.

- Kad sam je prvi put vidio, osjetio sam neku čudnu vezu. Donijela ju je prijateljica u školu prije pet godina i od tada vježbam cijele dana - kaže Alex. Ima 30-ak dobro podmazanih kocaka.

Ovisni o kocki

Mnogi nisu znali složiti kocku, pa je 1980. u Velikoj Britaniji osnovan klub Kubaholičari. Tamo su dolazili ovisnici koji su, slažući kocku bez prestanka, ozljeđivali palac ili zglob. Ima čak 43 trilijuna načina na koje se može složiti kocka, a profesionalci znaju oko 500.

Okrugli nasljednik

Rubik 360 sastoji se od tri prozirne kugle u kojima je šest šarenih kuglica. Cilj je kuglice kroz rupice u unutrašnjosti dovesti do vanjskih udubljenja iste boje. Ima samo jedno rješenje, ali nije nimalo jednostavno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode