Obavijesti

Junior

Komentari 0

Savjeti za lijepo ponašanje u svakoj prilici

Savjeti za lijepo ponašanje u svakoj prilici
1

Bonton je knjiga ili kodeks pristojnog i prihvatljivog ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Saznajte čega se trebate pridržavati

VIDEO

Bonton je knjiga ili kodeks pristojnog i prihvatljivog ponašanja kojeg bi se trebao pridržavati svaki pripadnik društva. Bonton nas uči kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i dr. u gotovo svakoj situaciji. Bonton najstrože osuđuje vrijeđanje, psovanje i fizičko obračunavanje. Postoje i specijalizirani bontoni čiji je sadržaj usmjeren na pojedinu situaciju, npr. bonton u restoranu, bonton u kazalištu, bonton u školi. 

Kada je riječ o djeci i bontonu, valja reći kako ona često nisu namjerno nepristojna, nego samo još ne poznaju pravila pristojna ponašanja, objašnjavaju psiholozi. Djeca će bolje zapamtiti pravila uz pohvale nego uz pokude. Osim toga, pravila ponašanja naučena u ranom djetinjstvu dijete će zapamtiti za cijeli život, a to će mu dobro doći u svim životnim situacijama, čak i u odrasloj dobi. 

Ovo su neka od pravila koja će vam pomoći u ophođenju s drugima:

Čarobne riječi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad hoćeš da ti netko nešto da, reci “molim”. Kad nešto dobiješ, reci “hvala”. Daješ li nekomu nešto, reci “izvoli”, a ako pogriješiš, “oprosti”.

Ne upadaj u riječ

Ne prekidaj odrasle u razgovoru osim ako nije zaista hitno i bitno. Znaj da će te oni primijetiti i odgovoriti na njih kad završe s razgovorom. Strpi se i pričekaj.

Dobro, a ti?

Kad te netko upita kako si, reci mu kako se osjećaš, a onda ga i ti pitaj to isto te ga saslušaj. To je pristojno u toj situaciji.

Ne bacaj smeće

Nije lijepo bacati smeće ni kod kuće ni na ulici. Kad pojedeš čokoladicu, omot baci u koš za smeće, a ako ga nema u blizini, spremi u džep i baci kasnije.

Smijem li to?

Ako nisi siguran smiješ li nešto učiniti, pitaj odrasle za dopuštenje. Tako poslije nećeš morati žaliti zbog svojih postupaka. 

Budi dobar gost

Kada dođeš u goste prijatelju, pozdravi ukućane, ponašaj se pristojno i na kraju zahvali na gostoprimstvu. Tad možeš biti siguran da će te opet pozvati na ručak ili zajedničko druženje.

Kucaj na vrata

Prije nego što uđeš u neku prostoriju na kojoj su vrata zatvorena, obvezno pokucaj, čak i ako si kod kuće sam s roditeljima. I mami i tati katkad treba malo mira i privatnosti.

Telefoniraj pristojno

Kad zoveš prijatelja na kućni telefon, obvezno se predstavi i reci s kim bi htio razgovarati. Nije dovoljno reći: “Ja sam.”, čak i ako misliš da njegovi roditelji poznaju tvoj glas. Na telefon treba govoriti jasno i razgovijetno, bez mrmljanja, i ne derati se jer je to jako neugodno onomu tko sluša.

Zahvali na daru

Ne zaboravi zahvaliti na svakom daru koji dobiješ, čak i ako ti se baš ne sviđa. Ako je dar zaista lijep, dobro je napisati malu poruku zahvalnosti, a možda je i ukrasiti vlastitim crtežom. 

Ustupi mjesto starijima

Voziš li se tramvajem ili autobusom u kojem ima malo slobodnih mjesta, ponudi svoje mjesto starijim ljudima, trudnicama i mami ili tati s bebom u naručju. To je pristojno, a i drugi su se ustajali tebi dok si bio beba. 

Pokrij usta rukom ako kišeš ili kašlješ

Ako kašlješ ili kišeš, pokrij usta rukom. To je pristojno, a i tako nećeš zaraziti druge. Pokrij usta i kad zijevaš,  nitko ne želi gledati tvoje krajnike. Nemoj kopati nos dok te drugi gledaju i nemoj otvorenih usta žvakati žvake. Nos nemoj brisati rukavom nego papirnatim rupčićem.

Pomozi drugima

Dok prolaziš kroz vrata, osvrni se da vidiš možeš li ih pridržati još komu. Ponudi drugima pomoć i ako to nitko nije tražio od tebe. Baku će jako razveseliti ako umjesto nje odeš u trgovinu.

Zahvali na pomoći

Ako ti tko pomogne da nešto napraviš, uvijek reci “hvala”. Tako će ti vjerojatno ponovno pomoći kada ti to zatreba. To osobito vrijedi za učitelje u školi, ali i sve ostale. 

Peri ruke prije jela

Vrlo je važno ruke prati sapunom, ponajprije prije jela, nakon male ili velike nužde, nakon posjeta stomatologu, liječniku ili boravka u dvorištu te u svim situacijama kad vidimo da ruke nisu čiste. Kosa treba biti čista i uredno počešljana.

Bonton za stolom

Pravilno rabi pribor za jelo. Ako nisi siguran kako to učiniti, zamoli roditelje da te pouče ili promatraj druge kako to rade. Nemoj grabiti stvari (npr. soljenku) preko cijelog stola, mogao bi nešto srušiti ili proliti. Umjesto toga zamoli odrasle da ti to dodaju.  

Bez uvreda!

Nemoj zvati druge pogrdnim imenima. Ako tko pogriješi, nije mu pristojno reći da je glup ili nespretnjaković. Suzdrži se od ružnih riječi.

Nemoj se tući!

Vrlo je ružno udariti bilo koga, bio on jači ili slabiji od tebe, čak i ako te jako naljuti. Još je ružnije udružiti se s drugima da bi koga tukao ili ismijavao. Nikad nemoj pristajati na takve stvari.

Ne ismijavaj druge

Nikad ne ismijavaj druge, ni djecu ni odrasle, iz bilo kojeg razloga. Zadirkivanjem nećeš pokazati da si bolji od drugih, nego da si nepristojan. Ni ti sigurno ne voliš da te drugi ismijavaju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang