Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Učenici u Splitu od smeća su napravili mala umjetnička djela

None Foto: Školski portal 2

Učenici OŠ „Marjan” dugo su skupljali plastične vrećice želeći od njih stvoriti nešto korisno i udahnuti im dušu. Na kraju su se dosjetili te ih oblikovali kao grožđe

Sudbina je većine plastičnih proizvoda jednokratna upotreba: od čaša za jogurt, boca s vodom i sokovima, octom i uljem ili pak sredstava za osobnu higijenu i čišćenje stanova do posudica za pakiranje povrća, voća, sireva, mesa te na kraju plastičnih vrećica u kojima nosimo kupljenu robu.

Nažalost, znatan dio tih proizvoda za jednokratnu uporabu završava u kantama za smeće ili u prirodi. U svakom se gradu mjesečno prikupi stotinjak tona plastike i njezina količina raste iz godine u godinu.

U Hrvatskoj se reciklira otprilike samo 1 % plastičnih vrećica, a godišnje ih se proizvede oko 200 milijuna. Malotko ima na umu to da naš otpad ostaje u prirodi i okolišu i poslije naše unučadi.

Plastične su vrećice među najvećim zagađivačima.

Kreiranje s pomoću plastičnih vrećica u Osnovnoj školi „Marjan”

Učenici iz Splita izrađivali su mala likovna djela od plastičnih boca, čepova… Skupljajući ih i izdvajajući, upotrijebili su ih za izradu novih predmeta, plošnih ili trodimenzionalnih.

Za upotrebu plastičnih vrećica nadahnuće su potražili u različitim modnim, umjetničkim i dizajnerskim projektima. Doznali su da se umjesto koncem, torbice i novčanici mogu plesti s pomoću plastičnih vrećica. Neki modni dizajneri služe se njima kao osnovnim materijalom ili pak u izradi modnih dodataka.

Učenici OŠ „Marjan” dugo su skupljali plastične vrećice želeći od njih stvoriti nešto korisno i udahnuti im dušu.

Počeli su ih rezati u trake i stvarati klupka. Od kartona su izrezivali razne oblike kao podlogu za plastične vrećice.

Na kraju su se dosjetili te ih oblikovali kao grožđe koje je uljepšalo hodnike njihove škole.

Više o ovoj temi pročitajte na Školskom portalu

Komentiraj, znaš da želiš!