Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako prepoznati ovisnost o sprejevima za nos!

None Foto: Promo

Neizbježan simptom prehlade je začepljen nos koji je prava muka svakome. U nastavku pogledajte savjete kako riješiti ovaj problem.


Noću se stanje dodatno pogoršava pa se neprestano „vrtimo“ po krevetu pokušavajući zaspati. Uslijed toga skloni smo posegnuti za sprejevima za nos koji će ga za par sekundi „odčepiti“ (dekongestivi). Njihova svakodnevna upotreba nosi sa sobom rizik od stvaranja ovisnosti o koje često nisu ni prepoznate dok ne dođu u kroničan oblik. Nisita sprej i mast za nos pokazali su odlične rezultate kod rješavanja problema začepljenog nosa uslijed prehlada na prirodan način kao i pomoć kod rješavanja problema ovisnosti o dekongestivnim sprejevima jer regeneriraju sluznicu nosa.

Sprejevi za nos s dekongestivnim učinkom (smanjuju oticanje sluznice nosa i time ga “odčepljuju”) unijeli su pravu revoluciju u rješavanju problema sa začepljenim nosom. Većina ljudi u svojoj kućnoj ljekarni uvijek ima sprej sa dekongestivnim učinkom i tablete za snižavanje temperature. Dok su s tabletama za snižavanje temperature oprezni i pažljivo čitaju uputstva, kod sprejeva za “odčepljivanje” nosa propisanim dozama i učestalosti korištenja ili trajanju terapije ne pridaju toliko pažnje.  

Upravo se u toj naizgled bezazlenoj ležernosti korištenja i nalazi najčešći uzrok ovisnosti o sprejevima za nos s dekongestivnim učinkom. Mnogo puta simptomi ovisnosti o dekongestivima ostanu neprepoznati i prijeđu u kronično stanje.

Dugotrajna ili stalna primjena dekongestiva isušuje sluznicu, disanje postaje otežano, a nos je i dalje začepljen. Ako na takvo stanje sluznice nosa ponovno aplicirate dekongestiv započinje začarani krug razvoja ovisnosti o tim sprejevima. Sluznica nosa postaje sve suša i nadraženija, a njezina funkcija se može trajno oštetiti. Jedini način izlaska iz ovog začaranog kruga jest odvikavanje sredstvima kojima se obnavlja sama sluznica nosa.

Nisita® sprej i mast sadržavaju dvije soli koje su neophodne za normalnu funkciju sluznice nosa jer pospješuju prirodni mehanizam vlaženja i regeneracije. Na taj prirodan način pojačavaju se funkcije sluznice nosa čime se potpomaže njezino čišćenje, omekšavaju se postojeće osušene nakupine u nosu i ublažavaju simptomi poput svrbeža, peckanja i kihanja. Nisita® omogućuje i razrjeđivanje gustog sekreta u nosu, čime se olakšava disanje na nos.

Oblik masti za nos jedinstven je proizvod na našem tržištu, a upravo oblik masti radi prirodnog sastava i dugotrajnog zadržavanja na sluznici omogućuje dubinsko vlaženje i regeneraciju sluznice nosa. Lako se primjenjuje putem nastavka za nos i izrazito dobro se razmazuje masažom nosnica. Mast možete koristiti tijekom cijele zime jer ne sadrži štetne konzervanse. Mogu je koristiti svi - bebe, djeca, odrasli te čak i trudnice. Zbog toga je sve češća preporuka farmaceuta u ljekarnama.

Uz Nisitu, osjetite razliku i pomozite nosu da prodiše! Način korištenja masti pogledajte u videu. Prije prvog korištenja pažljivo pročitajte uputu. Pogledajte primjenu masti kod djece na LINKU