Obavijesti

Klikni i postani volonter za bolje, zdravije i ljepše škole!

Klikni i postani volonter za bolje, zdravije i ljepše škole!
2

Obilježavanje Međunarodnog dana zelenih škola povezano je s globalnim pokretom Green Apple Day of Service koji se u cijelom svijetu održava na inicijativu nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju

Obilježavanje Međunarodnog dana zelenih škola povezano je s globalnim pokretom Green Apple Day of Service koji se u cijelom svijetu održava na inicijativu nacionalnih Savjeta za zelenu gradnju. Hrvatska je također dio ovog projekta koji  se u cijelom svijetu organizira po četvrti put, kao dio Globalne koalicije za zelene škole pokrenute od strane World Green Building Council organizacije (www.worldgbc.org)

Hrvatski savjet za zelenu gradnju organizirajući ovaj školski program podržat će globalni projekt Green Apple Day of Service za zelenije škole u Hrvatskoj, a istom se sa zadovoljstvom pridružuju Uprava škole OŠ Kajzerica i svi profesori, učenici i roditelji, vlasnica tvrtke MOJ BALKON, članovi Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, te predstavnici medija. Ovogodišnja proslava održava se u Osnovnoj školi Kajzerica“ koja je svijetli primjer dobro promišljenih investicija u školske objekte pri čemu je uz najnovije metode projektiranja, proizvode i tehnologije dostignut vrhunski standard objekta u energetskom smislu, visoka funkcionalnost i udobnost u zgradi, na dobrobit djece i svih koji u školi žive i rade uz radostan dječji osmjeh. Stoga je škola odabrana kao sinonim za kvalitetu škola kakve zaslužuju sva djeca Hrvatske, a Uprava OŠ „Kajzerica“ objeručke prihvatila obilježavanje i proslavu Međunarodnog dana zelenih škola. Učenici OŠ Kajzerica se pripremaju za proslavu Međunarodnog dana Zelenih škola organiziranjem radionica i izradom eko poruka koje će biti postavljene u cijeloj školi. Učenici od 5. do 8. razreda podjeliti će se u timove koji će imati majce različitih boja , a svaki će tim predstavljati jedan aspekt štednje resursa. Nadalje, biti će organizirane i likovne radionice te sadnja cvijeća u suradnji s tvrtkom Moj balkon.

Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, veća produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje za učenje i boravak u školama. Dodatno se smanjuju troškovi održavanja i upravljanja školskom zgradom, što povoljno utječe na gradski proračun.

PROGRAM EVENTA U OSNOVNOJ  ŠKOLI „KAJZERICA“ 07. LISTOPADA 2015.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Adresa: Osnovna škola „KAJZERICA“, Žarka Dolinara 9, 10 020 Zagreb
- Vrijeme eventa: 10,30 h do 11,35 sati

o 10:30 – 10:50 Okupljanje uzvanika i podjela zelenih jabuka
o 10:50 Uvodni govor gospođe Snježane Turalija, izvršne direktorice Hrvatskoga savjeta za zelenu gradnju
o 10:55 Prigodni govor gospodina Igora Rukljača, ravnatelja OŠ „Kajzerica“
o 11:00 Pozdravni govor predstavnika Grada Zagreba  
o 11:10 Projekcija video filma  Green Apple Day of Service u svijetu
o 11:15 Dječja predstava i razgledavanje dječjih radova
o 11:30 Izjava za medije – predstavnik grada, ravnatelj i organizator projekta 
o 11:35 Sadnja cvijeća na galeriji na 2. katu škole u suradnji s tvrtkom „Moj balkon“

Volontirajte za bolje, zdravije i ljepše škole!

Kliknite i postanite VOLONTER na: http://greenapple.org/content/marking-gads-elementary-school-kajzerica

Više informacija o projektu je dostupno i na web stranici:

www.mygreenapple.org i www.centerforgreenschools.org

ZAŠTO ZELENE ŠKOLE?

Više od 700 milijuna djece diljem svijeta (od kojih na tisuće u Hrvatskoj) pohađaju škole koje ne zadovoljavaju standarde zelenih zgrada. Potaknut spomenutim Centar za „Zelene škole“ američkog Savjeta za zelenu gradnju (US Green Building Council) pokrenuo je 2012. globalnu inicijativu za poboljšanje uvjeta u kojima djeca uče tijekom školske godine. 

Green Apple Day of Service uključuje jedan dan volonterske akcije s namjerom da se u školama diljem svijeta osigura čišći i zdraviji zrak te ugodan boravak, uz uštedu energije i prirodnih resursa. Poboljšanjem toplinske izolacije, ugradnjom energetski učinkovitih prozora i vrata, ozelenjavanjem okoliša, ugradnjom pročišćivača zraka, korištenjem eko namještaja i kvalitetnih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela djeci se omogućuje lakše učenje, veća produktivnost i kreativnost te zdravo i sigurno okruženje za učenje i boravak u školama.

Ove godine Green Apple Day of Service ili Međunarodni dan zelenih škola održava se 26. rujna. Nacionalne i lokalne podružnice Savjeta za zelenu gradnju, uz pomoć svojih članova i lokalnih zajednica, organiziraju aktivnosti za pomoć jednoj ili više škola da podigne kvalitetu školske zgrade ili svijest zaposlenika i učenika u smjeru održivosti. 

Pored utjecaja na zdravlje, razvoj i obrazovanje djece, zelene škole imaju veliki potencijal za ostvarenje ušteda u potrošnji vode i energije. Iskustvo stručnjaka Centra za „Zelene škole“ u projektiranju i dizajniranju brojnih škola govori da su zbog svojih „zelenih“ karakteristika škole koje su se odlučile na promjenu uštedjele tisuće dolara. Također, zelene škole su zdravije za boravak i učenje djece, pozitivno utječu na njihovu kreativnost, produktivnost i veseli i zdravi rast.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina