Obavijesti

Kolumne

Komentari 36

A da Most nađe partnera koji će glasati za njegove zakone?

A da Most nađe partnera koji će glasati za njegove zakone?
1

Zamorna je postala ova taktika Mosta. Već drugi puta pregovaraju s HDZ-om o koaliciji i već drugi puta HDZ ne želi podržati njihove zakonske prijedloge. I već drugi put Most traži utjehu u zagrljaju SDP-a.

VIDEO

Prije samo godinu dana Most je tjerao HDZ i SDP na tripartitnu koaliciju.

Zoran Milanović ju je prihvatio, Tomislav Karamarko odbio. Božo Petrov potom je prihvatio HDZ, a odbio SDP.

Činilo se da je tada priča završila. Ali baš i nije.

Tripartitna koalicija nakon toga zaživjela je po modelu "svatko sa svakim, ali ne više od dva puta". Prvo je HDZ sa SDP-om srušio Vladu, onda je Most sa SDP-om raspustio Sabor, a onda su HDZ i SDP bez Mosta izglasali suce Ustavnog suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali ni tu nije došao kraj toj perverznoj igrici po modelu "svatko sa svakim protiv svakog". 

Peđina ucjena

Na to nas je asocirala jučerašnja otvorena ucjena Peđe Grbina upućena Mostu u kojoj se predlaže politička trgovina: SDP će podržati Mostov prijedlog o zamrzavanju plaća državnih dužnosnika, a Most će zauzvrat dići ruku za SDP-ov prijedlog o povećanju minimalne plaće.

A sve to iza leđa HDZ-a.

"Učimo od vas koji ste uspješniji u pregovorima i postavljamo vam političku ucjenu, možete reći i da je to politička trgovina", rekao je Grbin. "Dok vi ne pristanete na tu našu ucjenu, mi ćemo biti suzdržani u vezi s vašim prijedlogom".

Pozicija Mosta u ovom, kao i mnogim drugim slučajevima u ovoj i prošloj Vladi, može se istodobno okarakterizirati prokletstvom i blagoslovom.

Već drugi puta u postizbornim pregovorima izabrali su koaliciju s HDZ-om. I već drugi puta HDZ ih ostavlja na cjedilu. U prošlom mandatu Karamarko im je srušio premijera i izglasao Davorina Mlakara u Ustavni sud, u ovom mandatu HDZ odbija njihove zakonske prijedloge i ignorira famozne predizborne uvjete.

Most se zatim okreće SDP-u, tražeći podršku stranke koju je već dva puta odbio nakon izbora.

Prokletstvo ili blagoslov?

Prije nekoliko dana u javnost je plasirana ideja da SDP s Mostom krene u reformu lokalne uprave, a sada Most traži od SDP-a da podrži njihov prijedlog o zamrzavanju plaća. Prijedlog koji je HDZ nazvao populističkim.

Što je tu prokletstvo, a što blagoslov, svatko procjenjuje za sebe.

Je li prokletstvo koalirati s partnerom koji biranjem sudaca Ustavnog suda, kako reče Vlaho Orepić, ugrožava nacionalnu sigurnost, koji u INA-i ugrožava nacionalne interese, koji odbijanjem teritorijalnog preustroja, ZERP-a i drugih tema ugrožava predizborni dogovor s Mostom?

Ili je to zapravo blagoslov: primarno je bilo dovesti desnicu na vlast, dokopati se vlasti, fotelja, sinekura, političkih imenovanja u državnim tvrtkama, dok će se o programskim tricama i kučinama dogovarat će se u hodu. 

S HDZ-om ili bez njega, svejedno.

Nelojalnost ili nužda?

S druge strane, je li prokletstvo obraćati se za pomoć SDP-u, stranci s kojom su postizborni pregovori uvijek bolje išli, te tako na određeni način priznavati grešku i u isto vrijeme iskazivati nelojalnost koalicijskom partneru? 

Ili je to ipak blagoslov: ako ne ide s partnerom u Vladi, Mostu uvijek ostaje mogućnost pronalaženja partnera u oporbi?

Uostalom, sa SDP-om su raspustili parlament kojeg su Karamarko i HDZ željeli presložiti.

Pitanje je, međutim, čemu vodi sve ovo "tripartitno" preskakivanje.

Most je već drugi puta izabrao HDZ, već dva puta s HDZ-om je detaljno i sustavno pregovarao i već drugi puta žali se da mu HDZ ne daje podršku u njihovim zakonskim prijedlozima.

Ako je tako, Mostu preostaju dvije stvari: da konačno raskine taj savez ili da začuti i pomiri se sa sudbinom. 

Spas kod ljubavnice

A ne da se svaki puta kad zapne s HDZ-om u očaju obraća SDP-u, kao što razočarani muž trči ljubavnici, zahtijevajući od stranke koju je već dvaput odbio da mu pomogne u ispunjavanju njihovih predizbornih obećanja i ispravljanju prekršenih postizbornih dogovora.

Naravno, sve je to legitimno, ali je postalo dozlaboga zamorno. Pa čak dobrim dijelom i predvidivo.

Most bi se trebao naći pogođenim i uvrijeđenim zbog jučerašnje sarkastične primjedbe Peđe Grbina. A onda bi trebao pronaći koalicijskog partnera s kojim će moći usvajati svoje zakonske prijedloge.

Ili već jednom odustati od njih, od svojih slavnih inicijativa, od svojih opozicijskih eskapada, populističkih parola, predizbornih trikova i od čitavog ovog zatupljujućeg ringišpila na kojem nas vozika već drugi mandat. 

Pa ne može stalno biti kriv onaj drugi. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'