Obavijesti

Kolumne

Komentari 97

To su 'produžene ruke' HDZ-a: Hvidra, Kaptol, šatoraši, sudovi

To su 'produžene ruke' HDZ-a: Hvidra, Kaptol, šatoraši, sudovi
1

Andrej Plenković optužio je ovih dana GONG da je "produžena ruka SDP-a". Istodobno, premijer izbjegava rat s Hvidrom, "produženom rukom" HDZ-a koja godinama djeluje kao "isukani mač" HDZ-a u borbi za vlasti.

VIDEO

Pomalo nestvarno zvučala je nedavna objava Andreja Plenkovića povodom rasprave o imovinskoj kartici Dubravke Šuica da je "GONG produžena ruka SDP-a".

Jer ta objava dolazi od premijera koji se već godinama na vlasti održava upravo zahvaljujući rukama (ne nužno produženim) bivših SDP-ovaca.

Međutim, sve do sada Plenkovića to nije smetalo. Ni da se radi o rukama ljudi koji su nekad bili njegovi politički protivnici, ni to što su bili povezani sa Zoranom Milanovićem, ni što te zastupničke ruke SDP-ovih prebjega poništavaju volju birača.

Ali eto, smeta ga "kvazineovisni GONG" kojega je etiketirao kao "produženu ruku SDP-a" samo zato što "postavlja ista pitanja koja je postavljao zastupnik Peđa Grbin", spominjući pritom čak i "trbuhozborce i trbuhozborke".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U isto vrijeme, ali nimalo slučajno, Andre Plenković nalazi se na udaru Hvidre, braniteljske udruge na čijem čelu se nalazi zastupnik HDZ-a i koja je godinama služila kao "produžena ruka HDZ-a".

Hvidra prijeti blokadom Hrvatskog sabora i prosvjedom na Markovu trgu, diže hajku na Milorada Pupovca, inače člana vladajuće većine, prijeti i proziva institucije koje štite Pupovca, baš kao što je godinama služila kao "isukani mač HDZ-a" u obračunu s političkim protivnicima.

Danas se na njezinoj meti zapravo nalazi Plenković.

Obaranje ruke

Ipak, premijer je zaključio da mu je lakše i svakako isplativije, da ne kažemo sigurnije, započinjati svađu s GONG-om, "produženom rukom SDP-a", nego "obarati ruku" s Hvidrom, "produženom rukom HDZ-a". Ili neke njegove frakcije.

I koliko god bizaran bio Plenkovićev napad na GONG, toliko je on znakovit jer otvara temu o "produženim rukama" na političkoj sceni.

Čija "produžena ruka" je Plenković? Neki kažu Bruxellesa. Čija "produžena ruka" je Kolinda Grabar Kitarović? Neki kažu Washingtona. A čija "produžena ruka" je Zdravko Marić? Neki su rekli Agrokora. Neki kažu Bruxellesa. Neki kažu međunarodnih kreditora.

I koje su sve "produžene ruke" HDZ-a?

Crkvena ruka

U prvom redu, to je Katolička crkva, još od pamtivijeka. Kao institucija, ona amenuje svaku HDZ-ovu vladajuću garnituru. Njezini visokorangirani dužnosnici otvoreno navijaju za HDZ. Ili makar huškaju protiv njegovih političkih protivnika.

To je svakako Hvidra, zajedno s mnogim braniteljskim udrugama i savezima udruga, uključujući tu generalske zborove, vukovarske stožere i braniteljske šatore. Svi su oni marljivo radili za HDZ.

Tu su onda i brojne klerikalne organizacije, udruge i strančice koje HDZ mobilizira kad god treba uzburkati političku scenu i motivirati biračko tijelo, a odbacuje ili zamrzava u vremenima kad HDZ-u treba period mirne vladavine.

Mnogi su spremni reći da je javna televizija jedna od tih produženih ruka HDZ-a. Pa onda i sve državne institucije, uredi i povjerenstva koje HDZ koristi ili sakati po svojoj mjeri i interesima.

HDZ-ova ruka na pravosuđu

Tu su onda svakako i Uskok, DORH i njegovi šefovi koje Plenković zove na presicu u Vladu. Tu bi mogli biti i sudovi koji oslobađaju premijerove savjetnike od optužbi za izvlačenje novca.

Tako onda dolazimo do stranaka. MOST je bio "produžena ruka" koja je dvaput dovela HDZ na vlast. To je sada i HNS, stranka koja je HDZ zadržala na vlasti. Tu je Milan Bandić koji šuruje s HDZ-om, ali i Anto Đapić koji je najavio predsjedničku kandidaturu samo da bi od nje odustao u korist Kolinde Grabar Kitarović.

I kad smo kod predsjednice, neki su rekli da je i Vojislav Šešelj bio "produžena ruka" u njezinoj kampanji 2015. godine. Zoran Milanović tvrdi da je to danas Aleksandar Vučić.

I kad se sve to stavi na hrpu, Plenkovićeve optužbe na račun GONG-a postaju još smješnije.

Čekići u rukama

Premijer vadi tešku verbalnu artiljeriju u obračunu s udrugom koja samo traži objavu imovinske kartice nove povjerenice Europske komisije, i to povjerenice za demokraciju koja bi u svojoj misiji trebala polagati najveću pažnju na transparentnost, izbjegavajući time puno teži rat s HVIDRA-om, "produženom rukom" HDZ-a koja prijeti prosvjedima, blokadama, čak i "motikama, sjekirama i vilama".

I koja napadajući Pupovca zapravo napada Plenkovića.

Ali nema hrabrosti to javno reći. Niti ima hrabrosti pobuniti se protiv HDZ-ove korupcije, kriminala, klijentelizma, netransparentnosti, afera i skandala jer misli da bi joj to moglo biti kontraproduktivno.

"Produžena ruka" HDZ-a ne usuđuje se, barem javno, ugristi ruku koja ju hrani. Niti se Plenković usuđuje skratiti onu "produženu ruku" bez koje ne može na izbore. 

Ruka ruku mije, a produžena ruka još više.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang