Obavijesti

Kolumne

Komentari 57

Dalić priznala da država ne može i ne želi suzbiti uhljebe

Dalić priznala da država ne može i ne želi suzbiti uhljebe
1

Martina Dalić otvorila dušu i izjavila kako bi privatizacija HEP-a dovela do transparentnijeg i profesionalnijeg upravljanja kompanijom, ali da bi se time onemogućilo uhljebništvo. Drugog načina ona očito ne vidi.

VIDEO

Martina Dalić napokon je otvorila dušu.

"Listanje HEP-a na burzi", objasnila je potpredsjednica Vlade, "dovest će do transparentnijeg i profesionalnijeg upravljanja ovom kompanijom koja je sada u stopostotnom državnom vlasništvu, a time će se i onemogućiti uhljebništvo".

U nedostatku boljih argumenata, Dalić je odlučila reći istinu.

A ona je odavno poznata: država netransparentno i neprofesionalno upravlja svojom, dakle imovinom svih svojih građana, i služi se njome za uhljebljivanje podobnih, od rodbine preko kumova do stranačkih drugova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ipak, trebala je doći potpredsjednica Vlade, osoba sa stažem u nekoliko bivših Vlada i osoba čiji je suprug postavljen za direktora Ine neposredno nakon što je ona postala ministrica u Vladi Jadranke Kosor, kako bi javnosti obznanila da se jedino privatizacijom može bolje upravljati državnom imovinom.

Jer ona se u državnim rukama zlorabi, a pod njezinom paskom propada.

Država, to je njihovo

Dalić je priznala da ni ona, ni njezina stranka, ni njezine Vlade u kojima je sudjelovala nisu mogle napraviti ništa na transparentnijem poslovanju državnih tvrtki, a kamoli na spriječavanju uhljebništava.

To je suprotno nekakvoj osnovnoj logici da bi državno vlasništvo trebalo biti transparentno budući da je riječ o javnom dobru.

Poslovanje pod paskom države trebalo bi biti profesionalnije jer dolazi od samog vrha vlasti. Prema državnom vlasništvu, po nekoj logici nama očito tako nedostižnoj, trebalo bi se odnositi odgovornije, poštenije, profesionalnije ili što bi rekla Dalić, "transparentnije".

Ali to očito godinama nije bio slučaj. 

Godinama u kojima je i sama Dalić sudjelovala u vlasti, godinama u kojima je njezina stranka (ili stranka iz koje je izašla, ali u njezinoj vladi sada sudjeluje) u ogromnom postotku obnašala vlast. I godinama u kojima je u prvom redu HDZ, a onda i ostale stranke, koristio HEP i ostale firme kao poligon za uhljebljivanje.

Pa čak i za fiktivno zapošljavanje, kao u opjevanom slučaju HDZ-ova povratnika iz Australije Rade Buljubašića koji je u eri Ive Sanadera godinu dana primao plaću u HEP-u, a nije se pojavljivao na poslu.

Uhljebi kreću na Inu?

I ono najgore, Martina Dalić je priznala da država ne može na tom planu učiniti ništa, osim privatizirati državne kompanije, odnosno odreći se svog vlasničkog udjela.

Privatizacija, po njezinim riječima, dovest će do transparentnosti i spriječit će uhljebljivanje.

Ali onda se možemo zapitati još nešto: ako će prodaja četvrtine državnog udjela u HEP-u spriječiti uhljebljivanje u toj tvrtki, hoće li onda državna kupovina ostatka Ine omogućiti uhljebljivanje u toj kompaniji?

Hoće li to onda postati novi poligon za namještanje stranačkih kadrova, rodbine ili supružnika? A sve pod egidom "energetske neovisnosti".

Nadalje, ovo obrazloženje otvara pitanje što Martina Dalić i njezina Vlada namjeravaju učiniti s ostalim državnim udjelima u tvrtkama i ustanovama? Ako je privatizacija jedina mogućnost za transparentnije poslovanje i borbu protiv uhljebništva, hoće li se onda krenuti u opću rasprodaju?

Lako bi bilo zamisliti privatizaciju u Vodama, Šumama, Cestama i mnogim javnim ustanovama u kojima se uhljebi talože poput sedimentnih stijena. Ali mnogima bi primamljivo zvučala i privatizacija na Hrvatskoj radioteleviziji, kao leglu netransparentnosti, neprofesionalnosti i uhljebništva, jer država evidentno ne pokazuje namjeru da u toj javnoj ustanovi uvede red i ustanovi kriterije.

I time dolazimo do ključnog pitanja: ako država nije sposobna voditi državne tvrtke i javne ustanove, što ćemo s onima koji vode takvu državu?

Mentalni sklop

Vladajuće stranke su one koje u ime države upravljaju tim tvrtkama i snose odgovornost za sve ono što je Martina Dalić nabrojala kao problem. Opravdano je stoga upitati kako se njih može promijeniti, njihov mentalni sklop, njihove navike i obrasce ponašanja. U sklopu kojih se u državne tvrtke i dalje dovlače kumovi, pizza majstori, kolege i rodbina, supružnici i stranački drugovi, a onda sve to proglašava "političkim imenovanjem". 

Osim onda kad se to naziva "stručnim".

Hoćemo li možda, po toj logici, trebali privatizirati i samu državu?

(Osim ako to već nismo odavno učinili...)

Zadatak je stranaka i ljudi koji vode državu da se bore protiv uhljebništva, netransparentnog vođenja poduzeća, a ne da silom traže vanjska rješenja kojima bi spasili državu - od njih samih.

Otprilike onako kako se Ivan Kovačić bori protiv "zapošljavanja po babu, stričevima i političkoj podobnosti", a onda u svom ministarstvu bez natječaja zapošljava suprugu svog kolege iz Mosta.

Možda će stranke uskoro izgubiti tvrtke, ali zato će se grčevito držati države. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang