Obavijesti

Kolumne

Komentari 41

Agresija je doista kriva za sve. Ali korupcijska agresija HDZ-a

Agresija je doista kriva za sve. Ali korupcijska agresija HDZ-a
1

Premijer Andrej Plenković otkrio je razlog zbog čega je hrvatski BDP na dnu Europe. Za sve je kriva agresija. I Plenković je u pravu. Samo, 30 godina kasnije nije kriva srpska agresija, već agresija HDZ-ove korupcije.

VIDEO

Pitao Zoran Šprajc premijera Andreja Plenkovića "zašto nema velikih reformi". 

Na što je on uvrijeđeno odvratio: "Kako nema? Na današnjoj sjednici Sabora izglasan je Zakon o državnim blagdanima".
To je velika reforma.

To da ćemo dan dolaska HDZ-a i Franje Tuđmana na vlast u socijalističkoj Hrvatskoj slaviti kao Dan državnosti, kao i da ćemo praznikom označiti dan kad je pao Vukovar. 

To Plenković smatra pod "velikim reformama".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali čak to nije bilo ono najbizarnije u sinoćnjem premijerovu gostovanju na RTL Direktu. Ima nešto puno bolje.

"Kriva je agresija"

Pitao Šprajc premijera zna li da smo po BDP-u skoro najgori u Europi. A on je spremno uzvratio: "Jesu li naši susjedi Slovenci, Mađari, Slovaci ušli prije nas u EU? Jesu. Jesu li imali agresiju? Nisu".

To je Plenkovićev odgovor na pitanje zašto Hrvatska, zemlja koja je već šest godina članica EU i u kojoj je od agresije prošlo 28 godina, značajno zaostaje za drugim europskim državama, pa i susjednim.

"Ajmo se naći za otprilike osam godina pa ćemo onda povući crtu i vidjeti gdje je Hrvatska bila prije 2013. kad nije bila u EU-u i sad kad je", reče Plenković.

I vjerojatno je u pravu: hrvatsko propadanje doista je posljedica agresije, ali one HDZ-ove.

Korupcija i destrukcija

Posljedica je sustavne, postojane, dosljedne korupcije i destrukcije, pljačke, kriminala, otimačine, tajkunske privatizacije i svega onoga što se događalo u pozadini agresije, kao i desetljećima nakon nje.

Srpska agresija završila je Olujom, službeno mirnom reintegracijom Podunavlja, a Franjo Tuđman tada je obećao da Hrvatska ide "iz pobjede u blagostanje". 

Ivica Račan i njegova Vlada uspjeli su u tri godine izgraditi autoceste do Rijeke i Splita. 

Ivo Sanader hvalio se velikim gospodarskim uspjesima, BDP je išao i do sedam posto, Hrvatska je uzimala zamah, rasli su gospodarski pokazatelji, a onda je uslijedio sunovrat.

Nakon kojeg su HDZ i njegov premijer, zajedno s mnogim ministrima, završili na sudovima, posljedice korupcijske vladavine mjerile su se u desecima milijardi kuna, novca koji je izvučen iz Hrvatske, ispumpan kroz crne fondove i privatne kanale, industrija je devastirana, građani osiromašeni...

To je bila agresija.

Pucanje korupcijskog čira

Naravno, Hrvatska je osjećala posljedice agresije kada su je neprocesuiranje ratnih zločina i samoubilačka avantura u BiH stajali ulaska u Europsku  uniju zajedno s drugim državama istočne Europe. Zbog ratnog nasljeđa godinama je kaskala u pregovorima s EU koji su otvoreni tek uhićenjem Ante Gotovine.

A posljedice ratne agresije osjeća i danas, ali kroz bujanje broja branitelja čiju naklonosti i glasove HDZ beskrupulozno kupuje javnim novcem.

Sanader se nije vadio na agresiju u doba njegove vladavine, kad je baštinio pozitivne trendove iz Račanova mandata i hvalio se velikim gospodarskim postignućima, sve do svjetskog financijskog kolapsa.

Odnosno, do pucanja HDZ-ova korupcijskog čira.

Od agresije, one srpske, Hrvatska je prošla period oporavka, napretka, a zatim korupcije i kriminala koji su 2019. godine ostavili dublje tragove od ratnih razaranja 1991. godine.

Nova agresija HDZ-a

Hrvatska danas, skoro trideset godina od agresije, trpi masovni agzodus, trpi nove korupcijske afere, trpi nove posljedice bujanja državnog aparata nauštrb socijalnih, obrazovnih, zdravstvenih usluga. Trpi novu agresiju HDZ-a na institucije, proračun, pravosuđe, policiju, medije, društvo...

Kad se ne vadi na nasljeđe Milanovićeve vlade, Plenković se vadi na srpsku agresiju koja mu nije samo alibi za gospodarsko nazadovanje, već i za motiviranje svojih birača koje njegova stranka, zajedno s braniteljima i radikalnom desnicom, uporno drži u ratnoj psihozi.

Agresija je alibi, ali i politička platforma, predizborna parola, motivacijski poklič članovima i biračima HDZ-a pred kojima HDZ mora nekako objasniti zašto Hrvatska i dalje propada.

I nema nikakve sumnje da će i za osam godina, kad je Plenković obećao da će se Hrvatska približiti svojim naprednijim susjedima, rat opet biti kriv za sve. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....