Obavijesti

Kolumne

Komentari 72

Akcija Agrokor bit će parada ako se ne krene prema politici

Akcija Agrokor bit će parada ako se ne krene prema politici
1

Premijer Plenković iskoristio je jučerašnju akciju uhićenja direktora Agrokora kako bi najavio gašenje saborskog Istražnog povjerenstva. HDZ bi radije da se cijela akcija završi na računovođama nego na političarima.

VIDEO

Andrej Plenković opet se pokušao ogrebati za svoj komadić zasluga.

"Mi smo dobili izbore na politici koja je u sebi sadržavala ne samo političku stabilnost, gospodarski razvoj, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost, nego i da vratimo povjerenje u institucije i političke stranke", izjavio je premijer nakon jučerašnjeg početka akcije Agrokor.

I premda je prije tjedan dana javno pozvao pravosudna tijela da "izvide kakav je karakter nepravilnosti, koje bi mogle imati i karakter nezakonitih radnji u Agrokoru", jučer je naglasio da ne želi komentirati početak procesa.

Procesa za kojeg je Gordan Jandroković još ovoga ovoga vikenda bio siguran da će započeti. 

I procesa kojeg su i Jandroković i Plenković dočekali kao ključni argument za gašenje saborskog Istražnog povjerenstva koje nije još ni započelo s radom.

Pa ako Plenković tako namjerava vratiti povjerenje u institucije, onda bi možda bilo bolje da se prestane toliko truditi.

Jandroković u akciji

Dovoljno je već napravio imenovanjem dvojice sudaca Ustavnog suda koji su suprotno zakonu srušili presude Ivi Sanaderu, kao i famoznom presicom s Dinkom Cvitanom nakon koje se glavnoj osumnjičenici u aferi s dnevnicama u Vladi gubi svaki trag, a drugi osumnjičenik je nakon toga prešao na stranu HDZ-a u Saboru.

Sada je, pak, Plenković spremno dočekao akciju koju je Jandroković ovog vikenda najavio kako bi poručio da nema više smisla istraživati što se sve događalo oko Agrokora.

I ponovno je odbio imenovati ljude i stručnjake koji su pisali lex Agrokor. Spomenuo je ministarstva i stručne službe, kao i neke vanjske suradnike, ali njihova imena ponovno je uskratio. I naravno, po tko zna koji puta izuzeo Zdravka Marića od odgovornosti za Agrokor.

Tako HDZ vraća povjerenje u institucije i političke stranke.

HDZ dribling

Sada, naravno, ispada da je HDZ predriblao SDP u natezanjima oko istražnog povjerenstva za Agrokor: oporba je ucjenjivala ustavnim sucima, da bi na koncu digla ruke za dvojicu kompromitiranih sudaca (koji su se priključili bivšem HDZ-ovu ministru koji se lažno predstavljao) i našla se u situaciji da ostane bez povjerenstva.

Reklo bi se, tko s HDZ-om tikve sadi...

Profesorica ustavnog prava Sanja Barić danas je u Novom listu upozorava da HDZ preširoko tumači zakon o istražnom povjerenstvu, te da je tom tijlu otvoren put prema istraživanju svega što po naravi ne spada u predmet kaznenog postupka.

"Primjerice, pisanje lex Agrokor je pitanje pristupa na informacije, nema nikakve veze s kaznenim djelom i jasno je da bi se povjerenstvo trebalo i time baviti, a ne da ga se ukine", rekla je Barić. "HDZ preširoko tumači pravne norme, to ne proizlazi iz logike instituta istražnog povjerenstva".

A gdje su političari?

U jučerašnjoj akciji nije uhićen niti jedan političar, što sugerira da je otvoren prostor za raspravu pred istražnim povjerenstvom o svemu što je prethodilo i što je dovelo do kriminala u Agrokoru.

No, to je od početka bilo ono što HDZ nije želio. Kao što nije želio vratiti povjerenje u institucije, već ovladati njima, tako ne želi ni vratiti povjerenje u politiku, već odbaciti Agrokor kao HDZ-ov "istočni grijeh".

Neka se politika i pravosuđe bave Todorićevim direktorima, računovođama i knjigovođama (minus Zdravko Marić), ali ne i političarima, ministrima i njihovim pajdašima koji su stvorili, sponzorirali, štitili i na kraju preuzeli Agrokor.

Kako se politika odnosila prema Agrokoru ovih dvadeset i kusur godina, tako se politika odnosi prema rješavanju problema Agrokor: uz muljaže, opsjene, sumnjivo pisane zakone, razne interesne skupine, protuustavne odredbe, a sada i izbjegavanje saborskih istraga.

Jedan grijeh liječi drugim. 

Zdravko HDZ

Umjesto da ispuni vlastito obećanje i "razmrsi sve ovo do kraja", jer je to - kako reče - "zdravo i higijensko za ovo društvo", Plenković distancira politiku od cijelog meteža, kao da se ona ne nalazi duboko u temeljima Agrokora.

Ako premijer želi higijenu, onda je politika prva u redu za pranje.

I za tu politiku mora biti zaduženo Istražno povjerenstvo Hrvatskog sabora. Barem zasad.

Nažalost, premijer i dalje misli da "može što hoće", pa se i sada - kao i u slučaju izbacivanja Mosta i rušenja Vlade - više bavi politikantskim manipulacijama, nego utvrđivanjem istine.

"Policija, DORH i pravosuđe rade svoj posao, a izvršna i zakonodavna vlast svoj", reče jučer Plenković. "U tome smo uspjeli". 
A znamo kako HDZ definira uspjeh. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode