Obavijesti

Kolumne

Komentari 115

Ako nije otišla zbog nesreće, trebala je otići zbog muljanja

Ako nije otišla zbog nesreće, trebala je otići zbog muljanja
1

Kao da nije bilo dovoljno loše da je u nesreći bez vozačke dozvole udarila dijete i poslala ga u bolnicu, ministrica Žalac jutros je u svojoj izjavi naslagala novi niz nedosljednosti, nelogičnosti, dvoličnosti pa i muljanja.

VIDEO

Ako ni zbog čega drugog, Gabrijela Žalac trebala bi otići iz Vlade nakon njezina današnjeg obrazloženja svoje subotnje nesreće u Vinkovcima.

Koji je doista izgledao kao politički karambol u slow motionu.

Rekla je da je u subotu ponudila ostavku premijeru, premda su iz Vlade tada poručili kako "nije ponudila ostavku". Jutros je ministrica ostavku preinačila u tvrdnju da je "stavila mandat na raspolaganje".

Objasnila je da nije produživala vozačku dozvolu koja je imala ograničenje na 10 godina jer je "čekala pregled", ali nije znala reći novinarima koji je to pregled bio zbog kojeg je imala ograničenje. 

Branila se da je "vozila samo vikendima", ali riječ je o 140 vikenda od 2016. godine. I riječ je o vikendima prije nego što je postala ministrica: u lipnju 2016. istekla je dozvola, u listopadu 2016. imenovana je ministricom.

Kazala je da od subote nije mogla davati izjave jer je bila "prepotresena", premda je već u nedjelju uredno sudjelovala na krštenju u Vinkovcima.

Tisuću dana

Priznala je grešku zbog nevažeće vozačke dozvole koju "nikada nije provjeravala", iako se radilo o punih tisuću dana. Niti jedan od tih tisuću dana ministrica, ona koja čeka "pregled", nije slučajno bacila oko na dokumente koje koristi svaki vikend.

I ono najbolje: vidno uplakana Žalac bila je puna kajanja i prihvaćanja krivnje, ali ipak nije dala neopozivu ostavku. Onaj tko misli da je kriv, naprosto ode iz Vlade. Ne stavlja svoju sudbinu u ruke premijera s kojim odigra dupli pas kako bi on pokazao moć i podijelio lekcije javnosti, a ona zatim ostala u Vladi.

Eto, ministrica je htjela otići, ali Plenković joj nije dozvolio.

Stoga ponovimo: ako već nije trebala otići zbog nesreće i vožnje bez vozačke dozvole, Žalac bi trebala otići zbog jutrošnjeg igrokaza popraćenog suzama, kajanjem, licemjerjem, nedosljednostima, pa i muljanjem.

Žalac se pravi da nudi mandat na raspolaganje kako bi Plenković tu ponudu odbio.

Ništa manje od toga nije se moglo ni očekivati. 

Bahata ministrica

Ako je Žalac tri godine bahato vozila bez vozačke dozvole, onda je ništa nije sprječavalo da javnosti ponudi jednako bahato, nelogično, nekonzistentno obrazloženje. 

Kršenje zakona dozvoljeno je ako se, kako reče Plenković, radi o "prekršaju". Dozvoljeno je ako to radi ministar u Vladi, tisuću dana, 140 vikenda zaredom, i pritom još sudjeluje u prometnoj nesreći. Ministri su samo ljudi, naročito kad se pravdaju zbog kršenja zakona, osim onda kad su bolji od ostalih ljudi, kad imaju povlastice i imunitet.

Nema sumnje da je Žalac bilo važnije da joj nije istekla članska iskaznica HDZ-a. Sve drugo je lako.

I tako, uplakana ministrica je muljala, a europejski premijer je optuživao novinare da su "egzaltirani". 

To je na tragu onoga što nas je Plenković odavno naučio: problem je samo ono što on proglasi problemom. Sve ostalo je ispod njegove razine. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode