Obavijesti

Kolumne

Komentari 168

Ako si "autentični domoljub", smiješ lažirati diplomski rad

Ako si "autentični domoljub", smiješ lažirati diplomski rad
1

Poništena diploma Vase Brkića možda je sramota za njega i šefa mu Karamarka, ali ne i za HDZ. Stranka se nagledala lažnih doktora, lažnih invalida, lažnih branitelja...

VIDEO

Odlično se snašao Milijan Brkić zvani Vaso.

Nakon što mu je poništena krivotvorena diploma Visoke policijske škole, on je prvo okrivio Kukuriku koaliciju za podmetanje, zatim impresionirao javnost širokim vokabularom koji uključuje izraze kao što su "nekompetencija, neznanje, nesnalaženje", posegnuo je čak i za stilskim figurama poput "pokušaja zamagljivanja realnosti", da bi na koncu ušao u meritum stvari.

"Ja sam radio na radnim mjestima za koje je propisana visoka stručna sprema, a po tadašnjoj uredbi Vlade je bilo propisano da osoba koja ima stručni stupanj niži od propisanog da može obnašati poslove i funkcije radnog mjesta na koje je postavljena", izjavio je Milijan Brkić za Novu TV.

Znači - ako prođe, prođe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On se pobrinuo da pribavi diplomu, ma kakva god ona bila, a ako ona ne prođe, ako ga budu tražili da vrati pare, onda se još uvijek može pozvati na uredbu Vlade koja mu omogućava da te poslove obavlja bez diplome.

Nije li se toga genijalno dosjetio?

Domoljub i branitelj

Njegovo obrazloženje zvuči bolje čak i od tvrdnje Tomislava Karamarka kako je Vaso Brkić "autentični domoljub i branitelj". A znamo da je autentičnim domoljubima svašta dozvoljeno. Pa i falsificiranje.

Uglavnom, Vaso Brkić je uspio smisliti argument kako da zadrži sav novac koji je nezakonito zaradio na ime krivotvorene diplome. Ona mu ionako nije trebala na poslovima koje je obavljao. Ali on ju je za svaki slučaj nabavio.

Ako ni zbog čega drugog, onda je samo zbog ove logičke vratolomije Vaso zaslužio jednu počasnu diplomu. Ili barem članstvo u HDZ-ovoj Akademskoj zajednici "Dr. Ante Starčević".

I tako, glavni tajnik HDZ-a ostao je bez diplome. To je sramota za njega, ali on je ipak tako ne doživljava. To je sramota za njegova šefa, ali on se snalazi kako zna i umije. Međutim, teško je reći da je ovo neka velika sramota za HDZ. On je već navikao na svakakve stvari - na lažne doktore, lažne branitelje, lažne generale, lažne invalide, lažne domoljube...

Ovo je sramota za državnu instituciju koja je zapošljavala ljude s krivotvorenim diplomama, raspoređivala ih na odgovorna mjesta, poput šefa osiguranja predsjednika države, ali je sramota i za instituciju koja je izdavala (bolje reći, štancala) lažne diplome.

Ali i na to smo navikli. I mnogo ugledniji hrvatski fakulteti radili su - a možda još uvijek rade - iste stvari: prodaju ispite, diplome, doktorate, što god treba. Jadan Vaso je ipak uložio neki trud u to, što bi se reklo, kompiliranje. 

Lažni magistri

A opet, kao da je to sad neka velika politička priča. Imali smo mi čak i lažne magistre koji su također "kompilirali radove svog mentora", pa su bez problema vodili političke stranke, sjedili u parlamentu, obnašali gradonačelničke dužnosti. Svega smo se u ovoj zemlji nagledali, pa nam jedan "autentični domoljub s lažiranom diplomom" ne predstavlja neki veliki problem.

Čak se ni Zoran Milanović ne bi trebao baš tako otvoreno naslađivati s Vasinom diplomom. 

Naime, Vaso je možda lažirao diplomski rad, ali barem se sjeća kako se on zvao. Za razliku od SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel koja je nedavno na HTV-u uporno odbijala odgovoriti na pitanje kako se zvao njezin diplomski rad na Prometnom fakultetu.

Da bi se kasnije otkrilo kako je fakultet njezin rad o "Unaprijeđivanju plovnih puteva u RH" - na žalost ili na sreću - uništio.

Uglavnom, Milijan Brkić je krivotvorenjem (ili kompiliranjem) diplomskog rada prekršio zakon, ali to je još najmanja stvar u njegovoj biografiji. Ako je mogao kao zapovjednik specijalne policije odbiti zapovijed svojih pretpostavljenih da 2001. godine razbije barikade kod Sinja, ako je mogao osumnjičene za zločine u Gruborima obavještavati da su "na popisu" i da će dobivati "poziv od policije", onda je mogao i "komplirati" tuđi diplomski rad.

To rade "autentični domoljubi". Oni drugi moraju raditi autentične diplomske radove.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković