Obavijesti

Kolumne

Komentari 387

"Atomski zdesna!" Napad koji je Kolinda najmanje očekivala

"Atomski zdesna!" Napad koji je Kolinda najmanje očekivala
1

Odmah na početku svog mandata Kitarović se, posve nenadano, našla na udaru čelnika konzervativne udruge Vigilare, Johna Vice Batarela, na pitanju pobačaja.

VIDEO

Stipe Bartulica bio je punih pet godina savjetnik predsjednika Ive Josipovića. Njegov kolega iz udruge Vigilare Vice John Batarelo u predsjedničkoj kampanji dao je podršku Kolindi Grabar Kitarović.

Njihova udruga koja oko sebe okuplja takozvane nove konzervativce vrlo je rijetko javno kritizirala Ivu Josipovića, pa čak ni onda kad se bivši predsjednik javno izjasnio protiv referenduma o braku, za koji su se Bartulica i Batarelo zajednički zalagali, kao ni onda kad se Josipović po pitanju pobačaja, također važnog pitanja za te nove konzervativce, izričito izjasnio za pravo žene na izbor.

No, kad je Kolinda Grabar Kitarović zasjela na Pantovčak i riješila se Bartulice, odmah je zaradila žestoku kritiku njegova kolege Batarela.

On joj ovoga tjedna, prvo na statusu na Facebooku, a onda i u otvorenom pismu, javno zamjera što se prilikom posjeta SAD-u sastala s Billom i Hillary Clinton, "poznatim promotorima kulture smrti", odnosno prava žene na pobačaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

On upozorava kako "predsjednica mora imati jasan stav o pobačaju", te da po tom pitanju "nema mjesta za oportunizam i pragmatičnosti". "Ili imaš stav i braniš ga ili nemaš stav i koristiš svakakve mlakušne izgovore", poručio je Batarelo.

Prvi udarac

Bio je to prvi udarac na Kolindu Grabar Kitarović s desnice, i to one desnice kojoj ona navodno, kao "moderna konzervativka", želi pripadati. I taj udarac uslijedio je upravo na pitanju za koje se očekuje da će, nakon braka u Ustavu, biti sljedeće na meniju konzervativnih revolucionara.

Vice Batarelo traži da se Kolinda izjasni o pobačaju, i to će učiniti na sutrašnjem sastanku na Pantovčaku, iako je ona to u kampanji i učinila. I to ovako: "Ja sam za život, ali i za pravo na izbor. Nisam za zabranu pobačaja, zato što ona nigdje i nikome nije donijela dobro".

Ona je, dakle, "pro life" i "pro choice", što bi inače trebali biti suprotstavljeni stavovi. Batarelo, međutim, nije time zadovoljan.

Iako to nije izrekao, njegova reakcija na posjet Kitarović zakladi Clintonovih, one koja, kako je napisao, "nije samo izrazito pro-choice nego aktivno i financijski promiče pravo na abortus", daje naslutiti da bi on od hrvatske predsjednice koju je podržao u kampanji očekivao žešći pristup pobačaju.

Ne samo izjavu kako je ona "za život", nego kako je i "protiv pobačaja".

A to cijelu ovu konzervativnu temu diže na mnogo višu razinu.

Koristi priliku

Od Ive Josipovića to nikada nisu tražili, ali Batarelo očito koristi priliku da predsjednicu koja se deklarirala modernom konzervativkom i koja uvodi u hrvatsku politiku one vjerske elemente koje dosad nismo imali prilike vidjeti, usput iskoristi za promociju njegovih i stavova udruge Vigilare.

Što je njegovo demokratsko pravo.

Međutim, time se vraćamo na ono pitanje koje nas je zapravo mučilo od samog ulaska Kolinde Grabar Kitarović u kampanju: koje stavove ona doista zastupa?

Je li za pravo na život ili za pravo na pobačaj? Je li umjerena građanska ili radikalna desničarska političarka? Je li sekularna ili religiozna političarka? Je li za pomirenje ili isključivost?  Je li svačija predsjednica ili samo onih koji su je birali?

Vicu Batarela sigurno muči isto pitanje.

S jedne strane, Kolinda nameće hrvatskoj javnosti posve neprimjerene vjerske motive, a s druge promovira liberalan stav, Batarelo ga naziva čak i "izrazito lijevo-liberalnim", na pravo žene na izbor i općenito, barem u posljednjem američkom nastupu,  jačanje ljudskih svih prava žena.

A u to spada i raspolaganje vlastitim tijelom.

S jednom bitnom distinkcijom. Kitarović privatno može biti protiv abortusa, no važnije je što o tome misli kao predsjednica Republike.

Što misli o sve češćem "prigovoru savjesti" hrvatskih liječnika po pitanju pobačaja? I hoće li se aktivno suprotstaviti eventualnoj referendumskoj inicijativi za zabranom pobačaja, u skladu s njezinim obećanjem iz kampanje?

S tim ne mora na čistu biti samo Vice Batarelo, nego i hrvatski građani.

Miljenica desnice

On javno priznaje da je podržao Kitarović zato što je od nje imao stanovita očekivanja, u vezi promocije njegovih konzervativnih stavova u hrvatskom društvu. Sada vrši pritisak na nju, kao miljenicu hrvatske, pa čak i radikalne desnice, da to povjerenje i opravda.

Prisiljavajući je da se samo mjesec dana od prisege brani od udara kojeg nije očekivala - udara konzervativne desnice.

To bi se, barem dugoročno, moglo pokazati mnogo zahtjevnijim zadatkom nego što je očekivala. Za nove konzervativce "medeni mjesec" već je prošao.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 387
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....