Obavijesti

Kolumne

Komentari 65

Bandić i Plenković široke su ruke, ali netko će morati rezati

Bandić i Plenković široke su ruke, ali netko će morati rezati
1

Klijentelizam je postao legitimna metoda vladanja na svim razinama. Jednoga će dana, ipak, raskorak između sve slabijega gospodarstva i troška javnog sektora postati neizdrživ

VIDEO

Za godinu i pol Bandića čekaju novi izbori. Budući da je njegov život nezamisliv bez politike, kao što je nezamisliv i u oporbi, on je već počeo kampanju.

Radnici Holdinga u novoj će godini dobiti veće plaće i tzv. hranarinu, a od prošle godine imaju i 13. plaću u iznosu od 3500 kuna. Plaće će rasti i gradskoj upravi te gradskim tvrtkama koje su izašle iz Holdinga. Te će mjere stajati desetke milijuna kuna. Ista stvar čeka i javne službe.

Pokretanje videa...

00:51

I Plenkovića čekaju izbori - predsjednički, stranački i parlamentarni, pa je široke ruke. Službenici i namještenici javnih službi dobit će, uz povećanje osnovice od 6,12 posto, još niz drugih beriva. Prosvjetni radnici su štrajkom izborili povećanje koeficijenata i dodatke.

Ni jedna od ovih povišica nije zamisliva u nejavnom sektoru, gdje su plaće ipak korelirane s realnošću. Što je političar manje moćan, to je darežljiviji.

Pamtimo Bandića iz razdoblja kad je bio snažan i kad ga nisu čekali izbori - tad je derao građane, obično cijenama parkinga koje su letjele u nebo. Kad bi se izbori približili, parking bi naglo pojeftinio.

Plenković nikad nije bio osobito moćan, ovisio je o Mostu, sad ovisi o HNS-u i Bandićevim žetončićima, a stranka ga ne obožava. Zato sad svima koji što zatraže daje. Na taj će način, računa, maksimirati broj glasova za HDZ, koji je u nezavidnoj poziciji.

Pokretanje videa...

02:06

Umjesto rezanja i racionaliziranja javnog sektora, što bi dovelo do manjih poreza, jeftinije države i konkurentnijega gospodarstva, država poskupljuje, a gospodarstvo se guši. Klijentelizam je postao legitimna metoda vladanja na svim razinama, a potrošnja više nema nikakve veze s “dužinom pokrivača”.

Jednoga će dana, ipak, raskorak između sve slabijega gospodarstva i troška javnog sektora postati neizdrživ. Netko će tad morati rezati, a to će boljeti. No koga briga? Naši političari misle od danas do sutra i nema ni jednog s dovoljno odvažnosti za državničke poteze. Ali računi koje ćemo platiti bit će realni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu