Obavijesti

Kolumne

Komentari 97

Bernardić i Pernar su čuvari Plenkovićeve političke karijere

Bernardić i Pernar su čuvari Plenkovićeve političke karijere
1

Kakav god odnos snaga bio, iza ugla su Bernardić i Pernar, a na tu se okolnost Andrej Plenković može samo nasmiješiti, jer mu to znači političko preživljavanje

VIDEO

Plenković je na litici, ali vjerovatno neće pasti. Sile iz stranke, koje ga žele gurnuti preko ruba, snažne su, ali gurnu li Plenkovića u ponor - i sami će za njim. Koga bi doveli na vrh umjesto njega?

HDZ-u izbore može dobiti samo uljuđeni predstavnik centra - baš zbog takvog profila Plenković i jest pobijedio Milanovića, skinuvši HDZ grobaru s lopate - ali s tim je profilom i Kolinda pobijedila Josipovića. Takvog drugog čovjeka HDZ, međutim, nema - svi koji sanjaju Plenkovićev poraz idejno su bliže Željki Markić nego političkom centru, a kako Markić prolazi na izborima, to znamo.

Ako bi pak desničarski kandidat i dobio izbore, s kim bi formirao vladu? Plenković je maksimum koji liberalni centar i manjine mogu podržati, sve drugo vodi ih u oporbu. S druge strane, kako bi birači reagirali na to da HDZ po drugi put sruši vlastitu vladu? Unutarstranački puč vodi dakle HDZ ili prema oporbi ili prema velikoj koaliciji, a na pitanje koje je od ta dva rješenja hadezeovcima gore, možemo reći samo ovo: obadva su gora.

Moguće je i vanjsko rušenje. Kako god HDZ može privući likove poput Sauche, Ronka ili Glavaša, tako bi i sposobna oporba mogla privući manjince - ako već ne hadezeovce - i elegantno srušiti vladu. Ali čemu?

Opet bi dobili isto: nakon novih izbora vlast bi dobila velika koalicija pa bi manjinci sami sebe isključili iz političkog odlučivanja. Neki ogorčeni hadezeov desničar koji ne podnosi Plenkovića morao bi eliminacijom omrznutog šefa eliminirati i samoga sebe iz Sabora, prema svemu sudeći. Kakav god odnos snaga bio, iza ugla su Bernardić i Pernar, a na tu se okolnost Andrej Plenković može samo nasmiješiti, jer mu to znači političko preživljavanje.

U lipnju dolazi nogomet, u srpnju nagodba, u kolovozu i rujnu cure milijarde od turizma (koji opet suludo raste) pa je do jeseni kupljeno vrijeme. A do tada - tko živ, tko mrtav. Uostalom, i HDZ će se do tada resetirati pa će mnogo toga biti jasnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith