Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Bez čuđenja: Jasne poruke im donijele plaću od 6.800 eura

Bez čuđenja: Jasne poruke im donijele plaću od 6.800 eura
1

HDZ nije mogao do ozbiljnijeg rezultata s Resslerom, Kolakušić je dobio jer je jasniji i izravniji od jedne Dalije Orešković, a uspjeh Ruže Tomašić nema veze s desnicom, već s njezinim dosadašnjim angažmanom u EU

VIDEO

Kad se danas s odmakom promotri kampanja za euroizbore, pa baci pogled na rezultate u Hrvatskoj, mnogi će analitičari reći: Zapravo, sve je to vrlo logično i očekivano.

Kako je HDZ mislio ostvariti ozbiljan rezultat s anonimusima poput Tomislava Sokola ili Karla Resslera (jest, može se još tisuću puta objaviti da je on nova politička zvijezda, ali taj je neiskusni mladac i dalje samo bezsadržajni politički anonimac), kako su mislili išta napraviti sa Željanom Zovko za na četvrtoj poziciji, pa i ostatkom relativno neprofiliranih kandidata? SDP-ova strategija naprosto je bila logična, zdravorazumska, možda ziheraška, ali jasna. Ne bi trebalo biti ni iznenađenje rezultat Mislava Kolakušića, naročito ako ga se gleda u odnosu na Daliju Orešković.

Što je tu čudno? Činjenica da jedan sudac, premda možda politički posve nepismen, gradi svoj uspjeh na frustraciji stotina tisuća ljudi koji su prezaduženi i koji su grcali pod kreditima u francima? Dalija, naprosto, ništa takvoga nije mogla ponuditi, a svoje je istupe kreirala vrlo pretenciozno, ne računajući na osnovnu premisu svakog javnog istupa, bilo političkog ili nekog drugog: budi jasan, izravan, ne pametuj! Najmanje bi truda trebalo trošiti na rezultat Ruže Tomašić.

Ona se upravo u Europskom parlamentu formirala kao političarka koju velik dio javnost, a tu je i mnogo onih koji uopće nisu blisku desnici, doživljava kao autentičnu i sposobnu zaštitnicu nacionalnih interesa u EU. Zato njezin uspjeh nema veze ni s kakvim okupljanjem pravaša i svakojakih desničarskih aktivista, crnih ili konzervativnih ideologa. To je doista isključivo njezin rezultat, o čemu govori postotak od 76,45 posto glasova na toj desnoj listi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Živi zid je, baš kao i Kolakušić, pravi primjer uspjeha građenog na populističkoj retorici, pa ni to ne treba čuditi, naročito kad se pogledaju rezultati u velikim europskim zemljama, od kraha CDU-a i SPD-a u Njemačkoj, do goleme brojke koju je osvojio bregzitovac Nigel Farage u Velikoj Britaniji.

Premda će rezultati ovih izbora zadati ozbiljne glavobolje Plenkoviću, a naizgled olakšati život Bernardiću, nije iznenađujuća ni činjenica da vladajuća stranka de facto gubi ove izbore (jer, ovaj rezultat jesu- nogometnim rječnikom- izgubljeni bodovi HDZ-a). Vladajuće stranke su pretrpjele poraz u mnogim državama EU-a i to je već poznati trend (u još većoj mjeri to je bio slučaj 2014.). 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang