Obavijesti

Kolumne

Komentari 121

Klerikalna desnica bez HDZ-a svodi se tek na krezubog tigra

Klerikalna desnica bez HDZ-a svodi se tek na krezubog tigra
1

Danima se prebrojavaju prosvjednici protiv Istanbulske konvencije. Ali bez obzira koliko ih je točno bilo u Zagrebu, važnije je konstatirati tko nije bio. A nije bilo čelnika ni dužnosnika ni frakcionaša ni šerifa iz HDZ-a

VIDEO

Nakon prepucavanja brojkama ovoga vikenda o broju prosvjednika protiv Istanbulske konvencije - organizatori kažu 70, policija pet tisuća - danas smo konačno došli blizu prave brojke.

Netko se potrudio pa na osnovu video snimke izbrojao točno 8032 prosvjednika.

Ali to više nije bitno: umjesto prepucavanja oko toga koliko ih je bilo u zagrebačkoj povorci, puno je važnije konstatirati tko nije bio. A nije bio HDZ.

Bila je to vidljiva organizacija: autobusi, transparenti, svećenici, ekskurzija, šalabahteri, buka i bijes. Ali bez HDZ-a, bez njegovih dužnosnika i čelnika, bez frakcionaša i šerifa, sve se svodilo na puki folklor bez specifične političke težine.

Da ih je na zagrebačkim ulicama ove subote bilo i deset puta više, opet bi krucijalno nedostajali oni koji takve pritiske pretvaraju u politički manifest, predizbornu kampanju ili pučistički udar.

Bez HDZ-a ova klerikalna konzervativna pobuna sliči na krezubog tigra.

Šuplja sila

Da nije bilo Karamarkova HDZ-a, možda ne bi bilo ni referenduma o braku, niti bi se bez hadezeove kampanje on uspješno proveo. Bez HDZ-a u povorci protiv Istanbulske konvencije subotnje bauljanje svodilo se uglavnom na šuplju demonstraciju sile.

Po onoj Sanaderovoj, psi laju, a karavane prolaze.

HDZ i Vlada odšutjeli su i apel Kaptola protiv Istanbulske konvencije, odšutjeli su i uobičajeno riganje vatre biskupa Vlade Košića. "Naša Vlada, i predsjednik i ministri, svojim prihvaćanjem Istanbulske konvencije pljunuli su nama katolicima u lice, ali još postoje i naši narodni zastupnici u Hrvatskom saboru koji ne smiju, ako su vjernici, dati svoj glas za tu ratifikaciju", poručio je Košić na nedjeljnoj misi.

I umjesto da Košić trijumfira i likuje, njegove riječi sada zvuče poput gubitničkog vapaja.

Košić se pozivao na vjernike, ali u zemlji koja se voli hvaliti da je čini preko 80 posto katolika, dvije trećine ispitanika u nedavnoj anketi podržava usvajanje Istanbulske konvencije. Većina zastupnika u parlamentu to će potvrditi. Većina u Predsjedništvu HDZ-a prihvatila je konvenciju.

A na ulice je izašlo samo osam tisuća i 32 prosvjednika.

Gdje je većina?

Gdje je onda ta famozna većina u čije ime navodno govore Košić, Željka Markić i ostali predstavnici klerikalne i konzervativne Hrvatske? I Kaptol se oglasio protiv Istanbulske konvencije, pa je većina opet za usvajanje tog dokumenta.

Bez HDZ-a ta famozna "većina" je šuplja frazetina.

"Jedina brana od konzervativne revolucije je umjereni, centristički HDZ", konstatirao je ovoga vikenda sociolog Dragan Bagić na Facebooku. 

I to se sada donekle i potvrđuje, bez obzira na mnoge ograde i zadrške vezane uz politiku i motive Andreja Plenkovića. Premijer gura konvenciju kroz parlament usprkos pritisku Kaptola i prosvjedima klerikalne desnice, bez obzira što ju je Vlada upakirala u onaj deklarativni celofan.

Nema sumnje, HDZ u oporbi odigrao bi drugačiju ulogu. Ali HDZ na vlasti otkriva sva ograničenja konzervativne desnice.
Plenkovićevo pomicanje HDZ-a prema centru ostavlja tu desnicu praktično bez kisika. 

Desnica uporno forsira dojam kako predstavlja većinu hrvatskog društva, ali te većine nikako nema. Ne bez HDZ-a. Čak ni unutar samog HDZ-a. 

Plenkijevi kompromisi

Jasno, nije Plenković lišen potrebe da udovoljava Kaptolu i klerikalnim krugovima kroz veće ili manje kompromise u vezi kurikularne reforme, jasenovačke ploče, ustaškog pozdrava ili Istanbulske konvencije. Pa tako nakon što je premijer službeno čestitao imendan kardinalu Bozaniću, ministar Milan Kujundžić, onaj koji se hvali da "nije imao problem s dizanjem ruke za Istanbulsku konvenciju", danas izjavljuje da će Crkva biti konzultirana oko Zakona o pobačaju.

Najavljuje se rat između Crkve i HDZ-a, ali Plenković zasad pokazuje da je Kaptol bez HDZ-a nemoćan. Ubrzo će se vidjeti kakav će HDZ biti na izborima bez podrške Kaptola.

Uglavnom, umjereni HDZ doista može neutralizirati i kompenzirati, ako već ne u potpunosti zaustaviti konzervativnu revoluciju koja se već godinama kapilarno širi u sve sfere politike i društva. 

Samo, ako će Crkva i klerikalna desnica već izgubiti na Istanbulskoj konvenciji, onda se valja ozbiljno zapitati na kojoj će joj strani kompromisima skloni Plenković omogućiti da pobijedi. 

Jer, HDZ zna da krezubog tigra nekada valja nahraniti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 121
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode