Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Bez investicija: kapital odlazi tamo gdje nema problema

Neriješene građevinske dozvole, sporo sudstvo, prejaka i spora administracija odvraćaju investitore od mogućih ulaganja u Hrvatsku. Vrijeme je za promjenu

VIDEO

Sjedam za računalo i gledam praznu stranicu. Došlo je vrijeme da napišem novu kolumnu. Posljednjih dana pitam prijatelje i poslovne partnere koja tema bi ih zanimala. Gotovo svi traže moje mišljenje o novom obliku trgovačkog društva, J.d.o.o. koje se može registrirati s temeljnim kapitalom od 10 kuna. No, prateći medije i društvene mreže shvatio sam da već ima dosta komentara na tu temu. Posebno me vesele komentari na profilu gosp. Saše Cvetojevića koji je uspio na tu temu privući puno komentara, među ostalima i mojih. 

I odjednom evo teme za današnju kolumnu. Ministar graditeljstva gosp. Vrdoljak u Zadru konstatira da je u toj županiji riješeno svega 2,02 posto zahtjeva za legalizacijom građevinskih objekata. Jako se ljuti na tu činjenicu i poziva birače da više ne glasaju za lokalnu upravu koja tako slabo radi. Kuka jadan kako je nezadovoljan i kako je nemoćan išta napraviti. Apelira da se svi bolje organiziraju, počnu raditi i da obave svoj posao.

Nemoćna vlast? 

Jako me iritiralo kad sam pročitao u Jutarnjem listu, da je nemoćan nešto napraviti. Ma moj ministre član ste Vlade koja ima ingerencije nad svim institucijama u ovoj državi koje su povezane s tom problematikom. Sigurno možete nešto napraviti samo treba podmetnuti leđa, pokrenuti akcije i lobirati u Vladi na tu temu. Treba nekoga smijeniti, smanjiti plaću i postaviti mlade i sposobne željne dokazivanja. Da li ste o tome razmišljali umjesto da izjavljujete kako ste nemoćni. 

I sad se netko pita kave to veze ima s kolumnom o gospodarstvu. E, dragi moji ima i to jako  puno. Neki dan čitam izjavu guvernera Narodne Banke Hrvatske gosp. Borisa Vujičića kako nas iz sadašnje teške situacije mogu izvući samo investitori koji bi investirali u kvalitetne privatne projekte, a ne u investicije koje pokreće i onako prezadužena država. U potpunosti se slažem s njegovim govorom i mislim da se treba okrenuti traženju stranih investitora koji bi ulagali u privatne projekte. Bez svježeg kapitala i novih proizvodnih pogona neće biti oporavka. Državne investicije neće nas izvući iz krize jer za njih treba novaca koji dolazi iz naših poreza i nameta koji se već troše na dosadašnje dugove države, plaće državnih namještenika pa i onih koji ne rade svoj posao, a samo mali broj njih prozvao je ministar Vrdoljak. Pojednostavljeno - država nema novca da pokrene investicije. To je jasno svima.

Tipična priča

Sad si zamislite da ste poslovni čovjek, investitor, koji sjedi u moderno namještenom uredu na pedesetom katu poslovnog tornja u Londonu. Kroz stakleni prozor puca vam pogleda na Temzu koja se lijeno valja pred vašim očima. Grad ispod vas vrvi ljudima i živi punim plućima.

Čekate delegaciju iz Hrvatske koja će vam pokušati objasniti da trebate svoj novac uložiti baš u Hrvatsku. Nigdje drugdje, baš u Hrvatsku jer će te imati njihovu potporu. Polako skrećete pogled na podatke koje vam je dostavio analitičar u svezi poslovnih prilika u Hrvatskoj. A tamo piše da se dozvole za gradnju čekaju i po dvije godine, da su porezni i ne porezni nameti među najvećim  Europi, da je radna snaga izuzetno skupa, da sudovi vrlo sporo rješavaju predmete i da sve ovisi o lokalnim moćnicima s kojima morate biti u dobrim vezama kako bi ubrzali svoju investiciju. Navodi se primjer IKEA-e koja je čekala preko tri godine da počne s realizacijom investicije, primjer proizvođača kozjeg sira Pramenko koji nije mogao dobiti u koncesiju državno zemljište da proširi svoju proizvodnju. A onda pročitate i to da je ministar nemoćan u rješavanju problema lošeg rada državne administracije. 

Hrvatska delegacija ulazi, klanjaju vam se, smiješak im ne silazi s lica, obasipaju vas hvalospjevima o vaši super investicijama u zemljama u razvoju, opisuju našu zemlju, pokušavaju vas očarati prekrasnim slikama Jadrana i slikama mogućih projekata. Nude kataloge projekata, a na vaše pitanje kad će riješit probleme koje su vam naznačili analitičari, lako i bez imalo ustručavanja odgovaraju “Pa imamo mi ljude koji će to riješiti”. 

Nakon iscrpne prezentacije delegacija odlazi i ostavlja vas vašim mislima. Vaš odgovor na sve ponude delegacije mi je već poznat. Kapital odlazi tamo gdje se brzo vrti i gdje ga ne očekuju administrativni problemi. To sigurno nije Hrvatska u ovom trenutku.

Zato me jako zabrinjavaju vladini dužnosnici koji svojim istupima ne ulijevaju povjerenje investitorima, bilo domaćim bilo stranim. Ima dužnosnika koji se iskreno trude, među njima jako cijenim postupke Ministarstva poduzetništva i obrta koje vodi proaktivnu politiku razvoja poduzetništva. Ali kao što vidite nisu svi takvi. Neriješene građevinske dozvole, sporo sudstvo, prejaka i spora administracija odvraćaju investitore od mogućih ulaganja u Hrvatsku. Dok to ne riješimo odnosno dok ne suzbijemo vladavinu lokalnih moćnika apeli guvernera Narodne Banke Hrvatske i nas koji pokušavamo dovesti investitore odlaziti će u vjetar, a investitori će nas zaobilaziti u velikom luku.

Vrijeme je da se mijenjamo i da napravimo konačni zaokret. 

O autoru

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb i u svojoj dugoj karijeri savjetovanja i rada na podizanju i usavršavanju poduzetničkih projekata ima preko 200 uspješno pokrenutih tvrtki i poduzetničkih projekata. Centar za poduzetništvo Zagreb osnovan je 1989. godine i jedna je od vodećih hrvatskih tvrtki usmjerenih na pružanje savjetničkih usluga u organizaciji i provođenju poslovnih modela institucija i tvrtki, pripreme financiranja poslovnih pothvata te provođenje obrazovanja poduzetnika i djelatnika državnih institucija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu