Obavijesti

Kolumne

Komentari 81

Bi li HDZ slao u stečaj tvrtku u nekoj od svojih izbornih utvrda

Bi li HDZ slao u stečaj tvrtku u nekoj od svojih izbornih utvrda
1

Plenkovićeva vlada digla je ruke od Uljanika. Zar bi HDZ to učinio u nekoj od svojih županija? Bi li na burzu slao radnike koji bi trebali glasati za HDZ? Ili da je IDS slučajno glavni koalicijski partner HDZ-a u Vladi?

VIDEO

HDZ je digao ruke od Uljanika. 

Prvo je, upravo na dan kad su raspisani europski izbori, pohapsio sve direktore, da bi potom odustao od restrukturiranja. Svi se spremaju za stečaj. Ministar Marko Pavić već šalje radnike na burzu. 

Odluka se mnogima - iako ne svima - čini utemeljenom i logičnom. Država više ne može utrpavati milijarde u crnu rupu brodogradnje, pa makar u firmu u čijem vlasništvu država participira. 

Kapitalizam je, reklo bi se, na velika vrata ušao u Banske dvore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, bi li se HDZ-ova vlada ovako ponašala s propalom firmom u nekoj od njihovih županija? Bi li slao brodogradilište u stečaj u nekoj od svojih izbornih utvrda? Bi li u predizbornoj kampanji slao radnike na burzu u nekoj od županija gdje računa na glasove?

Na ovo pitanje nećemo dobiti odgovor, ali ga svejedno vrijedi postaviti.

IDS-ov problem

Istra je od pamtivijeka terra incognita za HDZ, Uljanik je proglašen IDS-ovim resorom, u ruke IDS-a i Istarske županije sada je ubačen vrući ekonomski, socijalni, politički i predizborni krumpir. 

Bi li se HDZ tako odnosio i prema nekakvom "Uljaniku" u Dalmaciji ili možda Slavoniji? 

Kad je propadao Agrokor, HDZ je krenuo u očajničko spašavanje tvrtke pod obrazloženjem da bi bez njega propala cijela Slavonija. A zna se tko vlada u Slavoniji. 

"Uljanik je privatna kompanija", direktan je ministar Pavić. Agrokor je također bio privatna kompanija, "privatnija" od Uljanika u kojem država ima četvrtinu vlasničkog udjela. Pa se od stečaja Agrokora bježalo kao od nekakvog uroka.

Dapače, Plenković se i danas hvali činjenicom da je u Agrokoru izbjegnut stečaj. Sada mu malo fali da se pohvali stečajem Uljanika.

Glasači na burzi

Možemo, dakle, samo zamisliti kako bi Plenkovićev HDZ ušao u izbornu kampanju tako što bi slao tisuće radnika na burzu u nekim dijelovima Hrvatske gdje bi ti radnici i njihove obitelji trebali glasati za HDZ.

Na Puli je mnogo lakše trenirati štedljivost, racionalnost i kapitalizam. Puno je lakše čuvati državnu blagajnu od propalih milijardi na primjeru županije kojoj HDZ politički ne može ni primirisati, ali zato može napakostiti političkoj konkurenciji.

Jutarnji list ovih je dana objavio iznose jamstava koje su četiri zadnje Vlade dale Uljaniku. HDZ-ove vlade, od Kosoričine do Plenkovićeve, dale su 1,4 milijarde kuna. Vlada Zorana Milanovića dala je duplo više, 2,8 milijardi, i to u doba kad je ministar gospodarstva bio sadašnji glavni koalicijski partner HDZ-a Ivan Vrdoljak.

Koji se danas hvali da je time bio "odgovoran što su za vrijeme njegova mandata deseci tisuća radnika imali plaće, nisu štrajkali, imali su šansu za uspjeh u restrukturiranju". I kad su HNS-ovci sjedili u Upravi.

Bi li se to danas govorilo da je Uljanik pao u HDZ-ovo dvorište?

Odnosno, bi li se ovako postupalo s Uljanikom da je IDS kojim slučajem koalicijski partner u vladi Andreja Plenkovića?

Brusi principe na Istri

Puno se govori o kriminalu u Uljaniku, o lošem poslovanju, o propalim milijardama i novim milijardama koje bi trebalo ulupati u tu kompaniju. A restrukturiranje izgleda kao sentimentalni, populistički izlaz za gospodarsku granu u propadanju i za radnike pred propašću. Od toga se naprosto više ne može živjeti.

Međutim, sve je to priča o HDZ-ovoj vladavini zadnjih trideset godina.

Pod njegovim nosom propadale su firme koje su poharali njihovi tajkuni, državnim novcem kupovao se socijalni mir kad god je to politički odgovaralo, štitilo se direktore i stranačke parazite, a gospodarska strategija bila je tek mantra za naivce.

Danas HDZ želi svemu tome, čak i principijelno, stati na kraj. A želi to učiniti na slučaju na kojem je HDZ-u najlakše brusiti te principe.

I svakako najbezbolnije. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pročitajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu